Doktorun gündeminde şiddet var! | Güney Gazetesi Mersin

Doktorun gündeminde şiddet var!

Mersin Tabip Odası sağlıkta şiddeti siyah giyerek protesto etti

Doktorun gündeminde şiddet var!


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Tabip Odasına bağlı hekimler artan sağlıkta şiddet olaylarını siyah giyerek protesto etti. Kaygıyla çalışmak istemediklerini vurgulayan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, yurttaşlara seslendi. Nesanır, “Sağlıkta yaşadığınız sorunların sorumlusu ne hekimler ne de sağlık çalışanlarıdır. Randevu bulamamanızın, 5 dakikada muayeneye mecbur bırakılmanızın, eczanelerde kalem kalem ödeme yapmanızın, hastanelere ulaşamamanızın ve diğer bütün sorunlarınızın sorumlusu bu sağlık sistemidir. Gelin bu sistemi hep birlikte değiştirelim” dedi.

 

Mersin Tabip Odası sağlıkta şiddet olayı nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Fikret Hacıosman’ı andı. Siyah giyerek biraraya gelen hekimler “Şiddet Olmasaydı, Dr. Fikret Yaşayacaktı” yazılı pankart açtı.

Hekimler adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr.  Nasır Nesanır, “Beş sene önce, 2 Ekim 2018’de Dr. Fikret Hacıosman’ı, görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucunda yitirmiştik. Dr. Fikret Hacıosman’ın ölümünün ardından da sağlıkta şiddete karşı etkili önlemler için yüzlerce defa çağrı yaptık. Ancak çağrılarımıza kulak verilmemesi sonucunda her gün ama her gün Türkiye’nin farklı şehirlerinden akıl almaz şiddet olayları duymaya devam ettik. Geldiğimiz noktada ne gerçekten caydırıcı önlemler alındı ne de çalışma alanlarımızda ve koşullarımızda sağlıkta şiddete karşı düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz sene, Dr. Ekrem Karakaya’nın ölümünden birkaç ay önce önerdiğimiz, sağlık kurumlarına silahla girilmemesini de içeren yasal düzenlemeler de görmezden gelindi. Sonuçlarını maalesef acıyla yaşadık, yaşıyoruz” dedi.

3-5 dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayenelerle verilemeyen sağlık hizmeti, yok sayılan sağlık hakkı, iyileşemeyen hastalıklar, bulunamayan ilaçlar, yapılamayan ameliyatlar ve son zamanlarda iyice derinleşen ekonomik zorlukların toplumun sağlığını bozduğunu dile getiren Nesanır, bu durumun sağlıkta şiddete zemin oluşturduğunu söyledi.

Sağlıkta şiddet olaylarının artarak sürdüğüne dikkat çeken Nesanır, “Sağlık Bakanına yeniden sormak istiyoruz. Artık canımıza da kasteden bu sorunlarımıza karşı halen sadece tweet atmakla mı yetineceksiniz? Hekimlerin, sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlar için tek yapabileceğiniz bu mu? Her ay sayısı katlanarak artan yüzlerce hekim bu kötü koşullar ve gelecek kaygısıyla ülkesini terk ediyor. Neredeyse hepimiz, çalışma yükümüzün yanında bu sağlık sisteminde ruhsal anlamda zorluklarla da karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Artık tek bir kişi bile eksilmeye tahammülleri kalmadığını vurgulayan Nesanır, “TTB ve tabip odaları olarak Sağlıkta artan şiddetin de, toplumda körüklenen şiddet dilinin de karşısındayız ve sağlıkta şiddetle etkin mücadele çağrımızı yineliyoruz. Birileri bizim sesimizi duymadığı gibi, duyulmasını engellemek için elinden geleni yapıyor ama dün olduğu gibi yarın da daha da güçlü bir şekilde “emek bizim, söz bizim” demeye devam edeceğiz. Asla yaşamımıza kasteden bu çalışma koşullarına boyun eğmeyeceğiz, emeğimizin sömürülmesine, geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.