“Madımak Katliamı bizim için ateşten bir gömlek” | Güney Gazetesi Mersin

“Madımak Katliamı bizim için ateşten bir gömlek”

Sivas katliamının 28. yıldönümünde düzenlenen 2 Temmuz Barış ve Kardeşlik Parkı’nda Cemevi Alevi Kadınları anma etkinliği düzenlendi.

“Madımak Katliamı bizim için ateşten bir gömlek”


MAYSA DERYAYEVA

Saygı duruşundan sonra başlayan anma etkinliğinde Cemevi Alevi Kadınları üyesi Aysel Kılavuz konuşma yaptı. Kılavuz, “2 Temmuz 1993 tarihi bizim açımızdan ateşten bir gömlektir” diyerek, “28 yıldır süren adalet arayışımız bugüne kadar karşılık bulmadı. Sivas katliamı sadece Madımak şehitlerini yakmadı, o ateş bugün bizlerin de yüreğini yakmaya devam ediyor. Adaletin yerine gelmediği bir coğrafyada barıştan, kardeşlikten söz etmek zordur. Toplumsal anlamda kaynaşmak, yan yana durmak yerine kutuplaşırız, ayrışırız. Zaten yapılan da budur. Yakılan 33 canın en yaşlısı değerli düşünce insanı Asım Bezirci 66, en genç olan ise 12 yaşındaydı” dedi.

Kılavuz, “Dava, zaman aşımına uğratıldı, oysa bu bir katliamdı ve katliamlarda zaman aşımı olmaz. Adalet arayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz ve unutmamak, unutturmamak adına Madımak'ı anmaktan da vazgeçmeyeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Kılavuz’un konuşmasının ardından dualar okundu.

 

“BİZLER BİTMEYEN BİR ATEŞİN ALEVİYİZ”

 

Cemevi Alevi Kadınları Üyesi Zeynep Kaya ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

 “Bizler bitmeyen bir ateşin aleviyiz. Katliamının 28. yılında yurtiçinden ve yurtdışından yüzlerce canımız sokaklarda hep birlikte 2 Temmuzu unutmadığımızı haykırıyorlar. Sivas Katliamında hayatını kaybeden 33 canımız Sivas'ın yıldızıdır. Sivas barışa, laikliğe, demokrasiye sahip çıkmamız gerektiğinin resmidir. Madımak katliamda yer alanlar içinden sadece çok küçük bir grup hakkında dava açtı. Sivas Madımak Oteli Katliamı egemenlerin organize ettiği ve katil güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir katliamdır. Bu katliamda yer alanlar içinden sadece çok küçük bir grup hakkında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular. Hiçbir sağlık sorunu olmayan, katliamda başı çekenler tamamen hukuksuz bir kararla affedildi.”