“İstanbul Sözleşmesine sahip çıkalım” | Güney Gazetesi Mersin

“İstanbul Sözleşmesine sahip çıkalım”

Mersin Günebakan Kadın Derneği sözcüsü Seher Selma Yazıcı, kamuoyuna İstanbul Sözleşmesine sahip çıkılması çağrısında bulundu. Yazıcı “Hepimiz biliyoruz ki yasalar ve sözleşmeler hayata geçirildiği oranda gerçeğe bürünür. Yerel yönetimlerden ve demokrasiyi önemseyen tüm kurumlardan faaliyetlerinin her aşamasında sözleşmeyi dikkate almalarını bekliyoruz” dedi.

“İstanbul Sözleşmesine sahip çıkalım”


MAYSA DERYAYEVA

Mersin Günebakan Kadın Derneği İstanbul Sözleşmesin yürürlükten kaldırılmasına itiraz ettiklerini ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediklerini ifade etmek için basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Günebakan Kadın Derneği Üyesi Seher Selma Yazıcı, “İstanbul sözleşmesi Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin bir sözleşmedir.  Sözleşmeye göre devletlerin; şiddeti önleme, şiddetten koruma, yargılama ve şiddetin yok olmasına yönelik etkili politikaları sürekli kılma görevi vardır ve bunlar sözleşmenin temel taşlarıdır. Tüm kadınları İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Yazıcı, İstanbul Sözleşmesi esas olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik bir çağrı olduğunu belirterek, “Kadınlara yönelik şiddetin kökleri, kadın-erkek arasındaki toplumsal eşitsizliğe dayanmakta ve bu eşitsizlik hoşgörü ve inkâr kültürü ile sürdürülmektedir. Eşitlenme politikaları uygulanmadıkça, kadınları ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmaktan korumanın mümkün olmayacağını, sürdürülebilir sağlıklı bir toplum olunamayacağını dünya öğrendi ve bu doğrultuda politikalar üretiyor” dedi.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN GEREĞİNCE VE KURUMLAR ARASINDA KOORDİNELİ OLARAK UYGULANMADI”

 

Günebakan Kadın Derneği olarak İstanbul Sözleşmesinin uygulamalarını çok yakından izlediklerini ifade eden Yazıcı, “Ülkemizde İstanbul sözleşmesinin gereğince ve kurumlar arasında koordineli olarak uygulanmadığını, kültürel dönüşüm için yeterli çabanın gösterilmediğini hepimiz biliyoruz. Zira tüm kadın örgütleri gibi Günebakan Kadın Derneği olarak biz de İstanbul Sözleşmesinin uygulamalarını çok yakından izlerken her vesileyle toplumla da paylaşıyorduk. Eksik uygulamalar sebebiyle istenen sonuçların alınamadığını da doğru uygulamalarda alınan iyi sonuçları da dile getirdik. Şimdi iktidar tüm eksikliğini görmezden gelerek “İstanbul sözleşmesinden vazgeçiyorum” diyor” diye konuştu.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE SAHİP ÇIKMAK MÜMKÜN”

 

Yazıcı, “Istanbul sözleşmesi devletin tüm kurumlarını görevli ve sorumlu kılmaktadır. Merkezi yönetim yanı sıra yerel yönetimleri ve kurumları da görevli ve sorumlu tutmaktadır. Ne güzel ki kadınlar kadar sözleşmeden yana olan, sözleşmeye sahip çıkan başka iradeler de var. Yerel yönetimler var, demokrasi ve adaleti önemseyen sivil toplum kuruluşları var. Hepimiz biliyoruz ki yasalar ve sözleşmeler hayata geçirildiği oranda gerçeğe bürünür. Yerel yönetimlerden ve demokrasiyi önemseyen tüm kurumlardan faaliyetlerinin her aşamasında sözleşmeyi dikkate almalarını bekliyoruz. İstanbul sözleşmesine sahip çıkmak onu uygulamakla mümkün ve o zaman, her şeye rağmen eninde sonunda her yerde uygulanıyor olacağını göreceğiz” şekillinde konuştu.

 

“AYRIMCILIKLARA KARŞI DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadıkça hiçbir yerde eşitlik ve adalet sağlanamayacağını dile getiren Yazıcı, “Biz kadınlar huzurlu ve mutlu değilsek bu ülkede huzur ve mutluluk olmaz. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadıkça hiçbir yerde eşitlik ve adalet sağlanamayacak. Herkesi bu konuyu yeniden düşünmeye davet ediyoruz. İstanbul sözleşmesinin uygulanmasının her kişinin, her kesimin kısaca yaşamın yararına olduğunu söylüyoruz, söylemeye ve anlatmaya devam edeceğiz. Başta cinsiyet olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı çıkmaya devam edeceğiz. Özgür bir toplum için, eşitlikçi, adaletli ve herkese güvenli yaşam alanı açan bir toplum için, hepimiz eşitleninceye kadar ayrımcılıklara karşı direnmeye devam edeceğiz” dedi.