Şoförlerin zam isyanı! | Güney Gazetesi Mersin

Şoförlerin zam isyanı!

Geçtiğimiz yıl akaryakıta peş peşe yapılan zamlardan sonra Bahçelievler Özel Halk Otobüsü Kooperatifi 35 olan araç sayısını 27’ye düşürmüştü. Zamlar devam edince de araçlarını küçülterek tasarruf etme yoluna gitmişlerdi. 18 kilometrelik sefer güzergahıyla en uzun yolu kateden Bahçelievler şoförleri son yapılan akaryakıt zammıyla birlikte çaresiz kaldı. Hat sahipleri ve şoförler kontak kapatma noktasına geldi.

Şoförlerin zam isyanı!


ELVAN KONUK


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) arttırılmıştı. Benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükselmişti. ÖTV kararlarının ardından benzin ve motorin grubuna 6 lira zam gelirken, önceki gün akaryakıta 1 lira 50 kuruşluk zam geldi.

Mersin’de 18 kilometrelik sefer güzergahıyla en uzun mesafeyi kateden Bahçelievler Özel Halk Otobüslerinin şoförleri akaryakıt zamlarının ardından isyan etti.  Bundan yaklaşık bir buçuk ay önce  mazotun litre fiyatı yaklaşık 21 lirayken  7 lira 50 kuruş olan sivil yolcu  ücretini 11 liraya,  5 lira 50 kuruş olan öğrenci  ücretini ise 7 lira 50 kuruşa yükselttiklerini söyleyen şoförler, 8 liralık akaryakıt zammından sonra zararına çalıştıklarını söyledi.

 

 

 

“MAZOT ZAMLARINDAN DOLAYI ARAÇ ÇALIŞTIRAMIYORUZ”

 

Akaryakıt ücretlerine 3 liralık bir zam daha beklendiğini söyleyen Mersin Bahçelievler Özel Halk Otobüsü Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt, eğer zam yapılırsa akaryakıta son 2 haftada yaklaşık 11 lira zam gelmiş olacağını söyledi.  Son zamlarla birlikte 4 dakika olan sefer arasını 8 dakikaya yükselttiklerini dile getiren Kurt, “Daha önce büyük arabalarımız vardı, sonra küçülttük. Mazot zamlarından dolayı artık arabaları çalıştıramıyoruz, sanayiye gidemiyoruz, parça alamıyoruz, lastik alamıyoruz, şoför çalıştıramıyoruz. Çünkü para kazanamıyoruz ki, 28 tane arabamız vardı şu anda 20 arabaya düştük. Büyük arabalar mazot parası çıkaramıyor, derneğimiz var bize hiç yardımcı olmuyor. Belediyemiz destek olmuyor, biz 11 liraya yolcu taşıyoruz, belediye  7 liraya, 1 liraya öğrenci taşıyor bu Allahtan reva mıdır?” dedi.

 

 

 

 

“ARAÇLARIMIZA KALAN PARAYI PETROLE VERMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

 

Bahçelievler şoförlerinden Orhan Tokyay, mazot zammından dolayı araçların çoğunun bağladıklarını ifade etti.  Tokyay, “Araçlarımızın yakıtı fazla, fazla olduğu için de para kazanamıyoruz. Dolayısıyla ne yapacağımızı şaşırdık, devlet yetkililerinden, başta belediye olmak üzere Şoförler Odası’ndan, bizimle ilgilenen kurumların hepsinden destek istiyoruz. Belli bir süre sonra araçlarımızın tamamı durma noktasına gelecek. Bir destek verilmesi lazım, mazot desteği olabilir, belediyenin bize teklif etmesini bekliyoruz. Gelsin desin ki ‘şu şekilde hareket edelim, biz de elimizi taşın altına koyalım. Araçları ailelerle beraber çarparsak 200-300 kişi ekmek yiyor buradan. Bitme noktasına geldik artık, bir destek bekliyoruz. Son gelen zamlardan dolayı ciddi derecede fiyat farkı oluştu. Araçlarımıza kalan parayı petrole vermek zorunda kalıyoruz. Bu defa araçlar da kazanamıyor. Şoförler de doğru düzgün yevmiye alamıyor. Buna en kısa sürede bir çözüm bekliyoruz, destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“BİZİM BU HALİMİZ NE OLACAK?”

 

Şoförlerden Riyat Erdoğan ve Hüseyin Sonzamancı da zamlar karşısında çaresiz kaldıklarını söyledi. Riyat Erdoğan, “Mazot pahalı olduğu için araçlarımızı bağlıyoruz, kazandığımız para sanayiye gidiyor eve ekmek götüremiyoruz. Ben gidip geldim 250 liralık yakıt yaktım. Gelirimizin iki katı kadar giderimiz var. Zaten vatandaşlar binmiyor arabaya. Belediye otobüslerini kullanmayı tercih ediyorlar” dedi.

 

 

 

Hüseyin Sonzamancı ise “3-4 milyar mazot alıyoruz, hiçbir kuruş para almadan eve gidiyoruz. Bizim bu halimiz ne olacak. Mazota ne diyelim, sanayiye ne diyelim, masrafa ne diyelim. Çoluğumuz çocuğumuz aç susuz kalmış. Buna bir çare bulunması lazım, boş gidip geliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

“’’AKŞAM EVLERİNE EKMEK GÖTÜREBİLİYORLAR MI?’ DİYE SORUN”

 

Girdi maliyetlerinin gün geçtikçe katlandığını vurgulayan Cesur İçin, ise şu ifadeleri kullandı:

“Toplu taşıma şoförü olarak şunu söyleyebilirim vatandaş haklı evet, gerçekten yapılan zamlar vatandaşın belini büktü. Biz bunu kabul ediyoruz AKP hükümeti batmış durumda şuan bocalıyor. Onu da kabul ediyoruz. Geçenlerde bize 11 lira tarife verildi mazot 21 lirayken bugün mazot 35 liraya çıktı. hala aynı tarifeyle yolcu taşıyoruz. Biz zam yapma taraftarı değiliz. Ama gelin de şu toplu taşıma işi yapan arkadaşlara bir sorun bakalım. Akşam evlerine ekmek götürebiliyorlar mı? Hadi hükümeti anladık bir şekilde yapıyor ya Mersin’deki CHP belediyesine ne oluyor? Öteki şehirlerdeki CHP belediyeleri gerektiği zaman zamlarını yapıyorlar. Belediye otobüsleri ile halk otobüsleri ve dolmuşların arasındaki fiyatı uygun bir şekile getiriyorlar, vatandaş şikayet etmiyor. Ama şimdi vatandaş bana şunu soruyor. Belediye 1 liraya öğrenci 7 liraya yolcu taşıyor.  Tekrar zam alırsam insanları nasıl taşıyacağım. Onlara ne cevap vereceğim.”

 


  Şoförlerin zam isyanı!