PTT emekçilerinden sürgün isyanı | Güney Gazetesi Mersin

PTT emekçilerinden sürgün isyanı

KESK’e bağlı Haber - Sen Mersin İl Temsilciliği, başta posta ve kargo görevlileri olmak üzere PTT çalışanlarının pandemi sürecinde hiçbir tedbir alınmadan ağır şartlar altında çalışmak zorunda kaldığını, yaşanan sıkıntıları ve salgın riskini dile getiren şube temsilcileri, iş yeri temsilcileri ve sendika üyelerinin sürgün edildiğini öne sürdü.

PTT emekçilerinden sürgün isyanı


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

KESK'e bağlı   Haber -Sen Mersin Temsilciliği, pandemi sürecinde sürgün edilen PTT çalışanlarının durumuna ilişkin basın açıklaması düzenledi. BES şube binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Haber- Sen Basın Yayın Sekreteri İbrahim Halil Okdem, sürgünlerin geri çekilmesini isteyerek, geri çekilmediği taktirde Ankara'da PTT Genel Müdürlüğü önünde eylem yapacaklarını duyurdu.

Pandeminin başladığı ilk günlerde yaşanabilecek sıkıntıları resmi bir yazı ile PTT Genel Müdürlüğü'ne ilettiklerini ancak uyarılarının dikkate alınmadığını aktaran Okdem, "Bunun üzerine, örgütlü olduğumuz tüm illerde ve işyerlerinde yaptığımız basın açıklamaları ve eylemler sonrasında, kısmi olarak koruyucu ekipmanlar sağlanabilmiştir. Ancak bu gecikmeli ve kısmi tedbirler yeterli olmamış, gerek PTT çalışanlarının ve gerekse de yurttaşların sağlığı tehlikeye atılmıştır" dedi.

 

"SÜRGÜNLER İNSANLIK SUÇUDUR"

PTT emekçilerinin çalışma komşularını düzeltilmesi için üyelerinin sosyal medyada yaptıkları etkilerden dolayı sürgün edildiğini dile getiren Okdem, "PTT Genel Müdürlüğünün İdari Konsey Başkanlığını yürüttüğü Dünya Posta Birliği  (Universal Postal Union - UPU) ile Sendikamızın üyesi bulunduğu Dünya Küresel Sendikalar Birliği (UNI Global Union) arasında geçen Mart ayında imzalanan Mutabakat Zaptına göre; tüm posta emekçilerine enfeksiyon riskiyle ilgili bilgilendirmenin yapılması, gerekli ve yeterli ekipmanın sağlanması, tüm işyerlerinin ve araçların düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesi, tüm çalışma alanlarının sosyal mesafe kurallarına göre yeniden düzenlenmesi ve tüm dağıtım süreçlerinin riski en aza indirecek biçimde yeniden tasarlanması zorunluluk olarak kabul edilmiştir. Sendikamızın üyeleri, üyesi olduğumuz Dünya Küresel Sendikalar Birliğinin altına imza attığı bir belgedeki şartların yerine getirilmesini talep ettikleri için sürgün edilmiştir. Oysa PTT Genel Müdürlüğü, İdari Konsey Başkanlığını yürüttüğü Dünya Posta Birliğinin altına imza attığı aynı belgedeki koşulları yerine getirmemekle kalmamış, Anayasamıza ve diğer ulusal mevzuatımıza aykırı olarak üyelerimizi cezalandırmıştır! Çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve pandemiye karşı tedbirlerin hayata geçirilmesini talep eden emekçilerin sürgünü insanlık suçudur " diye konuştu.

 

"AİLELERDE MAĞDUR OLDU"

Sürgün edilen PTT emekçileriyle birlikte eşleri ve çocuklarının da mağdur olduğunu dile getiren Okdem," Onların da çalışma, eğitim ve sağlık hakları ihlal edilmiştir. Böylece mağduriyetler katlanarak artmıştır.   Oysa PTT Genel Müdürlüğünün sorumluluğu, tüm toplumun sağlığını tehdit eden pandemi sürecinde, büyük bir özveri ve sorumluluk bilinciyle çalışmaya devam eden, hizmet üreten üyelerimizin ve diğer PTT emekçilerinin haklı taleplerini karşılamaktır. Tam tersine; sendikal hak ve özgürlükler çerçevesinde dile getirilen nitelikli kamusal hizmet talebini ve sendikal faaliyetleri kriminalize etmek değildir" ifadelerini kullandı.

 

"PTT ÇALIŞANLARINA GÖZDAĞI VERİLİYOR"

 

Haber-Sen yöneticileri ve üyelerine yönelik yapılan sürgünlerle tüm PTT çalışanlarına göz dağı verildiğini söyleyen Okdem, PTT Genel Müdürlüğü'ne şu uyarılarda bulundu :

*Türkiye’nin dört bir tarafından başlatacağımız yürüyüşle Ankara’da PTT Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. 

*PTT Yönetimi insanlık suçu olan sürgün uygulamasından vazgeçmelidir. Sürgün kararları derhal iptal edilmelidir.

*Sürgün kararları iptal edilene kadar tüm meşru haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.

*Tüm emekçileri ve Türkiye kamuoyunu bu demokratik ve meşru taleplere destek olmaya çağırıyoruz.