“Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz”

Pandemi ve deprem felaketi gibi kriz anlarında sağlık hizmet ihtiyacının arttığını söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, her bir afette sağlıkçıların çalışma koşulları ve iş yükünün korkunç boyutlara taşındığını vurguladı. Nesanır, “Yaşamak için, sağlığımızı kaybetmemek için insanca yaşamaya yetmeyecek ücretlendirme sistemine, ağırlaştırılmış çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete, toplum sağlığını hiçe sayan politikalara karşı hep birlikteyiz” dedi.

“Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz”


 

ELVAN KONUK

Mersin Tabip Odası Covid-19 pandemisinde hayatını kaybeden hekim ve sağlık emekçilerini andı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de üç senede Covid-19 nedeniyle 100 binin üzerinde ölüm kaydedildiğini belirten Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının üç katından fazla olduğunu biliyoruz. Son üç senede pandeminin yanında ekonomik kriz, sel, deprem gibi olaylar da özellikle yoksullar için insan eliyle gerçekleştirilen ve önlenebilir felaketlere dönüşerek ciddi yıkımlara neden oldu” ifadelerini kullandı.

“YİTİRDİĞİMİZ SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ ANIYORUZ”

 

Kriz ortamlarında sağlık hizmeti ihtiyacının arttığı bir gerçek olsa da krizin boyutlarının kontrol edilebilmesiyle bu ihtiyacın sınırlandırılması da çoğunlukla mümkün olduğunu belirten Nesanır, afet yönetiminin düzgün yürütülmediğine dikkat çekti.  1 Nisan gününün “Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü olduğunu söyleyen Nesanır, “Aktif görev yapmaktayken Covid-19 pandemisi nedeniyle yitirdiğimiz 176’sı hekim, 513 sağlık emekçisini ve 6 Şubat depremleri nedeniyle yitirdiğimiz 103’ü hekim, 449 sağlık emekçisini saygıyla anıyoruz. Yanlışlar neticesinde yaşamını yitiren yüzlerce sağlık emekçisi; bilimsel, şeffaf ve emekten yana yönetim anlayışı benimsenseydi halen hayatta olacaklardı.

 

“ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ SAĞLIKLI YAŞAYABİLECEĞİMİZ HALE GETİRİLMEDİ”

 

Meydana gelen her afetin yükünü hekim ve sağlık emekçilerinin çektiğini dile getiren Nesanır, “Her afette daha da kötüleşen çalışma koşullarımızla ilgili kamu otoritesinden herhangi önemli bir adım gelmedi.  Bu da yetmezmiş gibi haklarımızı gasp eden uygulamalarda da halen sınır tanınmıyor. Seçime yaklaşık bir buçuk ay kalmışken, aceleyle TBMM’de görüşülmeye başlanan; hekimler için daha fazla hak kaybına neden olacak yasa teklifi bunun son örneği oldu” diye konuştu.

Daha önce defalarca dile getirdikleri taleplerin dikkate alınmadığını vurgulayan Nesanır, “Üç senedir Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmedi. Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payımız yeterli seviyeye çıkarılmadı. Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi. Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz. Deprem bölgesinde çalışanlarımızın barınma gibi en temel sorunu bile çözülmedi. Bu sorunlarımız devam ediyorken hangi koşulda ne şekilde meslekten men edileceğimizin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak görüyoruz. Her zaman, her yerde söylediğimiz sorunlarımıza çözüm olabilecek yasa teklifleri talep ediyoruz. Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.