‘Uzaktan eğitimin yükü de kadının üzerine yıkıldı’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Uzaktan eğitimin yükü de kadının üzerine yıkıldı’

Halkevleri Mersin Şubesi üyeleri, uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Halkevleri Şube Başkanı Ceren İnan, uzaktan eğitim sürecinde de yükün kadınların üzerine yıkıldığını belirterek, “Kadınların omuzlarından bu yükü en azından hafifletmek için özellikle küçük yaş grubu çocukların eğitiminin yüz yüze yapılması zaruridir. Okulların uzaktan veya yüz yüze olarak açılmasının koşullarından biri, çalışan ebeveynlere dönüşümlü olarak ücretli mazeret izni verilmesidir” dedi.

‘Uzaktan eğitimin yükü de  kadının üzerine yıkıldı’


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Halkevleri Mersin Şubesi, Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir eylem düzenleyerek yüz yüze eğitime geçme çabaları sürecinde ve uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti, Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumluluk almaya çağırdı.

Halkevleri Mersin Şube Başkanı Ceren İnan, “Geçen 7 aylık sürede yüz yüze eğitim için yeterli hazırlığın Bakanlık tarafından yapılmadığı, okulların açıldığı ilk gün okullarda yaptığımız incelemelerle, veli ve öğretmenlerle yaptığımız görüşmelerle açığa çıkmıştır. Bakanlık görevini yapmamış, okulları öğrenci sağlığı açısından uygun duruma getirmemiştir” dedi.

Birçok okulda öğretmenlere test yapılmadığını, velilerden maske ve dezenfektan istendiğini kaydeden İnan, bazı okullarda el hijyeninin dahi yetersiz olduğunu, bazı okullarda velilerin temizlik yapmak zorunda kaldığını iddia etti.

 

‘VELİLER İŞ VE ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ ARASINDA TERCİH YAPMAK ZORUNDA’

 

Çalışan velilerin, özellikle kadınların-çocuklarının yüz yüze eğitim alabilmesi için büyük bir fedâkarlık süreci yaşadığını kaydeden İnan, velilerin işleri ve çocuklarının eğitimi arasında seçim yapma noktasına getirildiğini söyledi.

İnan, “Özellikle kadınlara yüklenen bu yük, sürecin kadınları nasıl baskıladığını da gözler önüne sermektedir.  Şimdi kadınların evde hem kadın hem işçi hem öğretmen hem arkadaş hem psikolog hem ev ekonomisti olmasını istenmektedir. Kadınların omuzlarından bu yükü en azından hafifletmek için özellikle küçük yaş grubu çocukların eğitiminin bütün bilimsel önlemler çerçevesinde yüz yüze yapılması zaruridir. Okulların uzaktan veya yüz yüze olarak açılmasının koşullarından biri, çalışan ebeveynlere dönüşümlü olarak ücretli mazeret (korona) izni verilmesidir. Bu hem çocukların bakımı için hem de planlanan uzaktan ve yüz yüze eğitimin etkili olabilmesi için şarttır” ifadelerini kullandı.

 

‘UZAKTAN EĞİTİM PLANI ÇÖKTÜ’

 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un övünerek anlattığı uzaktan eğitim planının çöktüğünü de savunan İnan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zengin ve yoksul arasındaki eşitsizlik, pandemi sürecinde uygulanan uzaktan eğitim uygulaması ile daha da derinleşmiştir. Tableti, interneti olmayan, çalıştırılan çocuklar uzaktan eğitimden yararlanamamakta, tableti ve interneti olan çocuklar ise EBA’da yaşanan teknik sorunlar ve alt yapı eksikliğinden kaynaklı olarak derslerden yeterli verimi alamamaktadır. İktidar salgını değil toplumu yönetmeye çalışmaktan, ben yaptım oldu anlayışından bir an önce vazgeçmelidir.”

 

ÖNERİ VE TALEPLERİNİ SIRALADI

 

Halkevleri Mersin Şube Başkanı Ceren İnan, taleplerini ve önerilerini ise şöyle sıraladı:

*Okullarda bilimsel kriterler ve halk sağlığı esas alınarak tüm önlemler alınmalı, sağlık örgütleri, yerel sağlık yöneticileri, halk sağlığı uzmanları ve yerel yöneticiler tarafından gerekli denetimler yapılmalıdır. Okulların sadece ana sınıfı ve birinci sınıflar için değil tüm öğrenciler gerekli koşullarla açılabilmesi için tüm okullarda maske, mesafe ve hijyen koşulları sağlanmalıdır. Bunun için özel okullar kamulaştırılmalı, yeni derslikler açılmalı, ataması yapılmayan öğretmenlerin atamaları yapılmalıdır. Okula giriş ve çıkış saatleri içerisinde belediyeler ve kamu kurumları gerekli düzenlemeleri yapmalı okul giriş çıkış saatlerinde öğrencilerin, öğretmenlerin, okul çalışanlarının eğitim kurumlarına ulaşımları ve evlerine geri dönmeleri ücretsiz ve güvenli bir şekilde sağlanmalıdır.  Her çocuğun uzaktan eğitime katılımının sağlanabilmesi için çocuk işçilik yasaklanmalı, eğitime ayrılan bütçe arttırılmalı, her öğrenciye parasız tablet ve internet sağlanmalıdır.”