“Deprem riski var!” | Güney Gazetesi Mersin

“Deprem riski var!”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Mersin’in olası bir deprem karşısında risk altında olduğuna dikkat çekti. Koordinasyon açıklamasında, “Kentsel dönüşüm süreci hızlandırılmalıdır. Yetkili idareler vasıtasıyla, güvensiz yapı stokunun parsel bazında değil ada ve mahalle bazında kentsel dönüşümü teşvik edilmelidir” denildi.

“Deprem riski var!”


ABİDİN YAĞMUR

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu adına açıklamayı İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak yaptı.

İzmir depreminde, 1999 öncesinde yapılan yapıların ve alüvyon zemin üzerine kurulmuş yapıların zarar gördüğüne dikkat çeken Ak, “Benzer koşullar ilimizde de bulunmaktadır. Mersin ilimizin meydana gelebilecek depremlerden etkilenme riski mevcuttur.  Zemin yapısı, kat yükseklikleri, eski ve çarpık yapılaşma, deprem bölgesinde olması, deniz kenti olan ilimizdeki kıyı yapılaşmasının yoğun olması ve geçmişte yaşanan çevresel depremler Mersin’de yaşanabilecek olası bir felaketin uyarı sinyalleridir” dedi.

Tüm yapıların muayenesinin yasal zorunluluk haline getirilmesi gerektiğini söyleyen Ak,  “Deprem master planları oluşturulmalıdır.  Mühendislik, mimarlık ve planlama hizmeti almamış güvensiz yapılar tespit edilmeli ve yıkılmalıdır. Kentsel dönüşüm süreci hızlandırılmalıdır. Yetkili idareler vasıtasıyla, güvensiz yapı stokunun parsel bazında değil ada/mahalle bazında kentsel dönüşümü teşvik edilmelidir.  Mersin Valiliğini, Büyükşehir ve ilçe belediyelerini konuyla ilgili koordineli çalışma yürütmeye davet ediyoruz” dedi.