İşçiden eylem sinyali! | Güney Gazetesi Mersin

İşçiden eylem sinyali!

DİSK, iktidarın kıdem tazminatını fona devretme girişimini 81 ilde yaptığı eş zamanlı basın açıklaması ile protesto etti. İktidara uyarılarda bulanan DİSK, başta kıdem tazminatı olmak üzere, işçilerin hakları için alanlara ineceğinin sinyalini verdi.

İşçiden eylem sinyali!


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

İktidarın, çalışanların kıdem tazminatını özel bir fona devretme girişimi işçi sendikalarınca 81 ilde yapılan eş zamanlı basın açıklaması ile protesto edildi. Mersin’de de DİSK’e bağlı sendikalar, işyeri temsilciliklerinde eş zamanlı toplantılar yaparak süreci değerlendirdi.

Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, DİSK Başkanlar Kurulu'nun 24 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantıda kıdem tazminatı ve istihdam politikaları ile ilgili aldığı kararları açıkladı.

Göksoy, "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Kırmızı çizgi geçilmesi mümkün olmayan bölge anlamına gelmektedir ve işçi sınıfı kıdem tazminatına o ya da bu biçimde dokunulmasına izin vermeyecektir" dedi.

 

‘PANDEMİ DÖNEMİNDE HAKKIMIZA GÖZ DİKTİLER’

Pandemi koşullarında zor şartlar altında çalışan işçilerin kıdem tazminatına göz dikildiğini söyleyen Göksoy, "DİSK Başkanları Kurulu, salgın koşullarında dahi bir bütün olarak, sendikalı-sendikasız tüm işçilerin hak gaspına kalkışanlara karşı işçi sınıfının biriken öfkesini ve bu saldırıları püskürtme kararlılığını görmekte ve bu kararlılığı örgütlü bir güce dönüştürme iradesini dile getirmektedir. Ayrıca bu kadar önemli bir sürecin, Hükümet tarafından gazete köşelerine sızdırılan kimi bilgilerle, dinamik bir süreç olan çalışma hayatının tanımlı mekanizmaları işletilmeden, Anayasal bir kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey, yasal bir kurum olan Üçlü Danışma Kurulu gibi mekanizmaları çalıştırmadan kapalı kapılar arkasında yapılan müzakereler yoluyla tartıştırılması kabul edilemez" dedi.

 

"GÖRÜŞMELER ŞEFFAF OLMALI"

Toplumun tamamını ilgilendiren kıdem tazminatı tartışmalarının şeffaf bir biçimde yapılması gerektiğinin altını çizen Göksoy,  "Çocuklarımızın geleceği olan kıdem tazminatını tüm toplumun ve işçilerin gözü önünde, şeffaf bir biçimde tartışmaya çağıran DİSK, tüm işçi sınıfını ilgilendiren bu büyük tehlikeye karşı dişe diş bir mücadele için işyerlerinde gerekli çalışmaları başlatmıştır. DİSK’i yok sayarak bu dayatmaları hayata geçirmek gibi beyhude hayallere kapılanlar, tarihten dersler çıkarmalıdır: DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur. Ve bu ülkenin yasalarına ve Anayasası’na göre kurulmuş diyalog mekanizmalarını yok sayarak iktidarın duymak istemediği o itiraz ve irade, işyerlerinden başlayarak sokaklara, meydanlara akacak ve kapalı kapılar ardında oyun kurmaya çalışanların hesaplarını bozacaktır. DİSK, işçi sınıfının haklı ve kararlı direnişinin bayrağı olmaya devam edecektir" diye konuştu.

 

"MEYDANLARA İNECEĞİZ"

Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik  girişimin, işçilerin direniş mücadelesi ile sonuçlanacağını ifade eden Göksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"DİSK Başkanları Kurulu, bir kez daha kararlılığını ve iradesini ortaya koymakta ve iktidarı uyarmaktadır: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! “Kırmızı çizgi” geçilmesi mümkün olmayan bölge anlamına gelmektedir ve işçi sınıfı kıdem tazminatına o ya da bu biçimde dokunulmasına izin vermeyecektir. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir! Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır. İşçi sınıfının kıdem tazminatına dair hassasiyetini, örgütlü ve kararlı bir irade olarak işyeri eylemlerine, yürüyüşlere, meydanlara, direnişlere, grevlere ve dişe diş bir mücadeleye taşıma kararlılığının altını çizen DİSK Başkanlar Kurulu, DİSK örgütünün bir bütün olarak tüm sendikalarımızla birlikte önümüzdeki günlerde açıklanacak eylem takvimini hayata geçirmek için hazır olduğunu ilan eder.Daha güçlü bir mücadele ile sokaklarda sesimizi yükselteceğimize Haklarımız için omuz omuza mücadele edeceğimizi bütün kamuoyuna duyuruyoruz"