“Normalleşme adımlarında endişeliyiz!” | Güney Gazetesi Mersin

“Normalleşme adımlarında endişeliyiz!”

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, pandemi sürecindeki normalleşme adımlarında endişeli olduklarını belirtti. Hayatın normale dönmesini herkes gibi kendilerininde çok istediğini ifade eden Doğan, “Ancak yapılmak istenen normalleşme adımlarında, yanlış ve sonucu telafi edilemez vahim hatalar yapıldığı kanaatindeyiz” dedi.

“Normalleşme adımlarında endişeliyiz!”


Hasan KÜÇÜK

Mersin’de Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) bileşenleri tarafından pandemi sürecindeki normalleşme adımları ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Eğitim Sen Şubesi’nde yapılan basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Murat Doğan okudu. Tüm dünyaya ve ülkemize ağır bedeller ödeten kovid-19 virüsünde nesnel olmayan grafikler ve yetersiz veriler çerçevesinde normalleşme adımlarının ardı ardına geldiğini ifade eden Doğan, elindeki verileri paylaşarak normalleşmenin erken olduğu ve yanlış yerden başlandığı kanaatinde olduklarını dile getirdi. Erken normalleşmenin toplumun sağlık ve sosyo - ekonomik yapısını nasıl etkileyeceğini tahmin etmenin zor olmadığını ifade eden Doğan, “Tabi ki normalleşmek istiyoruz. Ancak yapılmak istenen normalleşme adımlarında, yanlış ve sonucu telafi edilemez vahim hatalar yapıldığı kanaatindeyiz. Eğer normalleşmek istiyorsak neden önce sahiller değil de AVM’ler açılıyor. Sahillerde gezenlere, fiziksel mesafe gözeterek gezenlere para cezaları kesilirken;  AVM‘lerde fiziksel mesafeyi hiçe sayan kuyruklardaki insanlar görmezden geliniyor. Eğer normalleşmek istiyorsak neden önce parklar, yeşil alanlar, yaylalar değil de berber, kuaförler ve güzellik merkezleri açılıyor. Bizler; bilimsel olmayan normalleşmeye karşı çıkıyoruz” İfadelerini kullandı.

 

“EMEKÇİLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ADI ALTINDA AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ”

Pandemi süreci başladığından beri emekçi kesim yerine sermayenin “kârını” önceleyen tedbirlerin sonucu yüzbinlerce emekçi işsiz kaldığını ve milyonlarca emekçinin ise kısa çalışma ödeneği adı altında açlığa mahkum edildiğini ifade eden Doğan, “İş yerleri kapanan birçok küçük esnaf zor günler geçirmektedir. Yine hükümet yetkililerinin kendi beyanına göre; ilk aşamada 2.1 milyon, ikinci aşamada 2.3 milyon aileye 1.000 TL’lik yardım yapıldığı ve 3. aşama için ise 6 milyon kişinin başvuruda bulunduğu belirtilmiştir. Yani 23 milyon hanenin bulunduğu ülkemizde 10.4 milyon aile 1.000 TL.ye muhtaç durumda” şeklinde konuştu.

 

‘YARDIMLAR SİYASİ RANT SAĞLAMAK AMACIYLA YAPILMAMALI’

Bu süreçte işsiz kalan ve güvencesiz çalışanlar için önlemlerin öncelenmesi gerektiğini anlatan Doğan şöyle devam etti: “İş akitleri feshedilen, ücretsiz izne ayrılanlara ve ihtiyaç sahibi her vatandaşa ayni ve nakdi yardım yapılmalı, yapılan yardımlar devam etmeli, yardımlar siyasi rant sağlamayı amaçlamadan herkese eşit olarak yapılmalı, ülkemizde bulunan ‘misafir’ statüsündeki göçmenler ile diğer dezavantajlı grupların da yardımlardan aynı şekilde yararlandırılmaları gerekmektedir.”

Normalleşme adımlarında yapılması gerekenleri 14 madde ile açıklayan Doğan, “Normalleşme toplumun her kesiminin ihtiyaçlarına göre ve toplumun önceliklerine göre sıralanmalıdır. Yönetenleri, toplumu önceleyerek, bilimsel verilere dayanarak, emekçilerin sürece katıldığı ve taleplerinin karşılandığı bir “normalleşme sürecini” uygulamaya çağırıyoruz. Bizler bu sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.