Ayaküstü lezzet | Güney Gazetesi Mersin

Ayaküstü lezzet

Ayaküstü Cafe hızlı atıştırmalıklar isteyenlerin tercih ettiği lezzet durakları arasında yer alıyor.

Ayaküstü lezzet


ELVAN KONUK

Mersin’de Vitamin Durakları isimli projeyi yapan ve uzun yıllar boyunca işleten Murat Sönmez, belediyenin Vitamin Durakları’nı kaldırmasının ardından aynı işi devam ettirme kararı almış. 2013’ünde Ayaküstü isimli kafeyi açan Sözmez, taze sıkılmış meyve sularının yanında Yörük lezzeti sıkma ve böreği de menüsüne eklemiş. Şimdilerde tren yolcularının yoğunluklu olarak geçtiği caddede hizmet veren Ayaküstü Cafe hızlı hazırlanan pratik lezzetleriyle misafirlerine hizmet veriyor.

Çocukluğundan beri hizmet sektöründe olduğunu dile getiren 34 yaşındaki Murat Sönmez, 10 yıldır öğrencilerin ve tren yolcularının uğrak noktası olan Ayaküstü Cafe’nin yola çıkış hikayesini anlattı.  Sönmez, “Daha önce Vitamin Durakları adlı projeyi yaptım, uzun yıllar boyunca işlettim. Belediyeyle ters düşünce aynı işi devam ettirme kararı aldım. Burayı açtık. Tren yolcusu çok olduğu için dükkanın adını Ayaküstü olarak kullandık ama salonlarımız da var 15-16 masamız var.Bir şubemiz daha var Siteler Mahallesinde. Taze sıkılmış meyve suyu, atom, sıkma, börek aynı şekilde devam ediyor. 10 yıldır burayı çalıştırıyoruz. Tren istasyonu yolcularına, Toros Üniversitesi ve kütüphane öğrencilerine hitap ediyoruz” dedi.

 

“ÖĞRENCİLER AYAKÜSTÜ’NÜ SEVDİ”

 

Ayaküstü’nde pratik hazırlanabilen yiyecekler olduğunu söyleyen Sönmez, patatesli, kaşarlı, lor peynirli, ıspanaklı, çökelekli ve çikolatalı sıkma böreğin yanında yengen ve tost çeşitlerinin de menülerinde bulunduğunu belirtti. Gülsüm ablanın hazırladığı sıkmaları öğrencilerin çok beğendiğini dile getiren Sönmez, “Ayrıca tavuk tantuni yapıyoruz. İnsanlar günün her saati burada yiyecek bir şey bulabilirler.  Tantuni Mersin’e ait olduğu için o ürünü de menümüzden eksik tutmadık. İnsanlar sonuçta farklı şehirlerden geliyorlar ve uğrak noktaları burası. Misafirlerimiz Ayaküstü’nü sevdiler” dedi.

“BAŞARIMIZIN SIRRI BİRİKMİŞLİĞİMİZ”

 

Yaklaşık 10 yıldır ayakta durmalarını birikmişliklerine bağlayan Sönmez, pandemide çok yara almalarına rağmen kapatmadıklarını anlattı.  Sabah saat 6.30’da işletmeyi açtıklarını dile getiren Sönmez, “Saat 7.00’da ocaklarımız açılıyor, sonra satışımız başlıyor. Sabah işimiz biraz yoğun oluyor saat 12.00- 13.00’a kadar. Akşam 17.00-18.00 gibi toparlanmaya başlıyoruz. Sonraki günün hazırlığını yapıyoruz.  Haftasonları açığız ancak 2 haftada bir Pazar günleri kapatıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“SIKMAYA LEZZETİNİ VEREN HAMURUDUR”

 

Oldukça beğenilen sıkmalarının sırrını veren Sönmez, “Sıkma böreğe lezzet veren hamurudur. Hamurun kepekli olması lazım birinci undan olmaz. Hamurun dinlenmiş olması lazım. Unu değirmenden getiriyoruz ve onu bir gün önceden hazırlıyoruz ki hamur dinlensin.  Maya kullanmıyoruz. Özellikle bizim sıkmalarımız diğer yerlere göre biraz farklı. Sıkmalarımızı tereyağıyla yağlayıp kızartıyoruz” diye konuştu.

“İNSANLAR 50 LİRAYA KARNINI DOYURABİLİYOR”

 

Fiyatlarını uygun tutmaya çalıştıklarını belirten Sönmez, bir kişinin 50 liraya karnını çok rahat doyurabileceğini dile getirdi. Sönmez, “Sıkma börek Yörüklere ait bir yiyecek olduğu için, taze sıkılmış meyve suyu da Mersin narenciye kenti olduğu için ürünlerimizi uygun bir şekilde insanlara sunuyoruz. En çok dikkat ettiğimiz şey fiyat, zaten Mersin’in ve ülkenin ekonomi şartları belli. Dışarıdan çok göç aldı.  Fiyat konusunda elimizden geldiği kadar sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Sıkmalarımız 15 lira böreklerimiz 20 lira. Peynir ürünleri biraz daha farklı. 50 liraya bir insan burada karnını doyurup içeceğini içebilir. Çayı da ikram ediyoruz zaten” şeklinde konuştu.

 

İLETİŞİM:

Ayaküstü Cafe, Akdeniz’e bağlı Camişerif Mahallesi 118. Cadde üzerinde yer alıyor. Telefonla sipariş imkanı da sunan Ayaküstü’ne  0 324 238 3430 numarasından ulaşılabilir.