“Soli kazıları desteklenmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Soli kazıları desteklenmeli”

Gazetemiz genel yayın yönetmeni Ali Adalıoğlu, 28 Haziran tarihli yazısında Soli kazılarını gündeme getirmiş ve kazılara yeterli desteğin verilmediğini belirterek özellikle iş dünyasına Soli kazılarına destek olunması çağrısında bulunmuştu.

“Soli kazıları desteklenmeli”


ZELİHA ÖZİPEK

Ali Adalıoğlu’nun bu yazısı sosyal medyada binlerce etkileşim alırken yerel yöneticiler, iş insanları ve arkeologlar sosyal medya hesaplarımıza yorum yaparak Soli kazılarına destek verilmesi çağrısına katıldıklarını vurguladılar. Gazetemizin sosyal medya hesabına yorumuyla katkı sunan isimlerden biri de önceki dönem Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz oldu.

Burhanettin Kocamaz yorumunda şu ifadelere yer verdi:

“O ve ona benzer 11 kazıya (Pompeipolis başta olmak üzere, Silifke-Uzuncaburç’taki Olba Antik Kenti, Silifke Kalesi, Silifke Dana Adası, Yumuktepe Höyüğü, Anamur Ören’deki Anamuryum Antik Kenti gibi bir çok kazıya) biz Büyükşehir Belediye Başkanlığımız döneminde her yıl toplamda 2-3 milyon lira arasında destek veriyorduk. Bizim bu tür desteklerimiz Tarsus’tan bu yana devam ediyor. O dönemlerde belediyelerin böyle bir görevi olmamasına rağmen Tarsus merkezdeki Roma Antik Kenti ile Gözlükule Höyüğü kazılarında dahi vardı. Hatta Pompeipolis kazısı 2-3 yıl içerisinde tamamlanabilirse bütün yükünü Büyükşehir Belediyesi olarak üstlenme sözü vermiştik. Bunu Sayın Remzi Yağcı Hocamız ve Sayın Neşet Tarhan Başkan da biliyor. Bizim dönemde Aratos’un mezarının olduğu bölgeden 500 metrekareyi bedeliyle satın almak istemiştik. O zaman olmadı. Mezitli Belediyesine hibe edilmiş olması da güzel bir gelişme. Hem arsa sahibi Ahmet Şifan’a hem de Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Beyefendiye teşekkür ediyorum. Bu bir gönül işi. Bu o kente duyduğunuz aidiyetle alakalı bir şey. Neticede bu kente hizmet için göreve gelmişsiniz. Kentin yeraltı ve yer üstü tüm kaynakları ile ilgili sorumluluk alacaksınız. Birilerinden katkı bekleyerek bu işleri öteleyemezsiniz. Bu memlekette taş üstüne taş ve gelişmesine katkı koyan, emek veren, insanlara iş ve aş veren herkesten razı olsun. Bu kent için bir şeyler yapan, emek veren herkesi takdir etmemiz gerekir. Bu işin siyasetle alakası olmaz. Bu kente öyle ya da böyle olumlu herhangi bir kazanım sağlayabiliyorsak ne mutlu. Bu nedenle yazdıklarınızı takdir ettim. Ancak keşke biraz araştırarak bu detayları da belirtmiş olsaydınız sizi daha çok takdir ederdim. Yine de böylesine Mersin’imiz açısından önemli bir konuyu dile getirip destek çağrısı yaptığınız için teşekkürler.”

 

“ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN TEK LİMAN”

 

Mezitli Belediye Meclisi üyesi, arkeolog Ramazan Tokel de gazetemizin sosyal medya hesabı üzerinden gönderdiği yorumda Soli kazılarının Mersin için önemine dikkat çekti. Tokel şunları söyledi:

“Devlet kazılara göstermelik destek veriyor , aslında önemsiz işlere o kadar paralar harcanıyor ki en yakınımıza baktığımızda bile bunu görebiliyoruz. Kimse kimseye karşılıksız bir şey vermez. Kazılara verilen destekler iş dünyasında vergiden düşülüyor. Soli Pompeiopolis Antik Liman Kenti limanı dünya üzerinde Liman çanağı çok büyük oranda sağlam olup yeniden denizle buluşturulabilecek, çağından günümüze kadar gelebilen tek limandır. İzmir’de yapılan bir projede (şu an devam ediyor) etrafındaki nehirlerin denize taşıdığı alüvyonlar nedeniyle Efes Antik Kenti Limanı denizden 6 km uzaklaşmıştır. Bu proje ile liman çanağı ve şu an limandan denize akan, sazlıklı küçük bir akarsu yolu temizlenerek denizden yelkenlilerle Efes Limanına gidilebilecek. Soloi - Pompeiopolis Antik Limanının doğu mendireği taşlarının ilk yapılırken kullanıldığı söylenilen Mersin limanı ve Deniz Ticaret Odası’nın da taşın altına el koymaları gerekir.”