Bayram esnafı güldürecek mi? | Güney Gazetesi Mersin

Bayram esnafı güldürecek mi?

Kurban Bayramının yaklaştı ancak çarşı esnafı beklediği kalabalığı bulamadı. Uzun zamandır ayakkabıcılık yapan Ayhan Kuş, “Bayram haftasına girdik ama boş boş oturuyoruz. Eskisi gibi müşteri yoğunluğu söz konusu bile değil. Eski bayramları mum ile arıyoruz” diye konuştu.

Bayram esnafı güldürecek mi?


MAYSA DERYAYEVA/ZELİHA ÇAKAN

Pandemi sebebiyle geçen bayram dükkanlarını açamayan çarşı esnafı, bu bayramda bekledikleri satışı yapmadıklarını belirttiler. Geçen bayramlara göre bu bayram öncesi alışverişin az olduğunu söyleyen çarşı esnafı durumdan şikayetçi.

 

“ESKİ BAYRAMLAR DAHA BEREKETLİ VE COŞKULUYDU”

 

İstiklal caddesinde tatlı dükkanı işleten Said Demir, “Geçen yıl bayramda pandemi vardı ve bayramlaşma yoktu. Hal böyle olunca bayram şekerleri satamadık. Bayram şekeri standını yeni açtık ama gelip soran da alan da yok. Satışlar son güne mi kalacak yoksa şimdi mi başlayacak bilmiyoruz. Millet kurbanlık ile uğraşıyor ve kurbanlık fiyatları yüksek olduğu için insanlar şekeri ikinci plana alıyor.  Eskiden müşteri 2 kg şeker alıyorsa şimdi yarım kg alıyor. Çoğu kişi tatile gittiği için satış yapamıyoruz. Geçen seneye göre şeker fiyatlarında 3 ve 4 TL artış var. En düşük fiyat şekerlerde 20TL iken en yüksek fiyat 30 TL. Eski bayramlar daha bereketli ve coşkuluydu ama bu bayram öyle değil” ifadelerini kullandı.

 

“ELİMİZDE MAL KALMIYORDU”

 

Nebi Yılmaz (61) 13 yıldır oyuncak dükkanı işlettiğini belirterek, “Geçen bayramda kapalıydık. Şu an durumlar iyi değil. Eski bayramlara göre az kişi alışveriş yapıyor. Eski bayramlarda alışveriş çok iyiydi elimizde mal kalmıyordu” dedi.

 

“GİDİŞAT İYİYE GİTMİYOR”

 

Kuruyemiş ve tatlı dükkanında çalışan Vehbi Pamukçu, “Uzun süredir bu işi yapıyorum. Şu anda satışlar orta vaziyette, arife gününü beliyoruz.  Eskiden daha iyi satışlar oluyordu. Eski bayramlarda 6 stand açıyordum şimdi maalesef az stand açtım.  Şeker fiyatları 20 TL’den başlıyor 30 TL’ye de var ama insanlarda alım gücü azaldı. Ne yazık ki gidişat iyiye gitmiyor” diye konuştu.

 

“ESKİ BAYRAMLARI MUM İLE ARIYORUZ”

 

Mersin Ayakkabıcılar Odası Başkan Yardımcısı Ayhan Kuş ayakkabıcılık mesleğinin babadan kalma meslek olduğunu belirtti.  “Bayramlarda başımızı kaşıyacak vaktimiz olmazdı” diyen Kuş, “Bayram haftasına girdik ama boş boş oturuyoruz. Eskisi gibi müşteri yoğunluğu söz konusu bile değil. Pandemi insanları o kadar etkiledi ki insanlar mecbur kalmadıkça alışveriş yapmıyor. Eski bayramları mum ile arıyoruz” dedi.

 

 

“GÜNLÜK KAZANCIM MASRAFIMI BİLE KARŞILAMIYOR”

 

Kuş, “Esnaflar huzursuz, hep eksiden yiyoruz. Bu pandemi sürecinde 100 bin TL içeriye girdim. Kepenki açtığım andan itibaren günlük 350 400 lira masraf oluyor. Günlük kazancım masrafımı bile karşılamıyor. Emekli olduğum halde çalışıyorum, emekli maaşım da dükkanın masraflarına gidiyor. Esnafı tabutla taşıyacağız o halde geldik. Devletin hibe desteği vermesi lazım faizsiz kredi. Hibe verildi ama verilen miktar gözyaşı gibi daha fazlası gerekiyor esnafın nefes alması için. Küçük esnafı unutmayın, esnaf nefes alsın” dedi.

 

“BAYRAM ESNAF İÇİN BİR FIRSATTIR”

 

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Mersin halkını kutlayan Zafer Çarşısı Esnaflar Derneği Başkanı Bekir Algüllü, “Bayramlar esnaflar için bir fırsattır. Ticareti arttırmak için bir fırsattır ancak biz son üç bayramı yaşayamadık. Pandemiden dolayı esnaflarımız çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Esnaflarımız olabildiğince borçlu durumdalar ümit ediyorum bu bayram esnaflarımız açısından biraz bereketli geçer. Ancak bizim sorunum çarşı esnafı olarak bir bayramda çözülecek sorun değil” diye konuştu.