Heyelan bölgesinden geçecek Akkuyu NGS hattına tepki | Güney Gazetesi Mersin

Heyelan bölgesinden geçecek Akkuyu NGS hattına tepki

Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek elektriğin Ermenek Barajı ile bağlantısını sağlayacak yüksek gerilim hattının köylerindeki heyelan bölgesinden geçeceğini belirten Gülnar Gezende Köylüleri duruma tepki gösterdi. Köylüler 5 direkle hattın geçeceği bölgede zemin çalışması yapılmadığını ifade ederek Cumhurbaşkanlığına şikayette bulundu.

Heyelan bölgesinden geçecek Akkuyu NGS hattına tepki


Hasan KÜÇÜK

Gezende Mahalle Muhtarı İbrahim Hakkı Küçük, Güney’e yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek elektriğin Ermenek Barajı ile bağlantısını sağlayacak yüksek gerilim hattının köylerindeki Oluklutaş, Karasonur, Tekke, Kıraç yakası, Hatap mevkilerinden geçeceğini belirtti. Bunun için söz konusu mevkilere

5 adet yüksek gerilim direği dikileceğini ifade eden Küçük, bu direklerin dikileceği yerlerin zemin çalışmasının yapılmadığını söyledi. Direklerin dikilmesi planlanan yerlerde 1968-1969 yılında heyelan olduğunu anlatan Küçük, “Buralar riskli bölge. AFAD Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi istiyoruz. Bu bölgelerde hala çatlak olan ve oynayan zemin var. İlerleyen dönemlerde yeniden heyelan olması durumunda direkler göçebilir. Bölgemiz için çok büyük tehlike olabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

CİMER’E BAŞVURDU

Gezende Muhtarı İbrahim Hakkı Küçük Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne de (ÇİMER) başvuru yaptı. Küçük, başvurusunda Akkuyu Nükleer Santralinde üretilecek elektriğin dağıtılacağı Gülnar, Gezende mahallesinden geçecek olan TEİAŞ’a ait yüksek gerilim hattının dikileceği bölgede 1968- 69 yıllarında heyelan olduğunu hatırlatarak bölgede aşırı yağışlardan kaynaklanan çatlakların ve yer değişikliğinin halen devam ettiğini belirterek TEİAŞ’tan istedikleri zemin çalışmasının hala yapılmadığı belirtti. Küçük, Cumhurbaşkanlığı aracılığı ile AFAD tarafından zemin çalışması istedi.

 

BİLİMSEL ÇALIŞMA İSTENDİ

CİMER tarafından gönderilen cevabi yazıda ise, “Alanda yapılacak enerji nakil hatlarının direklerinin bulunduğu zemin ve yakın çevresinin heyelan potansiyeli taşıdığı ve heyelan potansiyeli taşıyan alanlarda her bir enerji nakil direğinin zemini ve yakın çevresinin olası heyelan afeti riski açısından gerekli inceleme ve değerlendirmelerin bilimsel olarak yapılmasından sonra yer seçiminin yapılması gerektiği Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'ne bildirilmiştir” denildi.