“Tarım A.Ş.’yi kuracağız” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım A.Ş.’yi kuracağız”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, ilçede yaptığı ve yapmayı planladığı projeler hakkında Güney’e konuştu.

“Tarım A.Ş.’yi kuracağız”


İBRAHİM AYDEMİR

Toroslar’ın önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirten Başkan Yılmaz, çiftçiye ve hayvancılıkla uğraşanlara her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Yılmaz, “Tekstilkent ve Toroslar Tarım A.Ş. projelerimizin alt yapısını hazırladık. Yakın zamanda hayata geçecek bu 2 vizyon projemizle Toroslar’da ciddi bir istihdam olanağı sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.

 

Toroslar Belediyesi olarak koronavirüs sürecini nasıl atlattığınızı düşünüyorsunuz?

Toroslar Belediyesi olarak şu ana kadar salgına karşı başarılı bir sınav vermiş bulunuyoruz.  Ülkemizin, devletimizin almış olduğu erken tedbir ve önlemlerle birlikte bu süreci en iyi şekilde yöneten belediyelerden biri olduk.  

 

 

“İLÇEMİZDE SEFERBERLİK İLAN ETTİK”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ne gibi çalışmalar yürüttünüz?

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü andan itibaren toplum sağlığını korumak adına ilçe genelinde ilaçlama ve dezenfekte çalışmalarına başladık. İlçemizde adeta seferberlik ilan ettik. Toplu kullanım alanlarını periyodik olarak dezenfekte ettik. Sürecin güvenilir ve kontrol altında tutulabilir olması amacıyla kurumlarımızla koordinasyon içerisinde çözüm odaklı çalıştık. Süreç kapsamında ilk olarak belediye bünyesinde gerçekleştirdiğimiz tüm kültürel, sosyal ve sportif etkinlikler ile Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarımızı (TORTEK) iptal ederek, virüs tehlikesine karşı vatandaşlarımızın evde kalmaları ve yakın temastan kaçınmalarını istedik. Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler çerçevesinde sosyal mesafeyi korumak ve salgının bulaşma riskini ortadan kaldırmak amacıyla toplantılarımızı videokonferans yoluyla gerçekleştirdik. Zabıta ekiplerimiz, bu süreçte denetimlerini daha da sıklaştırdı. Halk sağlığını tehdit edebilecek unsurlara geçit vermedik. Özellikle dezenfektan, temizlik ve kuru bakliyat ürünlerinde fahiş fiyat artışını kontrol altında tuttuk. Fırın ve unlu mamul üretimi yapan işletmelerin yanı sıra semt pazarlarımızda devletimiz tarafından alınan kuralların uyulması noktasında denetimlerimiz ekiplerimiz tarafından periyodik olarak gerçekleştirildi. Kadın ve Çocuk Danışma Merkezimiz aracılığıyla koronavirüs kaygısıyla ilgili online terapi hizmeti verdik.

 

 

Maske, dezenfektan vb. ürünlerin temini noktasında ve bu ürünleri vatandaşa ulaştırmada sorun yaşadınız mı?

Önceliğimiz halkımızın sağlığı. Koronavirüse karşı bir yandan kamuya açık alanlarda dezenfeksiyon çalışmalarını aralıksız sürdürürken, bir yandan da semt pazarlarımızda gerekli önlemleri aldık. Esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza alışverişleri öncesi maske dağıtımı gerçekleştirdik. Hizmet binalarımızın, teknik birimlerimizin ve kültür merkezimizin giriş ve çıkışlarının yanı sıra, vatandaşlarımızın elle direkt temas ettiği banka ATM'leri ile ilçedeki bin 500 asansöre el dezenfektan üniteleri yerleştirdik. Yeni normalleşme sürecinde de ibadete açılan camilerimizde Cuma namazı öncesi vatandaşlarımıza maske dağıtımlarımız devam ediyor.

 

“BU SÜREÇTE VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLDUK”

Bu süreçte çalışamayan veya sokağa çıkma kısıtlaması getirilen yaşlılara ne gibi desteklerde bulundunuz? Vatandaşın ihtiyaçlarını yeterince karşılayabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Türk milletinin sahip olduğu en önemli özellik; birlik ve beraberlik ruhudur. İlçemizde, "yardıma ihtiyacım var" diyen herkese ulaştık. "El ele değiliz ama gönül gönüleyiz" dedik. Kaymakamlığımızın koordinasyonunda Toroslar Vefa İletişim Merkezi'ni aktif bir şekilde yürüterek, koronavirüs tedbirleri kapsamında evden çıkamayan, ihtiyaçlarını karşılayacak kimsesi olmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın yanında olduk. Büyüklerimizin iaşe ihtiyaçlarını gidermenin yanında Türkiye'de bir ilk olan 'Büyüklere vefa, haydi onları ara' sosyal sorumluluk projesini başlattık. Proje kapsamında 'Büyüklere vefa' hattı kurarak bizlere ulaşan vatandaşlarımızı, evde yalnız kalan 65 yaş üstü vatandaşlarımızla görüştürerek, gönül bağı kurulmasını sağladık.

Toroslar Kadın ve Çocuk Danışma Merkezimizde çalışan alanında uzman psikologlarımız, özellikle ikametinden ayrılma kısıtlaması olan 60 yaş üstü ile 20 yaş bireylere telefonla veya internet üzerinden online psikolojik destek verdiler. Kaygı ve paniğin yaşanmaması için Koronavirüs hastalığı ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verip, kaygı yönetimini detaylı anlattılar. Biz bugünler için varız. Böyle kritik bir dönemde vatandaşımıza destek olmanın mutluluğunu yaşadık. Ülkemiz, devletimiz, milletimiz gerekli tedbirleri aldı ve milletimiz buna adapte oldu. Bu süreci Allah'ın izniyle başarıyla atlattık.

 

 

“HAYATA DAİR NE VARSA, TOROSLAR’DA OLSUN İSTEDİK”

Nasıl bir belediye başkanı olma hayaliyle yola çıktınız? Hayata geçirmeyi planladığınız projeler nelerdi? Bu projelerden hangilerini hayata geçirebildiniz?

Hayata dair ne varsa Toroslar'da olmasını isteyen bir belediye başkanı olarak yola çıktım. İlçemiz, Türkiye'nin farklı illerinden gelen insanların yaşam yeri olarak seçtiği bir bölge Bölgemizin sosyal yapısını biliyoruz. Bu anlamda asli hizmetlerimizin yanı sıra sosyal belediyeciliği de ön plana çıkaran çalışmalar yapıyoruz. 7'den 70'e her ailedeki her ferdin derdi ve ihtiyacı bizi ilgilendiriyor. Kentimiz tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm noktasında ciddi bir potansiyele sahip. Bu anlamda insanlarımıza gelir sağlayacak projelerimizin yanı sıra turizme ilişkin çalışmalarımız da var. Birçok çalışmayı hayata geçirdik. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi Arslanköy Yaylasında düzenlediğimiz "Kar Festivali'dir".  Çukurova bölgesinde ilk defa yapıldı. Çok ciddi ilgi gördü. Çiftçimize ve köylümüze de ekonomik olarak yansıması büyük oldu. Kentimizde memnuniyet uyandırdı. Toroslarımıza bir kayak tesisi kazandırma projemiz var. Bunun üzerinde ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Çocuklarımızın iyi eğitim almasını, müzikle ve sporla ilgilenmesini istiyoruz. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Bu eğitimler, onların hem özgüvenlerini arttırıyor hem de sosyal olarak daha güçlü kılıyor. Kendimizin ve ailelerinin yapamadığı hayallerini çocuklarımız gerçekleştirsin istiyoruz.

Tekstilkent ve Toroslar Tarım A.Ş. projelerimizin alt yapısını hazırladık. Yakın zamanda hayata geçecek bu 2 vizyon projemizle Toroslar’da ciddi bir istihdam olanağı sağlamış olacağız.

 

“KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANIYORUZ”

Belediyeyi devraldığınızda borç durumu nasıldı? Şu anki borç durumu nasıl? Projeleri hayata geçirirken kaynak sıkıntısı yaşıyor musunuz?

Toroslar Belediyesi, Mersin’in en güçlü belediyelerinden biri, hatta birincisidir.  Güncel borç durumu, hizmetlerimizi aksatacak durumda değildir.  Belediyemizin kaynaklarını verimli kullanıyoruz.

 

 

“ÜRETİMİ ARTTIRIP BÖLGEYE NİTELİKLİ YATIRIMCI KAZANDIRACAĞIZ

Toroslar ‘da kalıcı olmak adına ardınızda ne gibi eserler bırakmak istersiniz? Bu yönde bir çalışmanız olacak mı?

Her zaman daha iyisini yapmak anlayışıyla çalışıyoruz. İlçemizin kalkınması ve gelişmesi için istihdam alanları oluşturmak istiyoruz. Toroslar’ın kuzey kısmına doğru büyüyecek olan ilçemizin sosyal hayat ekseninde kurulmuş ve sürdürülebilir bir bölge haline gelmesini sağlayacağız. Üretim ve istihdam siteleri kuracağız. Böylelikle üretimi arttırıp bölgeye nitelikli yatırımcı kazandıracağız. Aynı zamanda bu arsalarda yeni bir istihdam alanı oluşturacak kurum ve firmaları destekleyerek, bölgemizdeki işsizliği azaltacağız. Bununla ilgili gerekli fizibilite çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ”

Geride bıraktığımız yılda çiftçiliğin en çok azaldığı iller arasında Mersin yer alıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Çiftçilik veya hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destekte bulunuyor musunuz? Ne gibi desteklerde bulunuyorsunuz?

İlçemiz, önemli bir tarım potansiyeline sahip.  Çiftçimizin ve köylümüzün 12 ay baktığı, budadığı ve ardından ürününü satmaya uğraştığı tarım faaliyetlerinden yeterli payı alamadığını düşünüyoruz. Daha fazla pay almasını istiyoruz. Tarım ve hayvancılık konusunda devletimizden yeni destekler gelecek. Bunun yanı sıra çiftçilerimize tarımda yeni pazar kapıları açarak, üretimde verimliliği arttırmak için çalışmalar yapmayı da planlıyoruz. Bunlardan en önemlisi Toroslar Tarım A.Ş projemiz olacak.   Toroslar Belediyesi olarak toprağa hayat veren çiftçilerimizin her zaman yanlarında olacağız.

 

 

BAŞKAN YILMAZ’DAN BÜYÜKŞEHİR YORUMU!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in borçlanma talebi Cumhur İttifakının oy çokluğuyla reddedildi. Bu konuda uzlaşıya varmadığınız yönünde kanı var. Neler söylemek istersiniz?

Daha önce verilen borçlanma yetkisinin doğru ve yerinde kullanılmadığı yönünde bir kanı vardı. Büyükşehir Belediyesi, performans düşüklüğü gerekçesiyle birçok kişiyi işten çıkardı. Bir taraftan yeni insanlar işe alınırken, bir taraftan da başarılı arkadaşlarımızın bu gerekçeyle işlerine son verildi. Hepimiz yöneticiyiz. Daha önce de ifade ettiğim gibi Büyükşehir Belediyesi'nde objektif bir performans değerlendirmesi yok.

 

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Toroslar Belediyesi olarak önümüzdeki süreçte de esnafımızın, çiftçimizin, vatandaşımızın, kadınlarımızın, gençlerimizin kısaca toplumun her katmanını ilgilendiren konularda hayatını, işini kolaylaştıran hamleler yapmaya devam edeceğiz.