Dinçer’den erteleyin çağrısı! | Güney Gazetesi Mersin

Dinçer’den erteleyin çağrısı!

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, 1 Temmuz itibariyle uygulanacak olan az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan iş yerlerinde de iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi kararının ertelenmesi gerektiğini açıkladı.

Dinçer’den erteleyin çağrısı!


Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan işyerlerine 1 Temmuz itibariyle iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi yükümlüğü getirildiğini söyledi. Dinçer, yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa 50’den az çalışanı olan, terzi, manav, market, berberlerin bu kapsamda olacağını, tek bir çalışanı dahi olsa tüm işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermesi yükümlülüğüne tabi olacağını ifade etti.

 

“BU YÜKÜMLÜLÜK AĞIR OLACAK”

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona irüs salgının yarattığı ekonomik çöküntüden en çok etkilenen esnaf sanatkarlara getirilen bu yükümlülüğün kendileri için ağır olacağını söyleyen TESK Denetim Kurulu üyesi ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, yurt genelinde yaklaşık 1 milyon işyerinin bu zorunluluk kapsamında olacağını anımsattı. Dinçer “Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik çöküntüden en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkar olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak, bu uygulamanın en az bir yıl daha ertelenmesi yönünde hükümetimize talepte bulunduk. Pandemi sürecinde hiçbir esnaf sanatkarımız bu yükün altından kalkacak ekonomik güce sahip değil. Bu yükümlülük esnaf sanatkarlarımız için altından kalkamayacağı ek maliyet demek. Kimsenin şu ortamda iş güvenliği uzmanı tutma durumu yok. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Umarım gerekli uzatma imkanı sağlanır” diye konuştu.

2012 yılında çıkarılan Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için getirilen yükümlülüklerin önce 1 Temmuz 2016’da başlatılması benimsenmişti. Daha sonra bu tarih 2017 yılına ve çıkarılan bir torba yasayla da 2020 yılı temmuz ayına ertelendi.6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şekilde üç sınıfa ayrılarak, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırması yükümlülüğü getirilmişti. Az tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50’den az olan işyerleri ve bazı kamu kurumları içinse bu yükümlülük yapılan yasal değişiklikle 1 Temmuz 2020 tarihine ötelenmişti. (Haber Merkezi)