“Sudan sebeplerle susuz kalmayın” | Güney Gazetesi Mersin

“Sudan sebeplerle susuz kalmayın”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yazlık bölgelerde ve yaylalarda yaşayan vatandaşlara su konusunda uyarılarda bulundu. Seçer, “Siz evinizde, yaylada susuzluk çekerken, komşunuz kaçak olarak kullandığı suyu bahçeye bağlayıp şarıl şarıl suyu akıtıp bahçeyi sulamamalı. Sudan sebeplerle susuz kalmamalıyız” dedi.

“Sudan sebeplerle susuz kalmayın”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin’de geçtiğimiz yıllarda yaz aylarına isabet eden bayram günlerinde yaylalarda ve yüksek kesimlerde su sıkıntısı yaşanmıştı. Bu bayram tatili de temmuz ayının en sıcak günlerine denk gelecek. Hem havaların çok sıcak olması hem de bayram tatilinin uzun olması dolayısıyla yaylalardaki nüfusun 1o katına kadar çıkması bekleniyor. Gözne, Ayvagediği, Soğucak, Bekiralanı gibi yerlerde geçen yıllarda yaşanan su krizinin yaşanmaması için hem MESKİ’ye hem vatandaşa görev düşüyor. Yaylalardaki vatandaşların, MESKİ tarafından sağlanan suyu bahçe sulamasında kullanmaması önemli.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, son meclis toplantısında bu konuya dikkat çekti ve “Sudan sebeplerle suyunuz ziyan olmasın” mesajı verdi.

 

“YAYLALARDA SU KULLANIMINA DİKKAT EDELİM”

 

Su tasarrufu konusuna da değinen Başkan Seçer, şunları söyledi: “Kuraklık kaynaklı su sorunu yaşadığımız gibi, bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan ya da kayıp-kaçak oranlarının yüksekliğinden kaynaklı bazı bölgelerde su sıkıntısı yaşıyoruz. Burada sonuca tesir edeceğimiz müdahaleler var, sonuca tesir edemeyeceğimiz müdahaleler var. Sonuca tesir edemeyeceğimiz müdahaleler, kuraklık kaynaklı kaynak kurumaları; ya yeni bir kaynak bulacaksınız; o kaynağı artık bir kış daha atlatana kadar su miktarını artırma şansınız olmadığı için o bölgelerde suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Lütfen sayfiye yerlerinde, yaylalarda su kullanımına dikkat edelim.”

 

SUDAN SEBEPLERLE SUSUZ KALMAMALIYIZ”

 

İçme sularının bahçe sulamasında kullanılmaması yönünde vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Seçer, “MESKİ sulama suyu değil, insanların kullanım suyunu teminle görevlendirilmiştir. Dolayısıyla MESKİ’ye ait suları bahçe sulamasında kullanmamalarını istiyoruz vatandaşlarımızın. Bu yasal olarak da doğru bir yaklaşım değil. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Ayrıca kaçak su kullanımında bizlere yardımcı olmanız lazım. Yani siz evinizde, yaylada susuzluk çekerken, komşunuz kaçak olarak kullandığı suyu bahçeye bağlayıp şarıl şarıl suyu akıtıp bahçeyi sulamamalı. Bu konuda hassasiyet göstermenizi rica ediyoruz. Sudan sebeplerle susuz kalmamalıyız. Bu da bizim MESKİ’mizin sloganı” ifadelerine yer verdi

 

BAYRAM ÖNLEMLERİNİ DE ANLATTI

 

Kurban Bayramı’nda Büyükşehir Belediyesi olarak bir dizi önlemler aldıklarını ifade eden Seçer, “Bazı hizmet alanlarımızı güçlendirdik, ilave hizmet alanlarını geliştirdik. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu Kurban Bayramı’nda vatandaşlarımız için hazırlıklarımızı tamamladık. Ekiplerimiz modern mezbahaları ve mobil kesim ünitelerimizi vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale getirdiler. Yine ek seferlerimizle güçlendireceğimiz ücretsiz ulaşım hizmetimiz başta olmak üzere tüm ekiplerimizle bayrama hazır durumdayız. Kurban Bayramı boyunca Yakaköy, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Mut, Gülnar, Silifke ve Anamur'da yer alan 8 mezbahaneye ek olarak Mersin merkezde 7, Tarsus'ta 5, Erdemli'de 4, Silifke’de 2, Mut, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar, Çamlıyayla'da birer adet olmak üzere toplam 24 mobil kesim ünitesi hizmet verecek. Mobil kesim üniteleri ve mezbahalarda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kesimler ücretsiz ve hijyenik koşullarda gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

 

BAYRAM BOYUNCA OTOBÜS SEFERLERİ ÜCRETSİZ

 

Bayram boyunca otobüs seferlerinin ücretsiz olacağını duyuran Başkan Seçer, “4 merkez ilçe ve Tarsus'ta özellikle Arife ve bayramın 1. günü mezarlıklara ek seferler konularak, sefer sayıları artırılacak. Ücretsiz mezarlık servisimiz, Makine İkmal, Toros Devlet Hastanesi, İstasyon, Taş Bina, İstiklal Caddesi, Çankaya, Akbelen Bulvarı, Akbelen Mezarlığı ve Güneykent Mezarlığı arasında bayram boyunca sabah 08.00, akşam 17.00 saatleri arasında çalışacak. Yine Yakaköy Mezbahası’nda kurban kesmek isteyen vatandaşlarımız Yakaköy hattına sefer yapan belediye otobüslerini ücretsiz olarak kullanabilecekler” diye konuştu.

 

 

.