Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Sinan Can: “Barajların doluluk oranı açıklanmalı” | Güney Gazetesi Mersin

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Sinan Can: “Barajların doluluk oranı açıklanmalı”

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın “Mersin’e 8 baraj, 11 gölet yaptık” şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Olumlu yanlarıyla birlikte olumsuz yanları da var. Örneğin baraj ve göletler iklim değişikliği konusunda negatif etkilere sahipler” dedi. Can, Mersin’deki barajların doluluk oranının açıklanması gerektiğini de vurguladı.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Sinan Can:  “Barajların doluluk oranı açıklanmalı”


 

Zeliha ÖZİPEK

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın “Mersin’ e 8 baraj, 11 gölet yaptık” açıklamalarını değerlendirdi. Can, barajlar ve göletlerin yapılabileceğini fakat kent çevresindeki klimatolojik etkilerinin gözetilmesi gerektiğini ifade etti.

Can, “Yapılan projeler tarımsal sulama suyu ve içme suyu olarak kullanımı noktasında olumlu yatırımlar. Tarımsal verimlilik arttırıcı bir etkisi var ama bu baraj ve göletler iklim değişikliği konularına da negatif etkisi var. Mesela nem olmayan, daha kuru olan bölgelerin barajlar ve göletlerle ilgili nem oranlarının arttırıldığını ve o bölgelerde yağması gereken yağışın türü ve miktarına azaltıcı etkileri olduğunu biliyoruz. Barajlar yapılabilir ama kent çevresindeki klimatolojik etkilerini de konuşmamız gerekiyor. Bunun da en önemli etkisi iklim değişikliğine olan nedir. Bunu bilmek gerekiyor. Bu konu hakkında bilgilendirilmemiz lazım” dedi.

 

“BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARININ AÇIKLANMASI GEREKİYOR”

 

Son yılların en kurak zamanını yaşan ülkemizde mevsim normallerinde olan yağışların etkisi herkes tarafından merak ediliyor. Mersin Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Sinan Can konuyla ilgili, “Yağış yağmadan önce baraj seviyelerinin çok düşük olduğunu biliyoruz. Fakat yağışların yeterli miktarda yağdığı kanısında değilim. Yağmadığından dolayı da barajlardaki doluluk oranı geçen senelere göre düşük olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili Devlet Su İşleri’nin kamuoyuna bilgi sunması için toplum için çok yararlı olacaktır. Bunun için barajlardaki doluluk oranlarını açıklaması iyi olur” şeklinde konuştu.

 

“MERSİNLİLER GEREKLİ TEDBİRİ ALIR”

 

Barajlardaki su seviyesinin bilinmesiyle birlikte Mersinlilerin bu konu hakkında önlemlerini arttıracağını dile getiren Can, “Eğer bir su kıtlığı , kuraklık tehlikesi varsa bunun bilinmesi gerekiyor. Kent olarak bunun önüne geçilebilmesi için belli bir yol haritasının çıkarılması gerekiyor. Burada da en önemli görev Devlet Su İşleri’ne düşüyor. Eğer bu konu hakkında yol haritası çizerlerse, kamuoyunu bilgilendirirlerse insanlar da tasarruflarını su kullanımlarını o düzeye çekebileceklerdir” dedi.