Hülya Aslan | DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI | Güney Gazetesi Mersin
Hülya Aslan

DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI


Önceki yazımda belirtmiş olduğum gibi “Öğrencilerimize 21. Yüzyıl Yetkinliklerinin Kazandırılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Politika Belgesi Taslağı”nı Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu geçen ay Cumhurbaşkanına sundu. Basında yer alan ifadeye göre, bu taslakla “eğitimde yeni reformların sinyali verildi” şeklinde.

 

Taslakta yer alan maddeleri bu kurul başlıklar halinde tweeter hesaplarından da paylaştılar. Bu maddeleri burada aktaracağım fakat bizce görünen o ki dağ fare doğurdu deyimi aslında fare bile doğuramadığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu konu ile ilgili paylaşımları yedi başlıkta toplamış.

1.Kurulumuz “Öğrencilerimize 21. Yüzyıl Yetkinliklerinin Kazandırılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Politika Belgesi Taslağı”nı Sayın Cumhurbaşkanımıza arz etmiştir.

2. Belgede, öğrencilerimize 21. yüzyılda kazandırılması gereken yetkinliklere ilişkin politika önerileri ortaya konulmuştur.

3.Bu çerçevede; eğitim yaklaşımı ve ders kitaplarının yeniden ele alınması, ölçme ve değerlendirme süreçlerinin üst düzey düşünme ve ürün ortaya koyabilmeyi destekleyecek biçimde kurgulanması,

4. Öğrencilerimizin teknolojinin güvenli ve doğru kullanımı konusunda bilinçlendirilmesinin yanı sıra yazılım ve kodlama gibi beceriler edinerek teknolojinin yalnızca tüketicisi değil, aynı zamanda üreticisi olabilmelerinin sağlanması,

5. Öğretmen, öğretim elemanları ve eğitim yöneticilerinin liyakat prensibi çerçevesinde yetiştirilmesi, atanması ve mesleki gelişimlerinin sağlanması,

6. Paydaşlarla işbirliğine yönelik olarak; iş dünyasıyla yoğun etkileşim, sektörle bütünleşmiş okul modelleri, staj, öğrenci niteliklerini izleme, kurumlar arasında fiziki ve beşeri kaynakların ortak kullanımı gibi konularda yeni yaklaşımlar ve özgün uygulamaların geliştirilmesi,

7. Yetkinliklerin kazandırılması sürecinde etkin bir kalite takibi için, temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde kalite güvence sisteminin oluşturulması gibi çeşitli hususlarda kapsamlı politika önerilerine yer verilmiştir.

 

Görüldüğü gibi bu taslaktaki her bir maddenin mutlaka ele alınması ve düzenleme yapılması gerektiğine katılmakla birlikte bu şekilde çözüme ulaşılamayacağının da farkında olduğumuzu bir kez daha belirtelim. 

 

Her zaman yılmadan usanmadan vurguladığımız gibi ülkenin doğrudan geleceğini çizen ve çocuklarımızın yarınlarının resmi olan eğitimin, içinde bulunduğu katmerleşmiş sorunlarının bir kurul ya da kurumun sunacağı taslaklar ile çözülemeyeceği yaşanılmış onca geçmişle çok açıktır.

Görelim, bilelim tecrübelerden sonuç çıkaralım artık.

 

Yetmiş yıldan bu yana her gelen hükümet ve hatta aynı hükümetin bakanlarının değişimi ile de sürekli yazboz yaşayan buna karşın çağı yakalayamayan bir sistemle dört kuşak geçti. Kültürel, akademik ve ekonomik anlamda üretime dönüştürülememiş bir eğitim sistemi ile hasma hal oldu bunca kuşak.

 

Bu ve benzeri taslaklar elbette hazırlanmalı ancak çözüme giden yol eğitimin tüm paydaşları ve sorunlara gözlerini kulaklarını ve ağzını kapatmamış tüm bileşenleri ile ele alıp, çıkan sonuçları da kararlılıkla hayata geçirmeye bakıyor.

 



ARŞİV YAZILAR