“Bol sıvı tüketin” | Güney Gazetesi Mersin

“Bol sıvı tüketin”

Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte Mersin Tabip Odası alınması gereken bireysel ve kamusal önlemleri paylaştı. Güneşten korunmanın önemine dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekmektedir” dedi.

“Bol sıvı tüketin”


GÜNAY GAFFAROVA

Önümüzdeki günlerde sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklendiğini hatırlatan Dr. Nasır Nesanır, bazı uyarılarda bulundu. Nesanır, “Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“SICAK HAVALARA KARŞI ALINACAK BİREYSEL VE KAMUSAL ÖNLEMLER”

 

Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastalarının zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini vurgulayan Nesanır, alınabilecek bireysel ve kamusal önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çok sıcak havalarda ve aşırı egzersiz durumlarında bu miktar arttırılabilir. Susamamış olsanız bile su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir.

Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınmalıdır.

Hafif, teri emen, ince, pamuklu ve açık renkte bol giysiler giyilmelidir.

Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olabilir.

Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışılmalıdır. 5 dk. duş yeterlidir.

Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte bazı kamusal önlemlerin de alınması gerekmektedir.

Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığının etkilerini en aza indirmek için bireysel önlemlerin yanında illerde ve ilçelerdeki hıfzısıhha kurulları üzerinden kamusal önlemler alınmalıdır.

Mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda sendikalar, meslek odaları, üniversiteler ve ilgili diğer tarafların katılımı ile bir tartışma yürütülmeli, siesta uygulaması dahil tüm seçenekler çalışanların sağlığı açısından değerlendirilmelidir.