“İşçiye yaşam şansı vermiyorlar” | Güney Gazetesi Mersin

“İşçiye yaşam şansı vermiyorlar”

Patron sendikaya üye olan işçileri işten attı. Bununla da yetinmedi işçilerin sektördeki diğer fabrikalarda işe girmesini engelledi. İşçilerin iddiasına göre sendika bu süreçte işçinin yanında durmadı hatta sendika yetkilisi iş davasında işçinin aleyhine ifade verdi.

“İşçiye yaşam şansı vermiyorlar”


MAHMUT SÖNMEZ

Mersin’de de Fabrikası bulunan Uğur Tekstil Firması’nın Şanlıurfa’daki fabrikadan sendika üyelikleri yüzünden işten çıkardığı işçiler Mersin’de eyleme hazırlanıyor. Sendikal faaliyetlerden kaynaklı işten hukuksuz yere atıldıklarını, üye oldukları sendikanın yöneticisin de davada patron lehine tanıklık yaptığını belirten işçiler, Uğur Tekstil’den ürün alan Mersin Zara mağazası önünde basın açıklaması yapacaklar.

Uğur Tekstil firması Avrupa ülkelerine ihracat yapan ve iç piyasaya da büyük elbise markalarına kıyafet üretmekte. Uğur Tekstilin aynı zamanda Mersin, Adana ve Şanlı Urfa’da üretim fabrikaları bulunmakta. Firmanın Şanlı Urfa’da ki fabrikası, işçileri ile sendikal faaliyete girdikleri için çeşitli sorunlar yaşadı ve birçok işçi işinden oldu, sendika yöneticisi de açılan dava da patrondan yana tanık oldu.  Sendikal faaliyetlerden kaynaklı işten atıldıklarını belirten işçiler ise şimdi, fabrikadan ürün alan ve uluslararası sözleşmelerde işçilerin küresel haklarının korunmasına dair imzası bulunan Zara mağazaları önünde basın açıklaması yapacak. İşsiz kalan ve üye oldukları sendikanın da patrondan yana tavır aldığını söyleyen işçiler Mersin Zara mağazası önünde yarın saat 13.00’te basın açıklaması yapacak.

 

“SENDİKAL FAALİYETLERDEN KAYNAKLI İŞTEN ATILDIK”

Şanlıurfa’da Uğur Tekstilden işten çıkarılan işçilerden olan Erdal Ayata, “Bizler DİSK Tekstil Sendikası üyesi işçileriz. Zara’ya üretim yapan Uğur Tekstil, Şanlıurfa fabrikasında sendika faaliyetlerinden kaynaklı, biz sendikalı işçiler yetkiyi aldıktan sonra Ekim 2021’de 300 işçiyi işten çıkararak fabrikayı kapatmaya çalıştılar. İşçileri tarım işçisi gibi gösterip çıkış verdiler.  Ardından biz işçiler direndik, eylem yaptık ve fabrika açıldı.  Tekrar açılan fabrikada sendikalı işçilere yönelik baskı ve mobbing devam etti ve 2021 yılı Kasım ayında sendikaya üye oldukları için benim de dahil olduğum 97 işçi işten çıkarıldı” ifadelerini kullandı.

 

“SENDİKA PATRONDAN YANA”

DİSK Tekstil Sendikası’nın da kendilerine sahip çıkmadığını belirten Ayata, “Bizlere sahip çıkması gereken sendika yöneticileri, bizleri işten atan ve kara listeye koyup iş bulmamızı engelleyen patrona destek oldu. Şu an firmaya açtığımız davada DİSK Tekstil Sendikası Başkan Vekili Mehmet Ali Başak, şu an patron lehine tanık davada yer alıyor. Sendika tamamen bizi satmış durumda, patronla iş birliği halinde, tüm aramalarımız rağmen sendika bize cevap vermiyor, geri dönüş yapmıyor” dedi.

 

“PATRON BAŞKA YERDE İŞE GİRMEMİZE DE ENGEL OLUYOR”

İşten çıkarıldıktan sonra Uğur Tekstilin 97 işçinin ismini kara liste haline getirip, firmalara verdiğini söyleyen Ayata, “Firma sahibi ismimizi diğer tekstil firmalarına vermiş ve çalıştırılmamız için haber vermiş. Dört buçuk aydır iş ulamıyoruz, açlığa maruz bırakıldık, iş başvurusu için gittiğimiz firmalar bizlere iş vermiyor” dedi.

 

ANKARA’YA DA GİDECEKLER

Adana ve Mersin’de yapacakları basın açıklamasının ardından Ankara’da mecliste grubu bulunan siyasi partilerle görüşeceklerini söyleyen Ayata, “Orada da maruz bırakıldığımız haksız durumu anlatıp, bir basın açıklaması yapmayı planlıyoruz. Hakkımızı almak için elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz” dedi.

 

“ZARA GÖZ YUMUYOR”

Zara firmasının uluslararası sözleşmelerde işçilerin küresel haklarının korunmasına dair imzası bulunduğunu söyleyen Ayata, “Zara kendisine üretim yapan işyerlerinin işçilere yaptığı baskıya göz yumuyor. İşçilerin sendikal örgütlenmeye giden işçilere patronların baskı yapmasına göz yumuyor. Sendikal haklarımızı aradığımız için bizi işten çıkaran ve ekmeğimizden eden Uğur Tekstil firması gibi firmalarla hala çalışıyor” dedi.

Şanlıurfa’da işten çıkarılan işçiler haklarını aramak için birçok şehirde Zara mağazalarının önünde basın açıklaması yapacak. Bugün Adana Zara mağazası önünde basın açıklaması yapacak olan işçiler yarın Mersin Forum Alışveriş Merkezi içinde bulunan Zara mağazası önünde haklarını aramak için saat 13.00’te basın açıklaması yapacak.