Teknolojiyle gelen hastalık: Nomofobi | Güney Gazetesi Mersin

Teknolojiyle gelen hastalık: Nomofobi

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Süleyman Akarsu, günümüzde teknoloji ile birlikte hayatımıza giren nomofobi hastalığı hakkında bilgi verdi.

Teknolojiyle gelen hastalık: Nomofobi


Akarsu, “Teknoloji geliştikçe insanlar için gereklilikler de değişmektedir. Telefonsuz kalma korkusu ya da sosyal medya ve sanal ortamlara ulaşamama kaygısı için kullanılan nomofobinin günümüzde görülme sıklığı giderek artmaktadır” dedi.

Bu duruma sahip olan kişilerin cep telefonu yanlarında olmadığında, şarjı bittiğinde veya internet bağlantısı kuramadığında kendisini kötü hissettiğini, huzursuz olduğunu, kaygı duyduğunu ve sinirlenebildiğini ifade eden Akarsu, bu durum bir çeşit ‘Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu’ olduğunu söyledi.

Akarsu,  “Kişi bu durum ile ilgili aşırı bir zihinsel uğraşı içinde ise; günlük kullanma süresini giderek artırıyorsa; kaçınma davranışı denen internet olmayan ortamlardan uzaklaşıyorsa ve internete ulaşamadığında kaygı düzeyi çok fazla artıp yoksunluk belirtileri gösteriyorsa bağımlılık süreci başlamış demektir. Nomofobi belirtileri gösteren kişiler için genellikle ‘Teknoloji Detoksu’ önerilir. Fakat bu durumdan dolayı günlük yaşamın çok fazla etkilendiği durumlarda ‘Anksiyete Bozukluğu’ tedavisi ile ‘Bağımlılık’ tedavisi protokolleri uygulanması gerekebilir” dedi. (Haber Merkezi)