"Pandemi bitmiş gibi davranıyoruz" | Güney Gazetesi Mersin

"Pandemi bitmiş gibi davranıyoruz"

Yüz bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka haritasında, Mersin’de 30 Ekim -5 Kasım tarihleri arasında 194,78 iken 6-12 Kasım tarihleri arasında vaka sayıları 217,47’e yükseldi. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, vaka sayılarındaki artışın sürpriz olmadığına, pandemi kuralların tekrardan gözden geçirilmezse, kış aylarında daha çok vaka yaşanacağına dikkat çekti.




MAYSA DERYAYEVA

 

Sağlık Bakanlı Fahrettin Koca’nın açıkladığı 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka haritasında Mersin’de 30 Ekim -5 Kasım tarihleri arasında 194,78 iken 6-12 Kasım tarihleri arasında vaka sayıları 217,47’e yükseldi. Mersin’de vaka sayılarındaki artışı değerlendiren Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Vaka sayıları üç haftadır 180 binlerdeydi ve vaka sayıları düşmüyor. Vaka sayılarını düşürmek için herhangi bir önlem alınmıyor. Vaka sayılarındaki artış sürpriz değil çünkü pandemi bitmiş gibi davranılıyor. Günlük aşılanma oranlarının 150 bin doza düştüğü günler var. Biz daha önce günde 1,5milyon doz aşı yapmakla övünen bir ülkeydik ama şu an 150 bin doz aşıya düşüktük.  Toplumun yüzde 60’ı tam doz aşısını yaptırmış durumda ve bu rakam çok düşük. Her şeyden önemlisi artık önlem diye hiçbir şey yok. Bu dönemde vaka sayıların artmasının bir nedeni de kapılı ortamlardayız ve havalar soğudu.  Vaka sayıları Aralık, Ocak aylarında daha fazla artacak.  Mersin’de 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka haritasında ise vaka sayıları 250 bin ve 300 bini bulacak” dedi.

 

“ÖNLEMLER ALINMASA, CİDDİ SIKINTILAR YAŞAYABİLİRİZ”

 

Mersin’deki hastanelerin yoğun bakımlarında doluluk olmadığını ifade eden Antmen, “Günlük vaka sayıları 20 binin üzerinde ve bunların önemli bir kısmı hastalığı ayakta geçiren insanlar. İki doz Biontech aşısının zamanı dolduğu için aşılılarda Covid’e daha fazla yakalanıyor. Mersin’deki hastanelerde ciddi bir sıkışıklık, doluluk oranı yok. Şu anki vaka sayılarındaki artış, geleceğimiz aylarda yaşayacağımız vaka sayılarındaki artışın habercisi. Şimdiden önlemler alınmasa önümüzdeki bir ay içerisinde hastanelerde çok ciddi sıkıntılar yaşayacağımız anlamına gelir” diye konuştu.

 

 

“PANDEMİ KURALLARI TEKRARDAN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

 

Sağlık Bakanlığı ve Pandemi Kurulunun önlemleri tekrardan gözden geçirmesi gerektiğine vurgulayan Antmen, “Avrupa’da önlemler geri geldi. Avusturya tamamen kapanıyor, Almanya aşısızları toplu taşımaya almıyor bunların hiçbiri bizim ülkemizde yapılmıyor. Pandemi önlemleri tekrardan gözden geçirilmelidir” dedi.