Taşucu sahili siyaha boyandı | Güney Gazetesi Mersin

Taşucu sahili siyaha boyandı

Taşucu Limanının çevresindeki deniz yüzeyinde ve sahilde meydana gelen kaynağı belirsiz kirlilik endişe yarattı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü inceleme başlattı. Kirliliğe neden olan maddenin kimyasal madde olduğu üzerinde duruluyor.

Taşucu sahili siyaha boyandı



Geçtiğimiz günlerde canlı hayvan yüklü gemilerin limana yanaşması nedeniyle ağır bir kokuyla karşılaşan Taşucu’nda şimdide deniz yüzeyi ve kıyı kirliliği gündemde.

Kirliliğin nereden kaynaklandığı henüz tespit edilemedi. Ancak kimyasal maddeye benzeyen kirletici unsur hem deniz yüzeyinde hem de kıyı alanında siyah bir tabaka oluşmasına neden oldu.

İhbar üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü alandan numune alarak inceleme başlattı.

Çevre aktivisti Musa Türkmen, denizdeki ve kıyıdaki kirliliği fotoğraf ve videolarla kamuoyunun dikkatine sundu.

 

“KİRLİLİĞİ AZALTICI ÖNLEM ALINMADI”

 

Türkmen, “2021 yılında özelleştirme kapsamında satılan, "Liman ve geri sahası projesi" kapsamında faaliyet hacminin ve fiziki sınırlarının artırılması planlama sürecinde ilerleyen Ceyport Taşucu Limanı, geçen süre içerisinde söylenenin aksine bölgeyi hiç de olumlu etkilemiyor. Öyle ki, proje kapsamında planlanan kapasite artışı dahi henüz sağlanmadan, neredeyse iki günde bir binlerce canlı hayvanı taşıyan gemilerin birbiri ardına limanı kullanması nedeniyle yayılan ağır kirletici koku, bölgeyi adeta kilometrelerce genişliğinde dev bir ahıra çevirir iken, üzerine bir de artan gemi trafiği nedeniyle oluştuğu düşünülen, sahili bir uçtan bir uca kaplayan kimyasal atık kirliliği bölge halkını kaygılandırıyor. Söz konusu kirliliğin yayılımının azaltıcı, önleyici ve bertarafını sağlayan herhangi bir çalışmanın yapılmadığı ortadadır. Öyle ki, kirliliğin oluştuğu bölgede, yayılan kirletici kimyasalın insan ve çevre sağlığı yönünden etkilerini belirten niteliğine dair kamuoyuna aktarılan bilimsel açıklayan bir rapor henüz yokken, vatandaşların bu bölgede hiçbir önleyici, denetleyici, engelleyici tedbir olmadan kafelerde oturmaları, yürüyüş yapmaları gibi faaliyetlerle bulunabiliyor olmaları düşündürüyor” dedi. (Haber Merkezi)