Binlerce ilaç zamlandı | Güney Gazetesi Mersin

Binlerce ilaç zamlandı

Geçtiğimiz hafta KDV oranlarına yapılan düzenleme sonrası birçok kalemde ürünlere peş peşe zam yapılırken bu artıştan ilaçlar da nasibini aldı. İlaçlardaki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı.  Piyasadaki tüm ilaçların yüzde 2 oranında zamlandığını söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, “İlaç zaruri ihtiyaçtır, keyfi bir ihtiyaç değildir. Biz ilaçlarda KDV uygulamasının yanlış olduğunu yıllarca dile getirdik. Şimdi yüzde 2’lik KDV artışından dolayı ilaç fiyatları arttı. İlacın fiyatlarının artmış olması nedeniyle vatandaşların da ödeyeceği miktarlar arttı” dedi.

Binlerce ilaç zamlandı


ELVAN KONUK

7 Temmuz’da yayınlanan KDV artışları ile birlikte ilaçlardaki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı. Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, ilaç fiyat artışlarını değerlendirdi. İlacın zaruri bir ihtiyaç olduğu üzerinde duran Sağır, “İlaçlarda sanki keyfi bir uygulamaymış gibi KDV uygulamasının yanlış olduğunu, KDV’nin uygulanmaması gerektiğini, uygulanması gerekiyor ise bunun da sembolik bir rakam olan yüzde 1 olması gerektiğini yıllarca dile getirdik. Hatta geçtiğimiz dönem içerisinde gıda fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle devlet gıda ürünlerindeki KDV’yi yüzde 1’e çekmişti. Biz aynı dönemde isteğimizi yeniledik. Maalesef kulaklarını tıkadılar ve bildiklerini okudular. Şimdi bu yüzde 2’lik KDV artışından dolayı ilaç fiyatları arttı. İlacın fiyatlarının artmış olması nedeniyle vatandaşlarının ödeyeceği miktarlar arttı, SGK’nın ödeyeceği rakamlar artıyor. Burada kurum belli bir yere kadar ödüyor bunun üstünü fiyat ilaç farkı olarak vatandaşın kendi cebinden karşılaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“HEM ECZACI HEM VATANDAŞ MAĞDUR EDİLDİ”

 

Karar yayınlandıktan sonra SGK’nın mevzuat sisteminin Pazar ve pazartesi günü çalışmadığı belirten Sağır, bu nedenle hem eczacıların hem de vatandaşların mağdur olduğunu söyledi.

Pazar günü nöbetçi eczanelerde Pazartesi günü de eczanelerde sıkıntılar ve uzun kuyruklar oluştuğunu dile getiren Sağır, “KDV artışından kaynaklı olan düzenlemeyi SGK son dakika yaptı. Yaparken de hatalı yaptı. Reçeteyi karşılarken sistemin ödemesi gerekenden daha düşük rakamlarla işlemimizi karşılattık. Şu anda diyorlar ki o reçeteleri silip tekrar kaydedin. Silip kaydedelim de aradaki farkı bize kim ödeyecek? Eczacının bu zararını kim karşılayacak? Hem ilaçtaki KDV’nin yansıması hem de bunu sisteme düzgün bir şekilde yansıtmayı becerememelerinden kaynaklı hem eczacı hem halk mağdur oldu” diye konuştu.

 

 

 

“ECZACILAR SATTIKLARI ÜRÜNDEN KAR ELDE EDEMEYEN TEK MESLEK GRUBU”

 

İlaç yokluklarının daha da artığına dikkat çeken Sağır, “Gelen KDV devletin parası, herhangi bir şekilde sahayı rahatlatacak bir revizyon değil. İlaç yokluklarının nedeni de şu an ilaçtaki euro kuru 10,76 reel euro kuru 30 sınırına yaklaştı. Bu da tabi ki üreticiler anlamında ciddi bir sıkıntı. Eczacı boyutundan baktığımızda bu ürünlerde euro kurunun güncellenmesinden dolayı bir zam gelecek olursa bizim yıllardır bahsettiğimiz İlaç Fiyat Kararnamesi değişmeyecek eczacının brüt karı daha da azalacak. İki kıstas arasına sıkışmış ve sattıkları ürünlerden zarar eden tek meslek grubu olarak bir biz kaldık” şeklinde konuştu.

 

“DEVİRLERİN SAYISI ARTTI”

 

İktidarın ilaç sektörüne kulaklarını tıkadığını vurgulayan Sağır, birçok eczacının içinde olduğu ekonomik çıkmaz nedeniyle işyerlerini devrettiğini söyledi. Sağır, “Yaşanan ekonomik zorluklardan sonra devirlerimizin sayısı arttı. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki meslektaşlarımız artık bunları kaldıramıyor ve tolere edemiyor. O yüzden devirlerin sayısı arttı. Yeni gelen meslektaşlarımız onların eczanelerini devralarak hayatlarını devam ettiriyorlar” şeklinde konuştu.