“İşsizlik yüzünden insanlar intihar ediyor” | Güney Gazetesi Mersin

“İşsizlik yüzünden insanlar intihar ediyor”

“İşsizlik yüzünden insanlar intihar ediyor”


ABİDİN YAĞMUR

TÜİK’in Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda bir önceki aya göre 2,5 puan azalışla yüzde 10,6 seviyesine düştü verileriyle yaptığı paylaşımı gazetemize değerlendiren DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “TÜİK yıllardan beridir açıkladığı işsizlik oranlarında ne gerçek rakamları ne de enflasyon oranlarını doğru paylaşmıyor. Günü birlik verilerle Türkiye’nin işsizlik sorunlarını çözdük diyemeyiz. İşsizlik yüzünden insanlar intihar ediyor” dedi.

Göksoy, TÜİK yıllardan beridir açıkladığı işsizlik oranlarında ne gerçek rakamları ne de enflasyon oranlarını doğru paylaşmıyor. Bunu doğru yansıtmamasının sebebi şu: Dar tanımlı işsizlik var, bir de geniş tanımlı işsizlik var. Bir de enflasyon oranlarını belirlerken gerçek piyasa araştırmasının yapılması gerekiyor. Neye göre belirliyor rakamları? Bu net değil. Bu yapılan araştırmanın çok sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Dar tanımlı araştırmayla yapılan işsizlik araştırması doğru olabilir ama geniş tanımlı işsizlik oranını çıkartırsan işsiz sayısının daha fazla olduğu ortaya çıkacaktır. Bu işsizlik oranı belirlenirken sıralı aylara göre değil, yılın aynı aya denk düşülen rakamları göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin, 2020’nin temmuz ayındaki işsizlik rakamlarıyla 2021’in temmuz ayındaki işsizlik rakamlarının karşılaştırılmasının yapılması lazım. Gerçek veri bu şekilde çıkar” dedi.

 

“TÜRKİYE İÇİN CİDDİ BİR SORUN”

 

“Bununla birlikte yaz döneminde olmamızın da açıklanan veriler üzerinde etkisi var” diyen Göksoy, “Turizm ve tarımın hareketlendiği bu dönemlerde işsizlik oranlarını düşük göstermeye çalışmak doğru değildir. “823 bin işçi azaldı, istihdam arttı” demek kamuoyunu yanıltır. İşsizlik araştırmalarında geniş kapsamlı araştırmalar yapıp ona göre veriler paylaşılması lazım. İnsanlarda artık güvensizlik var. Bu ülkenin gençleri dışarı gitmek istiyor. Niye? İş bulamadığı için. Nice üniversite mezunları var. İş bulamıyorlar. Gidip uzman çavuş, polis olmaya çalışıyorlar. Bunların hep aslında Türkiye’nin kanayan bir yarası. Biz yetiştirdiğimiz kalifiyeli, mesleklere ayırdığımız çocuklarımızı bile meslek dallarında iş imkanlarını sağlayamıyoruz. Bu Türkiye için ciddi bir sorundur. Bunlara toplumsal bakılmazsa bu sorun çözülmez. Günü birlik verilerle Türkiye’nin işsizlik sorunlarını çözdük diyemeyiz. İşsizlik yüzünden insanlar intihar ediyor. Türkiye’de buna yüzlerce örnek gösterebiliriz. İnsanların işsizlikten dolayı yaşamlarına son verdiği bir dönemde kalkıp bu rakamları paylaşmanın çok doğruyu yansıttığına inanmıyoruz. Önümüzdeki dönemde DİSK-AR’ ın geniş kapsamlı araştırmaları gerçek işsizlik rakamlarını çok net bir şekilde önümüze koyacak” dedi.