İrem Yıldız | BÖBREK DOSTU BESİNLER | Güney Gazetesi Mersin
İrem Yıldız

BÖBREK DOSTU BESİNLER


 

 

Böbrekler, birçok önemli işlevi yerine getiren küçük ama güçlü fasulye şeklindeki organlardır. Bir böbreğin içinde yaklaşık 1 milyon küçük filtre bulunur. Böbreklerin 3 ana görevi vardır; kandaki atıkları süzerek uzaklaştırmak ve idrar oluşturmak, vücuttaki tuz ve su dengesini kontrol etmek, kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına ve kemiklerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan hormonlar üretmektir. Diyabet ve yüksek tansiyon, böbrek hastalığı için en yaygın risk faktörleridir. Ancak obezite, sigara, genetik, cinsiyet ve yaş da riski artırabilir.Böbrekler düzgün çalışmadığında, besinlerden kaynaklanan atık ürünler de dahil olmak üzere kanda atık birikir. İlerlemiş böbrek hastalığı olan çoğu insan için kandaki atık miktarını azaltmaya yardımcı olan böbrek dostu bir diyet uygulamak önemlidir.

KARNABAHAR: C, K, B vitaminleri ve folat da dahil olmak üzere birçok besinin iyi bir kaynağı olan besleyici bir sebzedir. Ayrıca indoller gibi iltihap önleyici bileşiklerle doludur ve mükemmel bir lif kaynağıdır. Düşük potasyumlu bir garnitür yapmak için patates yerine karnabahar püresi kullanılabilir.

YABAN MERSİNİ: Yiyebileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Özellikle kalp hastalığına, bazı kanserler türlerine, bilişsel gerilemeye ve diyabete karşı koruma sağlayabilen antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Ayrıca sodyum, fosfor ve potasyum bakımından düşük oldukları için böbrek dostu bir diyete harika bir katkı sağlarlar.

LEVREK: Omega-3 adı verilen sağlıklı yağlar içeren yüksek kaliteli bir proteindir. Omega-3'ler iltihabı azaltmaya ve bilişsel gerileme, depresyon, kaygı riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Tüm balıklar yüksek fosfor içerirken, levrek diğer deniz ürünlerine göre daha düşük miktarda fosfor içerir. Ancak, fosfor seviyenizi kontrol altında tutmak için küçük porsiyonlar tüketmek önemlidir.

KIRMIZI ÜZÜM: C vitamini bakımından zengindir ve iltihaplanmayı azalttığı gösterilen flavonoidler adı verilen antioksidanlar içerirler. Ek olarak, kalp sağlığına fayda sağladığı ve diyabet ile bilişsel gerilemeye karşı koruduğu gösterilen bir flavonoid türü olan resveratrol bakımından yüksektir.

SARIMSAK: Böbrek sorunları olan kişilerin, ilave tuzdaki de dahil olmak üzere diyetlerindeki sodyum miktarını sınırlamaları önerilir. Sarımsak ise tuza lezzetli bir alternatif sunar; yemeklere lezzet katarken besleyici faydalar sağlar. İyi bir manganez, C vitamini ve B6 vitamini kaynağıdır. İltihap önleyici özelliklere sahip kükürt bileşikleri içerir.

ZEYTİNYAĞI: Sağlıklı bir yağ kaynağıdır ve fosfor içermez, bu da onu böbrek hastalığı olan kişiler için mükemmel bir seçenek haline getirir.Zeytinyağının içinceki yağ örüntüsünün çoğu, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan oleik asit adı verilen tekli doymamış bir yağdır. Dahası, tekli doymamış yağlar yüksek sıcaklıklarda stabildir ve zeytinyağını yemek pişirmek için sağlıklı bir seçim haline getirir.

DERİSİZ TAVUK: Böbrek sorunları olan bazı insanlar için sınırlı bir protein alımı gerekli olsa da, vücuda yeterli miktarda yüksek kaliteli protein sağlamak sağlık için hayati önem taşır.Derisiz tavuk göğsü, derili tavuktan daha az fosfor, potasyum ve sodyum içerir.Alışveriş yaparken taze tavuk seçilmelidir. Ayrıca çok miktarda sodyum ve fosfor içerdiğinden önceden hazırlanmış kavrulmuş tavuktan kaçınılmalıdır.

SOĞAN: Yemeklere tuz eklemeden yani sodyum seviyesini artırmadan lezzet sağlamak için mükemmel bir seçenektir.Soğanı sarımsak ve zeytinyağı ile sotelemek böbrek sağlığınızı bozmadan yemeklere lezzet katar.Soğan C vitamini, manganez ve B vitaminleri açısından yüksektir ve yararlı bağırsak bakterilerini besleyerek sindirim sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan prebiyotik lifler içerir.

DOLMALIK BİBER: Birçok sebzenin aksine potasyum açısından düşüktür. Bağışıklık fonksiyonu için önemli olan ve böbrek hastalığı olan kişilerde önem kazanan A ve C vitamini ile yüklüdür.

 



ARŞİV YAZILAR