MIP’in Kapılar Projesi oldu yılan hikayesi! | Güney Gazetesi Mersin

MIP’in Kapılar Projesi oldu yılan hikayesi!

Mersin Limanında sıkıntı bitmiyor. MIP’te sürekli tarifelere zam yapılırken, kentin girişini rahatlatacak Kapılar Projesi ise kaplumbağa hızıyla sürüyor.

MIP’in Kapılar Projesi oldu yılan hikayesi!


ELVAN KONUK

 

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den dünyaya açılan en önemli kapısı ve “Altın Yumurtlayan Tavuk” Mersin Limanında sıkıntılar bitmiyor. MIP’in işlettiği limanda 6 Şubat depremi sonrası İskenderun Limanı’nın kapanması ile süren yoğunluk had safhaya ulaştı.

İskenderun Limanı’na tekrar açılmasına karşın sıkıntının devam etmesi ihracatçı ve ithalatçıları da zora soktu.

Limanda işlerin yolunda gitmemesi nedeniyle zaman zaman açıkta bekleyen gemi sayısı 50’lere ulaşıyor.  MDTO’nun girişimleri sonucu Vali Ali Hamza Pehlivan’ın da konuya el atmasıyla  bu sayı azalsa da halen açıkta bekleyen gemi sayısı 20-25 den aşağı düşmüyor.

 

“MIP YALNIZCA PARA KAZANMAYA ODAKLANMIŞ”

Mersin Limanındaki sıkıntılar hinterlandı içinde kalan illerdeki ithalatçı ve ihracatçının yanı sıra üreticileri de olumsuz etkiliyor.  İş dünyası geçtiğimiz günlerde Gaziantep Sanayi Odası da Ulaştırma Bakanı ve Ticaret Bakanına Limandaki sorunları anlatan bir mektup göndererek, sorunların kısa sürede çözümlenmesini istedi.

Mersin’deki acente ve gümrük komisyoncuları da uygulamanın başta Mersin ekonomisi olmak üzere ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade ederek, en kısa sürede sorunların çözümünün MIP’ın anlayış değişikliğiyle mümkün olacağının altını çizdi.

 

DOLARLA İŞ YAPIYORLAR AMA ZAMLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

MIP’in Mersin Limanını işletmeye başlamasından bu yana limanla ilgili tüm işlemlerde ücretlerin dolarla alınmasına karşın zamların ardı arkası da gelmiyor.

Son olarak gemilerin bekleme süresini azaltmak için ‘Pencere Uygulamasını’ başlatan MIP Ağustos ayından itibaren Pencere uygulamasına giderecek denizcilerden konteyner başına 30 Dolar ek ücret alınacağını açıkladı.

Deniz Tacirleri MIP’in bu uygulamasını Deli Dumrul’un kuru dereye köprü yaptırarak “geçenden 5 akçe geçmeyenden 10 akçe” hikayesine benzetti.

 

KAPILAR PROJESİ AĞIR AKSAK

Bu arada Mersin Limanına giriş çıkış nedeniyle kentin batı girişinde yaşanan trafik karmaşasını önlemek için gündeme gelen Kapılar Projesi de ağır-aksak ilerliyor. 26 Eylül 2022’de Vali Ali Hamza Pehlivan ve MIP yetkililerinin katıldığı toplantıda 500 Milyon TL’ye mal olacak Kapılar Projesi’nin tanıtımı yapılarak temel atma töreni yapılmıştı. MIP yetkilerinin projenin 18 ayda bitirileceğini açıklaması sonrası Vali Hamza Pehlivan, kent girişinde trafikte yaşanan sıkıntı nedeniyle bu sürenin  biraz daha öne çekilmesini istemişti.

 

GENİŞLEME POREJSİNİN İHALESİ EKİM AYINDA

Edindiğimiz bilgiye göre; MIP’in liman içindeki genişleme projesi ısrarı sürüyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve STK’lar uzatma ve konteyner alanı için yapılacak genişlemenin Atatürk Park’nın önünü kapatacağı gerekçesiyle projeye karşı dava açmışlardı.

Davayı kazanan MIP genişleme alanı için kolları sıvadı. Yaklaşık 375 milyon dolara mal olacak rıhtım uzatma ve genişleme alanının ihalesi Ekim ayında yapılacak. İşin tamamlanması ise 28 ay sürecek.

Deniz tacirleri kapılar projesi bitse bile liman içinde yaşanan sıkıntıyı  çözemeyeceğini, genişleme projesinin  de geçici çözüm olacağını söyledi.

 

TEK ÇÖZÜM ANA KONTEYNER LİMANI

Mersinli denizciler MIP’in işlettiği Mersin Limanının kapasitesinin en geç  3-4 yılda dolacağına dikkat çekerek, tek çözümün Ana Konteyner Limanı projesinin hayata geçirilmesi olduğunu  söylediler. Yaklaşık 20 yıldır gündemde olan Mersin Limanı’nın güneydoğusunda yap-işlet modeliyle yapılması planlanan Ana Konteyner Limanı  üç aşamada tamamlanacak ve 12 Milyon TEU kapasiteli olacak.