“Bakkalın kıymeti bilinmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Bakkalın kıymeti bilinmeli”

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Eşref Tombak, şu aşamada insanların AVM ve zincir marketlere gitmesine bir anlam veremediğini belirterek sosyal dayanışma aracı ve faizsiz kredi müessesesi gibi çalışan bakkal, kasap ve manavın kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

“Bakkalın kıymeti bilinmeli”


Hasan KÜÇÜK 

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Eşref Tombak Güney’e  yaptığı açıklamada, koronovirüs sürecinin sadece bakkal değil aslında tüm esnaf için sıkıntılı geçtiğini söyledi. Koronavirüsün dünyayı kasıp kavurduğu gibi Türkiye'yi etkilediğini anlatan Tombak “Bu süreçte esnaf düzenli olarak iş yerini açamadı. Bu dönem esnaf için ekonomik anlamda çok da iyi geçmedi. Bakkal her ne kadar çok fazla kapatmadıysa  da sonuçta vatandaş bakkala eskisi kadarda gelmiyor. Şu aşamada millet sanki AVM’lerde, zincir marketlerde bir şey varmış gibi oraya gidiyor. Esnaf için iyi olan bir şey yok. Korona inşallah biterde bayramdan sonra falan umutluyuz biraz” ifadelerini kullandı.

Esnafın yarıya yakınının Halk Bankası’nın verdiği 25 bin liralık krediden yararlandığını anlatan Tombak, “Ancak esnafın işi iyi olmadıktan sonra bana sıfır faizli kredi bile versen ne olacak ki esnafın işi iyi değil. Önemli olan işlerin açılması. İnşallah korona biterde esnafta kendine çeki düzen verir. İyi geçmedi ama hastalık olduğu için söyleyecek bir şey bulamıyoruz” dedi.

 

“BAKKAL SOSYAL DAYANIŞMA ARACIYDI”

 Mersin’de 2 bin 500’e yakın üyelerinin olduğunu anlatan Tombak, “Vatandaşların bu AVM’lere karşı özel bir ilgilsi var. Bir bakkaldan pahalı bile verse gidip AVM’den alışveriş yapıyor. Vatandaş sanki gezmeye gidiyormuşum gibi AVM’lere gidiyor. Aslında alışveriş kültürü de yok bizim toplumumuzun çoğunda. Bakkala gelip bir kola alsa 50 kuruş fazla ödediği zaman bu gözüne batar ancak AVM’de 5 lira daha pahalı aldığı halde orada fiyatı bile sormaz. Maalesef böyle bir kültür oluştu. Geçmişte bakkal, kasap, manav bunlar kültürdü. Bunlar mahallenin olmazsa olmazıydı. Yani bir sosyal dayanışma aracıydı. Vatandaşın faizsiz kredi müessesesiydi. Gidip şimdi bir AVM’den alışveriş etmeye kalk 10 kuruş olsa senden alır. Bakkal 11 TL der ama 10 TL olsun canın sağ olsun der. Ama maalesef bizim öyle bir kültür oluştu ki gider oradan kredi kartıyla alır senden veresiye sigara ister böle bir şey oluştu bir şey diyemiyoruz yapacak bir şey yok. Temennimiz iyi olmasıdır” şeklinde konuştu.

 

“AVM VE ZİNCİR MARKETLERE DÜZENLEME GETİRİLMESİ LAZIM”

Esnafın ayakta kalabilmesi için devletin biraz desteklemesi gerektiğini vurgulayan Tombak şunları söyledi: “AVM’lere zincir mağazalara bir çeki düzen getirmeleri lazım. Yani böyle her önüne gelen AVM açmaması lazım. Biz önceden AVM’ler açılmasın şehir  dışına çıksın felan diyorduk sokaklara girdiler. Yani bunlarla ilgili yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Yıllardır uğraşıyoruz, gidiyoruz geliyoruz ama maalesef şu ana kadar bu olmadı. Bunlar zaman zaman konuşuluyordu.  Koronadan önce mecliste konuşuluyordu. Düzenleme getirilecek haftada bir gün kapatılacak denildi, umutlandık ancak arkadan bu felaket geldi. Elimizden geleni yapıyoruz ama bazı şeylere gücümüz yetmiyor.”