SAĞLIK İÇİN YULAF EZMESİ TÜKET
Yulaf, dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasındadır. Bunlar glüten içermeyen tam tahıllardır ve önemli vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlar içerir. Yulaf, yulafın su veya sütte kaynatılmasıyla yapılan yulaf ezmesi olarak genellikle kahvaltıda yenir. Yulaf ezmesi genellikle yulaf lapası olarak adlandırılır. Ayrıca keklere, granola barlara, kurabiyelere ve diğer unlu mamullere dahil edilerek sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanabilir.
ÇOK BESLEYİCİDİR: Yulafın besin bileşimi dengelidir. Güçlü lif beta-glukan da dahil olmak üzere iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir esansiyel amino asit dengesi ile iyi bir kaliteli bitkisel protein kaynağıdır. Manganez, fosfor, magnezyum, bakır, demir, çinko, folat, tiamin (B1 vitamini), pantotenik asit (B5 vitamini), potasyum gibi birçok vitamin ve mineralin iyi kaynağıdır. Bu, yulafın yiyebileceğiniz en besleyici yoğun gıdalar arasında olduğu anlamına gelir.
ANTİOKSİDANLARDAN ZENGİN: Yulaf, antioksidanlar ve polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri bakımından yüksektir. En dikkate değer olanı, neredeyse yalnızca yulafta bulunan ve avenantramidler adı verilen benzersiz bir antioksidan grubudur. Hem eski hem de yeni araştırmalar, avenantramidlerin nitrik oksit üretimini artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu molekül, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olmakta ve daha iyi kan akışına yol açmaktadır. Ek olarak, avenantramidlerin iltihap önleyici ve kaşıntı önleyici etkileri vardır.
LİFTEN ZENGİN: Yulaf, bir tür çözünür lif olan büyük miktarda beta-glukan içerir. Beta-glukan suda kısmen çözünür ve bağırsağınızda kalın, jel benzeri bir çözelti oluşturur. Beta-glukanın sağlık yararları arasında; azalmış LDL, toplam kolesterol ve kan şekeri seviyeleri, artan dolgunluk hissi, sindirim sisteminde iyi bakteri büyümesinde artış vardır.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ: Birçok çalışma, yulaftaki beta-glukan lifinin hem toplam hem de LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğunu göstermiştir. Yulaf ayrıca LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyabilir.LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonu, serbest radikallerle reaksiyona girdiğinde meydana gelir. Bu, kalp hastalığının ilerlemesinin bir başka önemli adımdır. Arterlerde iltihaplanmaya neden olur, dokulara zarar verir ve kalp krizi ile felç riskini artırabilir.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER: Yulaf, özellikle aşırı kilolu veya tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Hem yulaf hem de arpada bulunan beta-glukan, insülin duyarlılığını da artırabilmektedir. Bu olumlu etkiler esas olarak beta-glukanın midenin boşalmasını ve glikozun kana emilmesini geciktiren kalın bir jel oluşturma yeteneğine atfedilir.
TOK TUTAR, KİLO VERDİRİR: Tok tutan yiyecekler yemek, daha az kalori almanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Yulaf ezmesindeki beta-glukan, midenizin yemeği boşaltma süresini geciktirerek tokluk hissini arttırır. Beta-glukan ayrıca, yemeye yanıt olarak bağırsakta üretilen bir hormon olan peptit YY adlı tokluk hormonunun salınmasını da teşvik edebilir. Bu tokluk hormonunun kalori alımının azalmasına yol açtığı ve obezite riskinizi azaltabileceği gösterilmiştir.
ÇOCUKLUK ÇAĞI ASTIMINDA ETKİLİ: Astım, çocuklarda en sık görülen kronik durumdur. Tüm çocuklar aynı semptomlara sahip olmasa da çoğu tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı yaşar. Eski araştırmalar, yulafın aslında çocukları astım hastalığına yakalanmaktan koruyabileceğini göstermektedir.
KABIZLIĞA SON: Çalışmalar, tahılın lif açısından zengin dış tabakası olan yulaf kepeğinin yaşlılarda kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yulaf kepeğinin ayrıca ülseratif kolit ile yaşayan insanlarda gastrointestinal semptomları azalttığı ve sindirime yardımcı olduğu gösterilmiştir.