“Aydıncık’a sahip çıkın” | Güney Gazetesi Mersin

“Aydıncık’a sahip çıkın”

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (AGİK-DER), Balıkesir’in Edremit Körfezinden çıkarılarak Aydıncık’a getirilmesi planlanan balık çiftlikleri ile ilgili ‘Aydıncık’a sahip çıkın’ çağrısında bulundu.

“Aydıncık’a sahip çıkın”


İLKAY ADALIOĞLU / ELVAN KONUK

2010’lu yıllarda Muğla’dan çıkartılan balık çiftlilerinin Mersin kıyılarına gelmesine karar verilmişti. Şimdilerde ise Balıkesir Edremit Körfezi’nin turizm öncelikli yöre olduğunu belirten valilik ve Balıkesir’deki sivil toplum kuruluşları balık çiftliklerinin Edremit Körfezinden çıkması için girişimlerde bulundu.  Edremit’te barınamayan şirketlerin Aydıncık açıklarında balık çiftliği kurmak için çalışmalara başladığı öğrenildi. Bakanlığa sunulan ÇED dosyasından edinilen bilgiye göre AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. Balıkesir’de açtığı iki balık çiftliğini, Balıkesir’in turizm bölgesi olması dolayısıyla Mersin Aydıncık’a taşıyacak.

Aydıncık’ın Yenikaş mahallesi Soğuksu mevkiide yapılması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili 11 Temmuz Salı Günü Saat 14.00’da “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacağı duyuruldu.  Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin (AGİK-DER), Aydıncıklıları kente ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırdı.

 

“AYDINCIK  2017’DEN BUNA BALIK ÇİFTLİKLERİNE DİRENİYOR”

 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan AGİKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, “Bildiğiniz üzere Aydıncık’a balık çiftlikleri yapılma çabaları 2017 yılından bu yana sürmektedir. 6 yıldır yapılamamasının ana nedeni, 2018 yılında Firmaların Aydıncık’ta yapmaya çalıştığı ÇED toplantısına, Halkımız ve çevre dostu sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkması sonucu toplantının yaptırılmamasının payı çok büyüktür. Daha sonra düzenlenen ÇED Raporunu yargıya taşıyan Mersin Çevre ve Doğa Derneği’ne (MERÇED) ve bu sürece katkı veren tüm çevre dostlarına teşekkür ediyoruz. Bu sayede sahillerimiz 6 yıllık bir zaman kazanmıştır. Şimdi ise bu tehdit, kapasite artışı başvurusuyla birlikte büyüyerek devam etmektedir” dedi.

 

“BÜYÜYEN BU TEHDİDİ ÇOĞALARAK AŞABİLİRİZ”

 

Balık çiftliği tehlikesinin artarak devam ettiğini vurgulayan Şimşek, şu şekilde konuştu:

 “Büyüyen bu tehdidi, tıpkı 2018 yılında olduğu gibi bizler de daha da çoğalarak aşabiliriz. 2018 yılında ‘balık çiftliklerine hayır’ diyen Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Parti İlçe Teşkilatları, Muhtarlar, Oda ve Kooperatifler, Aydıncık balıkçıları ve AYÇEV ile Mersin ve Anamur’dan gelerek katkı sağlayan MERÇED ve Çevre Platformlarının üyeleri ve büyük bir karşı duruş sergileyen Aydıncık’ta yaşayan hemşerilerimize teşekkür ediyoruz. Yine aynı birlikteliği göstermeliyiz.

Balık çiftliği sahipleri ve ÇED raporunu hazırlayan firma temsilcileri, yasal prosedür gereğince Aydıncık’ta toplantı düzenleyecektir.

Aydıncık’ta sahillerimizi kullanılamayacak hale getirecek olan çok fazla sayıdaki bu balık çiftliklerine karşı olduğumuzu göstermek ve bu toplantıya ‘hayır’ demek için Aydıncık Kent Konseyi dahil birçok kişi ve kurumlarla birlikte ‘platform’ çatısı altında toplanarak hep birlikte mücadele etmek istiyoruz. Bu çerçevede girişimlerimiz başlamıştır.

Tüm halkımızı,  11 temmuz Salı günü saat 13:00’te, yapılacak toplantıya ‘hayır’ demek için Aydıncık Merkez Mahallesi Çarşısı Merkez Camisi önüne davet ediyoruz.”