“Normalleşme erken ve radikal oldu” | Güney Gazetesi Mersin

“Normalleşme erken ve radikal oldu”

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme kararlarının erken ve radikal olduğunu savundu. Antmen, “Açık alanlara yönelik önlemleri gevşetebiliriz ama kapalı alanlara yönelik önlemlerin biraz daha dikkatli, sürece yayılan önlemler olması lazım” dedi.

“Normalleşme erken ve radikal oldu”


HASAN KÜÇÜK 

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme kararlarını değerlendirdi. Normalleşme sürecine tedricen dönülmesi gerektiğini kendilerinin de savunduğunu ifade eden Antmen, “Mutlaka bazı önlemlerin gevşetilmesi, sokağa çıkma yasakları, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkmaları konusunda bir gevşemenin olması gerekiyordu. Bu çok erken ve radikal oldu. Mayıs ayının 11’inde AVM’lerin açılması ondan 1 Haziran’dan itibaren şehirlerarası yolculukların kısıtlamasının kaldırılması, bunlar yavaş yavaş yapılması gerekiyordu” dedi.

 

“İNSANLAR ŞİFRELİ MAÇLARI İZLEMEK İÇİN KAHVEHANELE DOLUŞACAK”

Maçların seyircisiz oynanacağını ancak kapalı alanlarda internetten ya da işte şifreli yayınlardan maçların toplu olarak izleneceğini anlatan Antmen, “Futbol Federasyonu sonuna kadar maçları seyircisiz oynatacağız diyor ama şu anki durumda mecburen şifreli yayınları millet evine alamayacağına göre kahvehanelere doluşacak. Ya da bu yayınları yapan kapalı mekanlara gidecek. Orada izlemeye çalışacak. Oralarda önlemi nasıl alacaksınız. Çok sıkıntılı bir durum. Basketbol ligi tescil edildi. Euroleague iptal edildi ama futbolu erteleyemiyorlar. Neden çünkü futbolun getirisi çok daha fazla. Ekonomik açıdan Türkiye’ye gereken bir şey. Önlemler alındıktan sonra yapılmasın demiyoruz ama mesela stadyumları açsanız seyircili oynansa ama eskisine oranla yarı yarıya seyirci alsanız buna benzer maskeler dezenfektanlar sürülerek insanlar birer metre ara ile otursa çok daha sağlıklı olur. Bunu yapmıyorlar yapamıyorlar ama ligin başlaması konusunda hemen kararı alabiliyorlar. Ekonomik getirisinden dolayı bunu yapıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“YANLIK KARARLARIN NEDENİ EKONOMİYİ CANLANDIRMA KAYGISI”

Yanlış kararların alınmasının nedeninin toplumu rahatlatmaktan ziyade ekonomiyi canlandırma kaygısından kaynaklandığını öne süren Antmen, “Daha önce 30 civarında bir şehre giriş çıkış yasaktı. İlk yasağı kaldırdıkları Mersin, Hatay, Muğla, Antalya gibi turizm öncelikli yerler oldu. Orada bile ekonomik önlemler alındı sadece. Bilimsel, sağlıkla ilgili önlemler değildi bunlar. Normalleşme süreci de bu açıdan bize biraz sıkıntılı gibi geliyor. Normalleşmeye yönelik adımlar atılması lazım ama böyle birden bire AVM’leri açan, camileri açan ondan sonra kahvehanelerde maçların izlenmesinin sağlanması şeklinde hepsinin birden uygulanacağı bir önlem paketi olmaması gerekirdi”diye konuştu.

 

“SAHİL VE PLAJLARIN AÇILMASI AVM’LER KADAR TEHLİKELİ DEĞİL”

Plaj ve sahillerin açılacak olmasının AVM’lerin açılmasından daha tehlikeli olmadığını ifade eden Antmen, “Tedbirler alınacaksa plajların açılmasının sıkıntı oluşturacağını düşünmüyorum. Ondan çok daha tehlikesi olanı AVM’lerin açılması, camilerin açılması, kapalı mekanların açılması. Kafeler açılıyor. Buralar ömür boyu açılmasın demiyoruz ama son bir hafta 10 gündür yeni vaka ve yeni ölüm sayılarını gözden geçirirsek her gün 1000 civarında yeni vaka 30-35 arası da ölüm olayı var.

Vakalarda düşme yok ki. Düşme yoksa önlemlerin daha sıkılaştırılması değil gevşetilmesi ama aynı zamanda sürdürülmesi gerekir. Burada önlemlerden kastım benim kapalı alanlara yönelik önlemler. Açık alanlara yönelik önlemler gevşetebiliriz ama kapalı alanlara yönelik önlemlerin biraz daha dikkatli, sürece yayan bir önlemler olması lazım” ifadelerini kullandı.