Fikret Ünver | BU GÜNLERE NASIL GELDİK (4) | Güney Gazetesi Mersin
Fikret Ünver

BU GÜNLERE NASIL GELDİK (4)


            Senatör Haydar Tunçkanat’ın büyük emeği sayesinde 1969-70 yılında Ekim Yayınlarınca gün yüzüne çıkarılan ABD ile imzaladığımız ikili antlaşmalar ve içeriklerini yeterince biliyor muyuz?

 

            Ülkemizin çıkarları için siyasete girdiğini iddia edenlerin, olup bitenleri yurttaşlara aktarmak ve onları bilgilendirme görevi üstlenen(!) medya ve mensuplarının, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak üzere oluşturulan eğitim sistemimizin temel taşı öğretmenlerimizin, Atamızın deyişiyle “milletin kristalleşmiş hali olan” ordumuzu sevk-idare eden yöneticilerimizin, iş insanlarımızın, sanatçılarımızın kaçı bu ikili antlaşmaların içyüzünü  biliyor?

 

            ?????...

 

            Attila İlhan ve Metin Aydoğan Ağabeylerimizin ve Tarih Araştırma Ustası Cengiz Özakıuncı’nın kitaplarını okuyanlarımız kaç kişi? Sinan Meydan’ı  yeterince izliyor muyuz?..

 

                                    *          *          *

 

            İlk ikili antlaşma 23 Şubat 1945 tarihinde imzalandı. “Borç alma ve kiralamalarla” ilgili bu antlaşma TBMM’de 4780 sayıyla yasalaştı. Adı Karşılıklı Yardım Antlaşması olmasına karşın, temel özelliği,  tüm ABD isteklerinin Türkiye tarafından kabul edilmesi ve ülkemizi yükümlülükler altına sokmasıydı. Antlaşmada “Koruyucu Hükümler” olarak yer alan maddelerle, Türkiye’nin değil ABD’nin hakları korunuyordu. Antlaşmanın II nci maddesinde “TC Hükümeti, sağlamakla görevli olduğu hizmetleri, kolaylıkları ya da bilgileri ABD’ye teslim edecektir” deniliyordu. Böyle bir maddenin iki ülke arasında yapılan bir antlaşmada yer alması, örneği olan bir uygulama değildi. TC Hükümeti, ABD’ye hizmet sunmakla görevli olacak ve bu görevin sınırı da belli olmayacaktı. Bu antlaşmada ABD, karşılıklı yardım anlaşması içerisinde kendi şartlarını açıkça ortaya koymuş, Türkiye ise hiçbir sınır ve karşı şart koymadan aynen kabul etmiştir. Amerika bu antlaşmayı basamak yaparak, bundan sonrakilerde daha fazla imtiyazlar, haklar ve tavizler koparacaktır.

 

            İkinci antlaşma, TBMM’de 27 Şubat 1946 gün ve 4882 sayılı yasayla kabul edilen “kredi” antlaşmasıdır. Bu antlaşmanın özü, dünyanın değişik yerlerinde ABD’nin elinde kalan ve ülkesine geri götürmesi çok masraflı olan eski ve yıpranmış savaş artığı malzemeleri satın alması için Türkiye’ye borç vermesiydi.

 

            Türkiye 1950’ye kadar ABD ile 7 Mayıs 1946 tarihli Borçların Tasfiyesi ile ilgili Antlaşma, 6 Aralık 1946 tarihli Kahire Antlaşmasına Ek Antlaşma, 12 Temmuz 1947 tarihli Askeri Yardım Antlaşması ve 27 Aralık 1949 tarihinde Eğitim ve Kültür Antlaşması (Fulbrayt) imzaladı.

 

            Demokrat Parti döneminde, 1954 yılında uluslar arası petrol şirketlerinin adamı Max Bell’in hazırladığı ve Atatürk’ün çok önem verdiği “petroldeki devlet tekelini” kaldıran Petrol Yasası çıkarıldı. Bu yasanın 136 ncı maddesinde “Bu yasa, yabancı şirketlerin izni olmadan değiştirilemez” deniyordu. (DEVAM EDECEK)



ARŞİV YAZILAR