ABİDİN YAĞMUR
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, haftalık değerlendirmesinde sanayi üretiminin durumunu yorumladı.
Kur istikrarsızlığının, artan hammadde maliyetinin önemli bir sorun haline geldiğini ifade eden Kızıltan, “Özellikle, her anlamda üretimi, arttırmak, üreticiye ve ihracatçıya destek olmak zorundayız. OSB’lere destek veren küçük ihtisas sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Sanayi yatırımcısı uygun arsa bulamıyor. Tarıma elverişli olmayan, taşlık ve kıraç hazine alanlarının sanayi arazisi olarak imara geçmesi gerekiyor. Bu konuda sadece yerel yönetimler değil, devletin destek olması, yapılan imar planlarında uygun bölgelerin sanayi parseli olarak işaretlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Kızıltan, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ISO 500 listesini de değerlendiren Kızıltan, “Sanayi üretiminin bir raporu ve envanteri niteliğinde olan İSO 500 listeleri çok önemli bilgiler veriyor. Sanayi üretiminin gidişatı, kurumsallaşma becerisi, ciroları, ihracat kapasiteleri, büyümeleri, istihdam ve üretim istikrarları gibi konularda sanayi üretiminde Türkiye’nin nereye gittiğine dair büyük ölçüde ışık tutuyor” dedi.
“MERSİN’E MORAL VERDİLER”
Mersin sanayicisinin Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeki yerini koruduğuna değinen Kızıltan, 7’si MTSO’ya kayıtlı olmak üzere listede Mersin’de faaliyet gösteren 16 firmanın yer aldığına dikkat çekti.
Kızıltan, “Mersin sanayisine verdikleri moral ve oluşturdukları rol model için teşekkür ediyorum. Mersin sanayisine verdikleri moral ve oluşturdukları rol model için teşekkür ediyorum. Ancak unutulmamalı ki işletmelerin büyük bölümü KOBİ temelli. KOBİ’lerin çoğu İSO listelerine giren sanayiciler kadar kurumsal ve güçlü değil. Eğer KOBİ’lerimize yeterli destek verilirse onlar da bu listelere aday potansiyeldedir” dedi.
BORÇLANMA UYARISI
Firmalara borçlanma uyarısında bulunan Ayhan Kızıltan şunları söyledi:
“İSO 500 listesindeki firmaların toplam borcu, 2021’de yüzde 71 artışla 1,5 trilyon TL’yi aştı. Serbest piyasa ekonomisinde kredi elbette iş dünyasının temel finans aparatı ama küresel dünyadaki pandemi ve savaş gibi beklenmedik gelişmeler bizleri daha kırılgan yapıyor. Borçlar konusu bir risk. Dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bu dönemde kur farkı ve faiz ödemeleri kaynaklı finansman giderlerinin yüzde 135 artışla 209 milyar TL’ye yükseldiğini görüyoruz. İSO 500’ün toplam kaynakları içinde borçların payı tarihte ilk kez yüzde 70’i aşarken, öz kaynak oranı yüzde 30’un altına geriledi. Biz, firmalarımızın balon gibi şişmesini ve büyümesini değil, demir bir gülle gibi içi dolu güçlenmesini istiyoruz. Üreten Türkiye moral veriyor ama riskleri ve eksikleri de görmek gerek. Üretime tam destek devletin temel mottosu olmalıdır.”