Turizmciler sezondan umutlu | Güney Gazetesi Mersin

Turizmciler sezondan umutlu

Koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin başlangıcı olan 1 Haziran’da sahil ve deniz turizmi yasakları da kalkıyor. Sezon öncesi Mersin turizmde önemli bir merkez olan Kızkalesi’nde hummalı çalışmalar tamamlandı. Yaklaşık 2 buçuk aydır kapalı olan otel ve plajların sosyal mesafe ve yeni hijyen kurallarına göre düzenlemelerinin büyük ölçüde tamamlandığı bildirildi.

Turizmciler sezondan umutlu


Hasan KÜÇÜK

Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Şirin Öztop, Güney’e yapılan çalışmalar ve yeni yeni sezondan beklentilerini anlattı.

 

“HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM”

Normalleşme kararları çerçevesinde almış oldukları önlemlerin bulunduğunu ifade eden Öztop, “Turizm sezonunun başında normalleşme kararların alınması önemli. Ful dediğimiz sezon zaten Temmuz’un başında başlıyor. Haliyle işletmeler şu anda hazırlıklarını bitirdiler. Bizlerde alınan tedbirleri önemsiyoruz. Vakanın oluşmaması adına dikkatli olmamız gerekiyor. Karantina olayının olmaması adına. Sezon açıldı ama hassasiyet devam ediyor. Biz hem işletme sahipleri olarak hem dernek olarak Başkanımız Hüseyin Çalışkan ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde işletmeler olarak dikkatli olacağız. Önümüzdeki hafta itibariyle Kızkalesi Plajı’ndaki çalışmalarda bitmiş olacak” şeklinde konuştu.

 

“GEÇEN YILIN YÜZDE 50’SİNE ULAŞIRSAK BÜYÜK BAŞARI”

Plajların işletmesinin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Denizkızı A.Ş’nin olduğunu hatırlatan Öztop, “Onlarla mutlaka görüşme yapıp meydana gelebilecek olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için çalışacağız. Şezlonglar arasındaki mesafenin korunmasına önem vereceğiz. Biz sezondan umutluyuz. Bu virüs çok ciddi zayiatlar verdi. Bunun başında turizm sektörü geliyor. Yinede umutsuz değiliz. Geçen yıl yapmış olduğumuz işin yüzde 50’sine ulaşırsak bu büyük bir başarıdır diye düşünüyoruz. Ben yüzde 50 olmasa bile yüzde 40’ın üzerinde olacağını düşünüyorum. Artık tamamen iç piyasaya yöneldik. İç piyasada insanlar evde kalmaktan sıkıldılar. Birde son yıllarda Türk insanında tatil bir alışkanlık ve bir yaşam biçimi haline geldi. İnsanlar her noktada kısıtlama yapıp tatillerini 3-5 günde olsa yapıyor. Biz bunları gelen misafirlerimizden duyuyoruz. Kredi çekerek bile tatile gelen var. Bu zamanda tabiattan ve çevreden uzak durmaları insanları gerdi. Tatil bu sene iç piyasadaki insanlarımıza iyi gelecektir. Bir takım travmaları götürmüş olacaktır” ifadelerini kullandı.

“40 BİN TL REZERVASYONUMUZ İPTAL OLDU”

Kızkalesi’nde yabancılara hizmet belli başlı yerlerin bulunduğunu anlatan Öztop, “Bunlar 3-5 tane. Bizler yurt dışı ağırlıklı çalışıyoruz. Yurt dışı online satışlarımız çok fazla. Benim butik otelimim bir tanesinde 18 odam var. Bunlar için Mayıs ayı sonuna kadar yurtdışından yaklaşık 40 bin TL’lik rezervasyon vardı. Bunların hepsi iptal oldu. Bunu iç piyasa ile telafi etmeyi planlıyoruz. Eylül-Ekim sonuna kadar her şey normalleşirse yurt dışından ciddi talep olacaktır. İnsanlar İtalya ve İspanya’yı geriye aldılar. Avrupa’da virüs süreci ülkemiz gibi başarılı yürütülmedi. Mersin bu noktada biraz daha şanslı. Mersin’in bir tık daha iyi yönetildiğini düşünüyorum. İnsanların daha duyarlı olduğunu düşünüyorum. Bu duyarlılıklarının devam etmesi gerekiyor. Özellik sosyal mesafe ve hijyen çok önemli” diye konuştu.

 

“TALİMATLARA KESİNLİKLE UYACAĞIZ”

İşletmeciler olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatlarına kesinlikle uyacaklarını anlatan Öztop, “Doluluk oranı yüzde 60’ı geçmemek şartı ile misafir ağırlayacağız. Açık büfeler ve dezenfekte ve otopark gibi bütün noktalarda gelenleri o doğrultuda misafir edeceğiz. Biz bunu çok önemsiyoruz. Bizlerin sağlığı da çok önemli. Misafirlerimizin yanında biz işletmecelerin sağlığıda çok önemli. Gereken önlemleri alacağız. Kendimiz için ne yaparsak gelen misafirlerimiz içinde aynısını uygulayacağız” dedi.

Yurt dışı bağlantılı tesislerde Haziran ayında artıya geçilirken bu yıl tüm tesislerde yüzde 40 ile yüzde 70 arasında rezervasyon iptalleri olduğunu anlatan Öztop, “ İç piyasa ile bu sezonu kapatacağız. Gidişatın olumlu olmasını bekliyoruz. Eylül-Ekim ve Kasımın ikinci haftasına kadar dışarıdan gelecek yabancı misafirlerle açığı kapatırız. Bunu yüzde 50’ye tamamlarsak bizim açımızdan son derece başarılı” şeklinde konuştu.

 

“KENDİMİZE ÇEKİ DÜZEN VERMELİYİZ”

“Koronavirüsü kendi lehimize olumluya çevirmeliyiz” diyen Öztop şunları söyledi: “Mersin’in gerçekten alt yapı noktasında eksiklikleri çok fazla. Temel eksikliklerimiz var. İşletmelerimizde ve plajlarımızda hijyene çok daha fazla dikkat etmeliyiz. Yapılaşma biraz daha çarpık ona dikkat etmeliyiz. Ben Mersin’in bu virüs ile birlikte kendine çeki düzen vermesi gerektiğine inanıyorum. Turist gelmiyor diyoruz ama getirdiğimiz turiste ne kadar sağlıklı bir hizmet veriyoruz bu çok önemli. Önemli olan gelen misafiri tekrar getirtebilmek. Bunun için temel standartlarımızı yükseltmemiz lazım. Özellikle bu virüs ile birlikte hijyen ön planda olacağı için buna her noktada dikkat etmeliyiz. Virüs bitse dahi Mersin yurt dışından misafir ağırlayabilmek için hizmet noktasında temellerde ciddi değişiklikler yapmak zorunda.”