Eğitim zamma takıldı | Güney Gazetesi Mersin

Eğitim zamma takıldı

Özel ve vakıf üniversitelerindeki yıllık ücretlere yapılan fahiş artışlardan sonra üniversite öğrencilerinin çoğu okulu bırakma noktasına geldi. Üniversite yıllık ücretine ve okul yurduna yapılan yüzde yüzün üzerindeki artışlar karşısında öğrenciler ve aileler çaresiz kaldı. Toros Devlet Üniversitesine geçen yıl kayıt yaptıran yeni öğrenci yıllık 68 bin lira ödüyor iken bu sene bu ücret 189 bin lira olarak belirlendi. Toros Üniversitesi Öğrenci Topluluğu, alınan karar karşısında öğrencilerin ve ailelerin zor süreç yaşadığını belirterek, ücretlerin tekrar gözden geçirilmesini talep etti.

Eğitim zamma takıldı


MAYSA DERYAYEVA

 

Yüksek enflasyon karşısında her gün yapılan zamlardan üniversitelerde kendi payını aldı. Toros Üniversitesi geçen yıl 68 bin lira olan okul ücretini 189 bin liraya, yüzde 50 burslu öğrencilerin okul ücretini 32 bin liradan 76 bin liraya yükseltti.

Fahiş fiyat artışı karşısında çaresiz kalan öğrenciler yeni dönemde üniversiteye devam etmekle etmemek arasında seçim yapmak zorunda kaldı. Konu hakkında açıklama yapan Toros Üniversitesi Topluluğu, “Geçen sene yüzde 50 burslu fiyatı 32 bin liraydı. Yapılan yeni zamla bu fiyat 76 bin lira oldu. Bu fiyat normal ücretin iki katına denk geliyor. Yeni kayıt yapacak olan öğrencilerin geçen yıl 68 bin lira ödüyorken, bu yıl üniversiteye yeni kayıt yapacak öğrencinin 189 bin lira para ödemesi gerekiyor.  Yapılan zam nedeniyle kaydını yenilemeyecek olan öğrenciler var. Öğrenciler arasında okulu bırakmayı düşünenler var. Çoğu üniversiteli arkadaşlarımızın aileleri emekli maaşıyla geçinen insanlar olmakla, bu durum karşısında sıkıntılılar” denildi.

 

“YURT FİYATLARINDA DA ZAM YAPILDI”

 

Toros Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin çoğunun deprem bölgelerinde gelen öğrenciler olduğunu ve vakıf üniversitelerine kayıtlı öğrencilere KYK yurdunun çıkmadığını belirten öğrenciler, yeni açılacak dönemde konaklama sorunu yaşayacaklarını söylediler.

 

 

 

Geçen yıl yıllık yurt ücretinin 17 bin lira olduğunu ve bu fiyatın 60 bin lira olarak belirlendiğini ifade eden öğrenciler, “Okulumuzun yüzde 30’undan fazlası deprem bölgesi olan ve Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana’dan gelen öğrenciler ve okulu ücretinin yanı sıra bizler KYK’da da kalamıyoruz. Vakıf üniversitesinde okuyan öğrencilere KYK çıkmıyor. Okulumuzun yurtları bile geçen sene 2 odalı, ortak banyolu bir yurt odası 17 bin liradan şu an 60 bin liraya kadar yükseldi. Okulumuzun yurtları da yüzde yüzün üzerinde zamlandı. Bir öğrencinin ortalama bir aylık yurt parası 4 bin lira artı okul ücreti 8 bin lira nerdeyse 12 bin liraya denk geliyor. Okulumuzda ayda 12 bin lira sadece yurt ve okul parası verebilecek öğrencilerin sayısı az” dedi.

Konuyla ilgili Toros Üniversitesi Rektörlüğünden randevu talep edeceklerini belirten öğrenciler, “Bu hafta içi okul rektörümüzden randevu talep edeceğiz. Öğrencilerin bazıları bu konu hakkında öğrenci işlerine görüşmeye gitmişler. Öğrenci işleri mali işlerine, mal işleri rektörlüğe başvurmamız gerektiğini söylemiş. Bizim sorunlarımız için Mersin milletvekilleri Ali Kıratlı ve Ali Mahir Başarır ile görüşme yapacağız. Bu soruna biran çözüm üretilmesini istiyoruz” dedi.

 

 

 

“Aileler ücretleri ödeyemiyor”

 

 

Konuyla ilgili konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, birçok ailenin çocuklarını okullardan alma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Üniversite ücretlerinden alınan yüzde 8’lik KDV oranın yüzde 10’a yükseltildiğine ve üniversite ücretlerine yüzde 150’in üzerinde zam yapıldığına vurgu yapan Başarır, “Vakıf Üniversitelerine yapılan zamlar yüzde 150’in üzerine varan zamlar var. Çok üst düzey hakimler, savcılar, iş insanları ya da iki maaşı bir araya giderek çocuklarını buralarda okutan insanlar çocukları okuldan alıyor çünkü yüzde 150’i gibi bir zam yani 50 bin liradan 500 bin liraya kadar üniversite ücretini insanlar ödeyemiyor. Bunu dert eden iktidar var mı? Yok. Biz yüzde 8 olan eğitimdeki KDV’yi yüzde 1’e düşürülmesini yıllardır söyledik ama şu an yüzde 10’a çıktı. Yüz binlerce aile çocuklarını okuldan alma tehlikesiyle karşı karşıya ve buna mutlaka çözüm bulunmalı. Bunu mutlaka dert edinmeliyiz” dedi.