“Meslek örgütleri işlevsiz hale getirilmek isteniyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Meslek örgütleri işlevsiz hale getirilmek isteniyor”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, baro ve tabip odaları başta olmak üzere meslek örgütlerinde düzenlemeler yapılması gerektiğine yönelik açıklamasına tepki gösterdi. Kurul tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın baskı ve zor yoluyla sindiremediği meslek örgütlerini, "yasal düzenleme" yoluyla işlevsizleştirmek ve kontrol etmek istediği ifade edildi.

“Meslek örgütleri işlevsiz hale getirilmek isteniyor”


Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada barolar ve meslek örgütlerinin seçim yöntemiyle ilgili acil düzenleme gerektiğini söylemişti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı`nın meslek örgütlerini hedef alan açıklamalarının, antidemokratik ve otoriter bakış açısının yansıması olduğu ifade edildi. Kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kendisi dışında hiçbir görüş ve anlayışa tahammülü olmayan, kendi fikirlerini anayasadan ve hukuktan üstün gören bu anlayışın demokrasiyle bağdaşmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanının söylem ve pratiklerinin demokrasiyle bağı kalmadığı vurgulanırken“ Demokratik seçimler ile kazanamadığı kurumları, devletin tüm olanaklarını kullanarak işleyemez hale getirmek, gerekirse kayyumlar eliyle o makamları işgal etmek, AKP`nin yönetme biçimi haline gelmiştir. Cumhurbaşkanı, baskı ve zor yoluyla sindiremediği meslek örgütlerini, "yasal düzenleme" yoluyla işlevsizleştirmek ve kontrol etmek istemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Demokrasi, hukuk ve kamusal varlığın AKP tarafından çiğnenmesine izin verilmeyeceğine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi: "Tek adam, tek parti" anlayışına karşı, halkın çıkarlarını korumaya, demokrasiyi, özgürlükleri, çoğulculuğu savunmaya devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)