Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı | Güney Gazetesi Mersin

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 95. Yılı kutlama töreni Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı


MAYSA DERYAYEVA

1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğü giren Kabotaj kanunuyla, Türkiye Cumhuriyeti kendi karasularında ve limanları arası yolcu ve yük taşımada tamamen bağımsız hale gelmişti. Bu önemli günün anısına ilan edilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları Mersin’de gerçekleşti. Mersin liman Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen tören Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitlerin anısına denize çelenk bırakılması ile tören sona erdi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına katılan Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu,  “Kendi karasularımız ve limanlarımız arasında deniz taşımacılığı yapma ve kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerini yerine getirme hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu, Cumhuriyet Türkiyesi’nin en önemli ekonomik kazanımlarından biridir.  Türkiye’de kabotaj hakkının düzenlenmesi, Osmanlı döneminde 3 asırdan fazla devam eden kapitülasyonların Lozan Barış Anlaşması ile kaldırılması ve Cumhuriyet’in ilanından sonra mümkün olabilmiştir. Ülkeyi adeta soluksuz bırakan kapitülasyonların kaldırılması ve kabotaj hakkının elde edilmesi için Lozan görüşmelerinde çok zorlu ve tarihi bir mücadele verilmiştir” dedi.

 

“KENDİ LİMANLARIMIZ ARASINDA VİZE ALMAK ZORUNDAYDIK”

 

Köklü tarihi nice zaferlerle taçlanmış olan Türk denizciliğinin, özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yabancılara cömertçe sunulan imtiyazlar nedeniyle ağır yaralar aldığına dikkat çeken Lokmanoğlu,  “Denizcilik konusunda verilen imtiyazların birkaçı ve dönemin  koşulları hatırlandığında; yani deniz ulaşımının yüzde 90’ının yabancı vapurlarla yapıldığı, yerli ve yabancı gemilerin eşit muamele görmediği, kendi liman ve gümrüklerimizde Türk gemileri ile yabancı gemilerin ödediği vergilerin farklı olduğu, kendi insanımızın neredeyse balıkçılık yapmaktan bile yoksun bırakıldığı ve tüm bunların yanı sıra işgal yıllarında Mustafa Kemal Paşa’yı İstanbul’dan Samsun’a taşıyacak Bandırma Vapuru’nun İşgal Kuvvetleri Komutanlığı’ndan vize almak zorunda olduğu hatırlandığında, verilen mücadelenin kıymeti ve ardından yürürlüğe konan Kabotaj Kanunu’nun ne ifade ettiği daha iyi anlaşılabilir.  Kabotaj hakkının kazanılması, Kurtuluş Mücadelesi’nin parolası olan tam bağımsızlık prensibinin denizlerdeki yansımasıdır. 1926 yılında Kabotaj Kanunu’nun kabulünden sonra Türk denizciliğinin gelişmesinin önü açılmıştır. O günlerden bugüne değin ciddi ilerleme kaydeden Türk denizciliği, İzmir İktisat Kongresi’nde denizcilik politikasını belirleyen, Kabotaj Kanunu’nun çıkarılması yolunda tüm engelleri aşan kurucu kadrolara minnet borçludur.  Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, adını denizcilik tarihimize altın harflerle yazdıran büyük Türk denizcilerini, denizlerde hayatını kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor; denize gönül, denizciliğe emek veren tüm denizcilerin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı yürekten kutluyoruz” dedi.