BAKANLIK GÜMÜŞKUM’U UNUTTU | Güney Gazetesi Mersin

BAKANLIK GÜMÜŞKUM’U UNUTTU

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanı olan 25 sahile gece girişlerini, buralarda ateş yakmayı, ışık kaynağı kullanmayı ve gürültülü etkinlikler yapmayı 30 eylüle kadar yasakladı. Mersin’de bulunun Davultepe Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı da deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanlarından biri. Ancak Genel Müdürlük, geçtiğimiz yıllarda özel bir işletmeye kiraladığı Gümüşkum’u 25 sahil arasına almadı. Bu nedenle, tabiat parkını kiralayan işletmeci parti ve konser organizasyonlarına devam ediyor. Çevreciler de konser düzenleyecek sanatçılara ulaşarak konserleri iptal ettirmeye çalışıyor. Konser planlayan isimlerden biri olan Tuğba Özay, Gümüşkum’daki konserini iptal ettiğini sosyal medyadan duyurdu.

BAKANLIK GÜMÜŞKUM’U UNUTTU


ABİDİN YAĞMUR


Deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanlarından biri olan Mersin Davultepe Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı, geçtiğimiz yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından özel bir işletmeciye kiralandı.

Kiralama şartları arasında deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik şartlar da vardı ancak işletmeci ve onun alt taşeronları kumul alanın yapısını değiştirmekten yüksek ses ve ışık kaynağıyla faaliyet yapmaya kadar birçok faaliyete imza attı.

Hatta işletmeci, 2019 yılında tabiat parkında Pop Fest düzenlemeye de çalıştı. Deniz kaplumbağaları üzerine yılladır araştırmalar yürüten Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Ergene, Mezitli Belediyesi ve çevrecilerin çabasıyla tabiat parkında Pop Fest bakanlık kararıyla iptal edildi.

 

POP FEST YAPILMASINI UZMANLAR VE ÇEVRECİLER ENGELLEMİŞTİ

 

Prof. Dr. Ergene, o dönemde bakanlığa yazdığı resmi bir yazıda şu ifadeleri kullanmıştı:

“O kadar kalabalık insan kitlesinin, ışığın ve gürültünün bu alanda vereceği zarar tartışılmazdır. Bu konuyla ilgili olarak gerekli önlemin hızla alınarak konserin belediyenin göstereceği başka bir mekanda yapılması ulusal mevzuatımız ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalarla koruma yükümlülüğünde olduğumuz Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları için hayati önem taşımaktadır. Aynı zamanda yapılacak olan etkinlik kıyı-kenar çizgisi kanuna da aykırıdır. Bu konu ile ilgili olarak Bakanlığın Ulusal Bilim Komisyonu üyesi olarak, bu alana ve bu canlılara yıllarca emek vermiş bilim insanları olarak Tabiat Parkı içerisinde böyle bir tabiat tahribine meydan verilmemesi hususunda gereğini arz ederim.”

 

25 SAHİLDE ÖNLEM ALINDI. ARALARDINDA GÜMÜŞKUM YOK

 

O dönem tabiat parkında Pop Fest’in iptal edilmesini sağlayan bakanlık, şimdilerde aynı yerde konserlerin, sahil partilerinin düzenlenmesine sessiz kalıyor.

Bakanlık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü eliyle yayınladığı bir genelge ile Akdeniz ve Ege’de 25 sahilde deniz kaplumbağaları için bir takım önlemler aldı.

Buna göre deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanı olan 25 kumsalda, 30 eylüle kadar saat 20.30’dan sabah 05.30’a kadar denize girme, çadır kurma, ateş yakma, hem insan hem araç girişi yasaklandı.

 

 

 

Genelgede Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla), Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa (Antalya), Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı (Mersin), Akyatan, Yumurtalık, Akkum alt kumsalı, Sugözü alt kumsalı, Botaş alt kumsalı, Hollanda alt kumsalı (Adana) ve Samandağ, Samandağ Kale alt kumsalı (Hatay) yer aldı ancak Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkı yer almadı.

Uzmanların, yerel yönetimlerin uyarılarına rağmen Gümüşkum Tabiat Parkı önlemler kapsamına alınmadığı için işletmeci ve alt işletmeciler sahil alanında gece konseri, gece sahil partisi gibi etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

 

KONSERİNİ İPTAL EDEN TUĞBA ÖZAY ÇEVRECİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

 

Bakanlığın, Davultepe Gümüşkum’a duyarsız kalmasına tepki gösteren çevreciler ise, tabiat parkında yapılacak konserleri ve partileri kendi çabalarıyla, sosyal medya kampanyalarıyla ya da bizzat sanatçılara ulaşarak iptal ettirmeye çalışıyor.

Tabiat parkında yapılması planlanan bir gece konseri, organizatörü tarafından iptal edildi. Son olarak Tuğba Özay da 21 Temmuz’da yapılması planlanan konserini iptal etti.

İptal kararını sosyal medya hesabından duyuran Özay, çevrecilere teşekkür etti.

 

AVUKAT DEMİR: BAKANLIK SEYİRCİ KALIYOR

 

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Derya Demir, Gümüşkum Tabiat Parkının kiralanmasına, alandaki doğa tahribatına karşı davalar açan, hukuk mücadelesini sürdüren bir isim.

Tabiat parkının kiralanmasına karşı açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı alındığını ancak aylarca uygulanmadığını kaydeden Demir,  “Orada çok kalabalık yaz partileri yüksek sesli müzik yayını, danslar konserler düzenlenmeye başladılar. Hemen müdahalede bulunduk yerel basına yansıdı, bakanlığa çağrı yaptık, CİMER şikayetleri oluşturduk, imza kampanyası başlatıldı ancak Tarım ve Orman Bakanlığı sessiz kaldı. Bizler de kendi çabalarımızla orada yapılacağı duyurulan etkinlik ve konserleri iptal etmeye çalıyoruz. Tuğba Özay da konserini bu çabalar sonucu iptal etti. Buradan tüm çevre dostlarına çağrıda bulunuyoruz: Levanten Beach’e gitmeyin. Orada etkinlik yapacak kişiler ya da gruplar etkinliklerinizi iptal edin” dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 25 sahilde 30 eylüle kadar sürecek yasaklar getirmesine rağmen Davultepe Gümüşkum için önlem almadığını ifade eden Demir, “Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 100. Yıl Tabiat Parkında çok sayıda deniz kaplumbağası yuvası tespit edilmesine rağmen burada gece eğlencelerinin, konserlerin düzenlenmesine seyirci kalıyor” ifadelerini kullandı.