Hem zengin çeşitler <br> Hem deniz havası | Güney Gazetesi Mersin

Hem zengin çeşitler
Hem deniz havası

Mersin balıkçı barınağında zengin kahvaltı ve el yapımı pasta çeşitleri ile hizmet vermeye başlayan Funcake Sea, Çamlıbel’in havasını değiştirdi.  İşletmecisinden çalışanlara kadınların ağırlıklı olarak çalıştığı bu kafeyle Balıkçı Barınağı’na adeta kadın eli değdi.

Hem zengin çeşitler <br> Hem deniz havası


ELVAN KONUK

11 yıllık market sektöründeki deneyimiyle Funda Demirtaş, kendi işyerini açmaya karar vermiş. Sayapark’ta Funcake işletmesini açmasının ardından pandeminin patlak vermesiyle zor zamanlar geçiren Demirtaş, bu süreçte evde pasta yapmayı öğrenmiş. Anne ve babasının destekleriyle Hatay yöresine ait kahvaltı çeşitlerini Funcake’de sunmaya başlayan Demirtaş, bu süreci; “Geriye dönüp baktığımda gerçekten bir hikayem olmalıydı. Pandemi döneminde zor zamanlar geçirdim, kapatmayı çok düşündüm. İyi ki kapatmamışım. Şimdi Funcake Sea doğdu. Ailemin desteğiyle ayakta kaldım” şeklinde anlattı.

 

“PANDEMİ SÜRECİNDE PASTA YAPMAYI ÖĞRENDİM”

 

37 yaşındaki Funda Demirtaş özel bir şirkette satış müdürüyken ‘gerçek bir hikayem olmalı’ diyerek Sayapark’a Funcake markasını yarattı. Demirtaş, “11 yıllık Metro market geçmişim var, 8-5 haftasonu tatil bir yaşam derken o yaşamı bırakım haftanın 7 günü 24 saati bir işe atıldım. Sayapark’taki işletmemi açtıktan 10 gün sonra araya pandemi girdi, zor bir süreçten geçtim. Herkes gibi ben de evdeyken üretmeyi öğrendim.  Geriye dönüp baktığımda benim gerçekten bir hikayem olmalı, bu hikaye öyle kuru kuru bir kafe hikayesi olmamalı.  Pandemi sürecinde pasta yapmayı öğrendim, keyifli de oldu. Hatta yaptığım pastalar maliyeti yüksek pastalar, haftanın iki günü sadece yapabiliyordum. Çünkü yaptıklarımı komşularıma veriyordum ve pandemi süreci işten ayrılmışım işletmemin kirasını ödüyorum. O yüzden kısıtlı şartlarda pasta yapmayı öğrendim. Çok keyifliydi” dedi.

“İŞİN İÇİNE AŞK GİRMEDEN BU ÜRÜNLER ÇIKAMAZDI”

 

Arap kökenli bir aileden geldiği için yemek yapmayı bildiğini söyleyen Demirtaş, “Pasta börek işi biraz daha teferruatlı ve işin içine aşk girmesi gerek. Aşk girmeden bu ürünler çıkamazdı. Pasta yapmayı öğrendim sonra sabahın boşluğunu dolduralım ama ne yapabiliriz dedik. Arap kültüründeki şu anki deyimiyle Hatay kültürü mutfağını Sayapark’a taşıdık. Sürki salatası, yeşil zeytin salatası, kızartmalar. En büyük destekçim annem babam. Onlar üretiyor ben de burada işliyorum. Aslında hepsi bahçeden toplandığı anda yapılıyor ve bana gönderiliyor, o avantajım var. Pandemi sürecini bu şekilde ailemin desteğiyle atlattım. Ailemin desteğiyle ayakta kaldım, şimdi ikinci bebek Funcake Sea doğdu” ifadelerini kullandı.

“BURASI DENİZİN HAVASINI SOLUYARAK KADINLARIN RAHATÇA VAKİT GEÇİRECEĞİ BİR MEKAN”

İşletmenin tasarımından sunumuna kadar kullanılan her şeye kadın eli değdiğini söyleyen Demirtaş,

“Pastalara dokundurtmuyorum yine kendim yapıyorum. Burası çok daha teferruatlı. Sayapark’ta üretimimi yapıyorum sonra buraya getiriyorum. Burada devam ediyoruz. Güzel, keyifli oldu. Şehrin aslında aç olduğu bir sektör. Evet birçok kahvaltı mekanı var denizin havasını soluya soluya şehrin kültürünü Çamlıbel’in ortasında bu keyfi yaşatacak başka bir mekan yok bence. Benimle birlikte umarım buradaki bütün tekne sahipleri bir şekilde vizyon geliştirip buranın atmosferini değiştirmeye çalışırlar. Burada bir deniz kokusu var o deniz kokusunu içinize solumanız gerekiyor. Bence çok şanslıyız. Şehrin merkezinde güne erken başlayacağınız renkli bir yerin olması bence bir şans” diye konuştu.

“TATMALISINIZ, AŞK ACISI REÇELİ”

 

Haftanın her günü saat 14.00’a kadar kahvaltı sunduklarından söz eden Demirtaş, kahvaltıda yerel ürünler, aşk acısını verdikleri acı biber reçeli ve el yapımı reçel çeşitleri, sıcacık pişiler, sigara böreği ve poğaçalar, 6 çeşit salata ile zengin bir kahvaltı çeşidine sahip olduklarını anlattı. Ayrıca el yapımı içli köfte, hamburger ve mantı yemeklerinin de Funcake Sea’nin menüsünde olduğunu söyleyen Demirtaş, sağlıklı beslenmeye özen gösteren ve diyet yapan kişiler için de seçeneklerin mevcut olduğunu belirtti.

Demirtaş, “Buraya bir kadın geldiğinde istediği her şeyi bulabilir. Sağlıklı besleniyorsa smothie bulabilir, hamur işi isterse hamur işi bulabilir. Mesela menüde kısır yok ama benim kısır tabağım bile vardır. Yani misafirimiz buraya gelmeden canı bir şey istedi aradı biz onu hemen hazırlarız. Çünkü burada bu konuda çok başarılı bir kadın ekibi var. Hepsi bir mutfak annesi. Bana sormadan bile size hemen istediğiniz ürünü çıkarabilirler” şeklinde konuştu.

 

“GÜCÜMÜ KADINLARDAN ALIYORUM”

 

Misafirlerin kendilerini özel hissetmesine önem verdiklerini dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: “Kadınlardan güç alıyorum. Attığınız her adım iz bıraksın.  Başarınızı ruhunuzdan emeğinizi kalbinizden alın, çabalayın. Emeğin mutlaka bir getirisi olur. Emek kelimesi benim için çok önemli. Çok emek veriyorum bir şekilde karşılığı geliyor. Çok güzel bir aile edindim. Çalışanlarımız mutlu olursa buradan keyif alırsa zaten misafirlerimiz de keyif alır. Kimse keyif almazsa en fazla iki ay ayakta kalırız. Çünkü birileri bir yere giderken kendilerine iyi gelecek yerleri ister. Müşterilerimin yüzde doksanının ismini bilmiyorum ama hepsiyle can ciğerim. İsimlerini bilmiyorum ama önemli değil ki hissettiriyoruz birbirimize o enerjiyi. Misafirlerin kendini evinde hissetmesi lazım. Öyle olduğu sürece aynı yolda yürüyebiliriz.”