Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı
18 Ekim de Kubat Paşa Medresesi önünde geniş bir katılımla hayatımıza girdi. Bundan sonra her ayın İkinci ve dördüncü pazarı Saat 11.00 ile 19.00 arası açık olacak. Peki, bu pazarı diğer pazarlardan ayıran özellikleri nelerdir? Öncelikle Uluslararası Slow Food Ağına bağlı bir markadır. Onların kuralları uygulanarak açılır ve yürütülür. Kuralların hedefi Temiz, İyi, Adil Gıdaya erişmektir. Bunun içinde biz Slow Food Birliği olarak kendimize uygun üreticiler bulduk. Bu üreticiler ya sertifikası olan yâ da tanıdığımız ve gerçekten temiz gıda üreten kişiler oldu. Daha sonra meydanın tarihi dokusuna uygun bir tasarım Tarsus Belediyesi tarafından tasarlandı. Tasarım, çevre dostu malzemelerle yapıldı. Geri dönüşüm adına belediyede artık kullanılmayan sandıklar tamir edilip, üreticiye verildi. Pazar yönetimi başta Tarsus Belediyesi olmak üzere, Odalar ve Slow food birliği tarafından güçlü bir oluşumla yürüdü. Alışveriş yaparken, aldıkları ürünleri sorgulasınlar diye Tarsus Belediyesi sponsorluğunda, Slow Food Pazar kurallarını anlatan kitapçıklar bastırdı. Merkezi Torino’da olan Uluslararası Slow Food, Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarını anlatan İngilizce, İtalyanca, İspanyolca yayınlar paylaştı.
Pazar günü geldi çattı. Herkes büyük bir uyum ve sevgi içerisinde standını dekore etti. Tarsus Ziraat Odasının yaptırdığı T- Shirtler ile de uyum içinde dekorda yerlerini aldılar. Birbirine benzer üreticiler arasında daha ilk dakikalardan yardımlaşmalar ve arkadaşlıklar başladı. Bu uyum pazardaki üreticilerin hepsinin aynı görüşte olmalarının yani hepimizin sürdürülebilir bir dünya için kararlı olmamızdan kaynaklandı. Derken organizasyonda emeği geçen herkes, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılan Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı panosunun önünde (ben dâhil) yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızı söyledikten sonra Slow Food birliğinin lideri olarak kısa bir konuşmayla ziyaretçilere Slow Food çatısı altında neler yaptığımızı paylaştım. Tarsus Belediye Başkan yardımcısı, Tarsus Belediyesi adına misyonları olan çevre bilinci, sıfır atık gibi görüşlerini aktararak neden bu pazara paydaş olduklarını anlattı. Tarsus Ticaret Odası Başkanı 1912 den kalma Yusuf Doğaroğlu’nun birliğe hediye etti tarihi okul zilini çalmasıyla ve Tarsus Ziraat Odası Başkanıyla, Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkan yardımcısının havaya bereket sembolü olarak attığı Kavurga ile çarşımız aktif hale geldi. Ziyaretçiler de bu coşkuyla saat 19.00 kadar açık olan stantlardan alışveriş etti. En büyük destek bizim her an yanımızda olan Adana, Antakya ve Kastamonu Slow Food Liderleri ve arkadaşlarımızdan geldi.
Belediye yan sokakları kapattı. Yıkadı, böylece esnaf sokağa masalar attı. Ziyaretçiler alışverişten önce ve sonra bir soluklandılar. Tarsus lezzetlerini tattılar. Aldıkları ürünlerden memnun olarak Tarsus’tan ayrıldılar. Esnafın pandemi sırasında yaşadığı ekonomik sıkıntıdan sonra biraz da olsa yüzü güldü. Eksikliklerimiz var mıydı, pek tabi vardı Tarsus Ticaret Borsasının yaptırdığı temassız alışveriş programını bir sonra ki pazarda kullanma kararı alarak bu sefer devreye sokmadık.
Pazar her ay yeni bir temayla karşınıza çıkacak. Temiz ve Adil gıdaya uygun olacak konular ve buna uygun konuklar ile sunum yapacak. 8 Kasım’da hepinizi Makam Mevkiine pazarımıza bekliyoruz.
Herkese iyi haftalar ve kucak dolusu sevgiler.