HPV aşısı ücretsiz olması için çağrı | Güney Gazetesi Mersin

HPV aşısı ücretsiz olması için çağrı

Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından ‘HPV ve Aşı Hakkı’ adlı panel düzenlendi. HPV aşısının erken yaşta uygulanırsa kanseri önlediğini belirten uzmanlar, HPV aşısının ücretsiz olarak yapılmasını talep etti.

HPV aşısı ücretsiz olması için çağrı


MAYSA DERYAYEVA

 

Panele Mersin Barosu ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Üyesi Avukat Derya Demir, Eczacı Cem Kılınç ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Bilekdemir konuşmacı olarak katıldı.

Av. Derya Demir, HPV aşısının ücretsiz olarak yapılması gerektiğini ve bunun insan hakkı olarak gördüklerini belirtti.

HPV aşıların kanseri önlediğinin bilimsel olarak sonuçlandığını ve bunun davada bir delil olarak kullandıklarını belirten Av. Demir, bu zamana kadar HPV aşısı olan otuz üzeri kişi için dava açtıklarını ifade etti.

 

 

Açtıkları davalarda üç doz HPV aşısı olan kişilere HPV aşılarının bedelinin geri ödenmesini talep ettiklerini söyleyen Av. Demir, şu ana kadar dört davanın olumlu sonuçlandığını belirtti.

HPV aşısının erken yaşlarda yapılması erkeklerde ve kadınlarda kanseri önlediğini vurgulayan Av. Demir, devletin bu aşıyı ücretsiz olarak vatandaşlara yapması gerektiğine dikkat çekti. HPV aşısıyla ilgili, davaların süreci hakkında bilgi veren Av. Demir, HPV aşısı olan kişilere gönlü olarak avukatlık yaptıklarını ifade etti.

 

“EN ÖNEMLİ DELİLİMİZ BİLİM”

 

Av. Demir, insan yaşamını ve yaşam hakkının önemine vurgu yaparak, “Önce bağlı bulundukları anne veya babalarından sosyal güvenlik hakları vardı ve kişi hangisinden yararlanıyorsa, ona bağlı SGK İl Müdürlüğüne dilekçeyle başvuru yaptık. Dilekçede şunu ifade ettik. Her ne kadar sağlık uygulamasında tebliğinin olmasa da devletin ücretsiz olarak yurttaşların ilaç ve sağlık listesi ve HPV bu aşı listesinde olmaması nedeniyle SGK bunu reddediyordu. Bu aşı sağlık uygulama tebliğinde olmasa da tebliğler, kanunlar Anayasadan ve Uluslararası Sözleşmelerden daha alt basamaklardadır ve eğer Anayasadaki yaşam hakkından taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmelerdeki yaşam hakkı yok hükümdedir.  Biz HPV aşıların ücretlerin iadesi için dava açtık. Üç doz aşı yaptıran kişilerin davalarına faturaları ekledik. Bu zamana kadar açtığımız okuz üzeri davanın dördünü kazandık” dedi.

 

 

 

“KATİL AŞK DEĞİL, SİZİ 9 YAŞIN DA AŞILAMAYANLAR”

 

Eczacı Cem Kılınç, HPV aşılarının ücretsiz olarak erken yaşta uygulanması gerektiğini ifade ederek, bu uğurdaki mücadelelerinden bahsetti. HPV aşıların 2006 yılında ruhsatını aldığını ve HPV aşısının 149 ülkede ücretsiz bir şekilde erken yaşta uygulanmasına rağmen Türkiye’de yeni yeni duyulmaya başlandığını belirten Kılınç, HPV aşısının ücretsiz yapılması için çağrıda bulundu.

Kılınç, “Katil aşk değil, sizi 9 yaşın da aşılamayanlardır. HPV aşısının rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, birçok kanser türüne karşı etkili olmaktadır. Cinsel yaşamı aktif olan kişiler, aşı olmuş olsa bile belirli periyotlarda mutlaka taramandan geçmesi gerekmektedir. Böylelikle erken teşhis sağlanmış olur” diye konuştu.

 

 

 

“HPV AŞISI RAHİM AĞZI KANSERİ ÖNLÜYOR”

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Bilekdemir, HPV aşısı hakkında bilgi verdi. 9-13 yaş aralığındaki çocuklara altı ay aralıkla iki doz aşı vurulduğunu ve 14 yaş üzerinde ise toplam üç doz aşı vurulduğunu belirtti.

14 yaş üzeri kişilere ilk dozdan iki ay sonra ikinci dozu ikinci dozdan altı ay sonra üçüncü dozdu vurulması gerektiğini söyleyen Bilekdemir, HPV aşısının kanseri engellediğini belirtti.

 

 

‘HPV ve Aşı Hakkı’ adlı panelden sonra katılımcılara Mersin Barosu tarafından plaket takdim edildi.