Alata’yı koruyun çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Alata’yı koruyun çağrısı

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Erdemli ’deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün arazisinin korunması çağrısında bulundu. Dernek başkanı Sabahat Aslan, “Arazinin tamamı koruma alanı iken son zamanlarda alanın koruma bütünlüğü bozularak sadece 83 dekarlık alanın koruma altına alınmasının nedeninin madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım hayvancılık ve imar rantının olmamasını diliyoruz” dedi.

Alata’yı koruyun çağrısı


 

ABİDİN YAĞMUR

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Erdemli ’deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün arazisinin 83 dekarlık kısmının hassas koruma alanı ilan edilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Mersin Kent Konseyi’nde yapılan toplantıda konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Alata Enstitüsü’nün bulunduğu arazisinin 1. Derece doğal sit alanı olduğuna dikkat çekti.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün bütün Akdeniz bölgesine hizmet verdiğini ifade eden Aslan, “Ülkemiz ve kentimiz için çok önemli bir işleve sahip olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün yerinin tamamı koruma alanı iken son zamanlarda alanın koruma bütünlüğü bozularak sadece 83 dekarlık alanın koruma altına alınmasının nedeninin madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım hayvancılık ve imar rantının olmamasını diliyoruz. Yetkililerden Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün yerinin koruma bütünlüğünü bozacak olan sadece 83 dekarlık alanın koruma altına alınmasının nedenlerini açıklamasını bekliyoruz. Alata hepimizin. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Alata’nın korunması için derneğimiz bundan sonra da demokratik ve hukuksal mücadeleye devam edecektir. Mersin halkının Alata değerine sahip çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“TARIM ÜNİVERSİTESİ KURALIM”

 

MERÇED Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar da, Alata  Enstitüsü’nün arazisi üzerine Tarım Üniversitesi kurulması önerisini gündeme getirdi.

Hoplar, “Kamusal anlamda yararlanılabilecek 3 tane yer var. Birisi 75. Yıl Plajı, diğeri Erdemli Çamlığı, en önemlisi de Alata. Fiilen kıyı kenar çizgisi yok edilerek siteler tarafından yok edilmiş durumda sahil. Burası geçmişte rant çevreleri tarafından tutulmak istendi. Buradaki toplum dinamikleri tepki gösterince geri adım atıldı Üniversite rant ile ilgili planlamayı ortadan kaldırır. Türkiye’de tarım üniversitesi yok. Hollanda’da Konya kadar bile bir yer değil ama 5 tane tarım üniversitesi var. Ne ekolojik ne de toprak yapısı uygun değil ama 5 tane tarım üniversitesi açmışlar. Tarımın anavatanı olması gereken ülkemizde tarım yok ediliyor. Burası tarımsal gelişme için de öncü rol oynayabilecek bir tarım üniversitesi olmalı. Bu konuda da toplumsal dinamikleri zorlamak adına adımlar atmamız gerekir” dedi.