Kırtasiyeciler düşük ciro mağduru | Güney Gazetesi Mersin

Kırtasiyeciler düşük ciro mağduru

Okulların tatil edilmesi ve nakliye sektöründeki işlerin azalması ile ciroları yüzde 80 azalan kırtasiyeciler zor durumda kaldı.

Kırtasiyeciler düşük ciro mağduru


Hasan KÜÇÜK

Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Reşat Kıvılcım, okulların tatil edilmesi sonrası yaşadıkları sıkıntıları Güney’e anlattı.

Mersin’de 240 üyelerinin bulunduğunu ifade eden Kıvılcum, “Kırtasiyeler kapalı değil ama iş yapamıyorlar. Büro kırtasiyesi satanlar ufak tefek iş yaparken okul kırtasiye ürünleri satanlar çok zayıf. Biz berber ve kuaförler gibi tamamen kapanmadık. O esnaflar gibi yandık bittik diyemesek te durumumuz iyi değil. Bizler iş yerlerimizi açsakta cirolarımız çok zayıf” dedi.

 

“İŞLERİMİZ YÜZDE 80 DÜŞTÜ”

Okulların tatil edilmesinin yanında bazı nakliye firmalarının Suriye, Irak ve İran sınırının kapalı olması nedeniyle çalışmadığını ifade eden Kıvılcım, “Haliyle işler çok düşük. Biz geçen sene aynı dönemde günlük 500-600-700 TL ciro çekerken bu yıl 50-100-150 TL ancak çekebiliyoruz. Düşünün ne kadar düşmüşüz. 4’te 3 ciromuz düştü. Satışlarımızda yüzde 80 düşüş var. Kurtarmıyor gelip gidiyoruz sadece. Belirsiz bir haldeyiz ne olacak bilmiyorum 1 buçuk aydır durumumuz böyle. Mayıs ayında da aynı durum devam edecek. Okullar büyük ihtimal bu yıl açılmayacak dua edelim ki Eylül’de açılsın” şeklinde konuştu.

 

“ESNAF KEFALETTEN KREDİ ALANLAR BİRAZ UĞRAŞTI”

Kırtasiyeci arkadaşların yüzde 60’ının Halk Bankası tarafından verilen kredilerden faydalandığını anlatan Kıvılcım, “Bazı arkadaşlar esnaf kefaletlere yöneldi orada bir rahatsızlık meydana geldi. Teşkilat bunun üstünde çok durmadı. Daha önce Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden kredi çekenleri buralara yönlendirdiler. Esnaf kefaletler bir nevi esnafın aracı kurumu gibi. 5-6 tane Esnaf Kefalet Kooperatifleri var. Millet buraya gidince Esnaf Kefalet yasa gereği bir sürü evrak istedi. Oda yazısı, sicil yazısı, borcu yoktur yazısı getir, muhasebeden bilançonu getir. Esnaf burada biraz zorlandı. Bunu da çok dile getiremedik. Koronavirüs var veriyorlar kardeşim biraz katlanılsın dedik. Esnaf kefaletlerin kesintisi de fazla. Esnaf kefaletle işi olmayan esnaflar çabucak Halk Bankası’ndan kredisini aldı. Ama esnaf kefaletten kredi alanlar biraz uğraştı ama aldı.”ifadelerini kullandı.

 

“KREDİLER EŞİT ŞARTLARDA VERİLMİYOR”

Esnaf Kefaletle Halk Bankın verdiği kredilerin aynı olup olmadığı yönündeki soruya Kıvılcım, “Aynı şeyler ama devletin üst kademesi bunu çözemedi. Esnaf Kefalette versin Halk Bankası da versin dediler. Versin dediler ama eşit şartlarda verilmiyor ki. Aynı kredi gibi gösteriliyor ama 25 bin liraya Halk Bankası’ndan alanlar 375 lira kesinti ile hemen kredilerini aldılar. Sadece kimlik ve ikametgah belgesi ile aldılar. Hemen çıkıyor. Seni sorgulamıyor. Sicilin nasıl, ödemen nasıl, çek senet yasağın var mı? Kredi kartlarını ödüyor musun? GBT’sine bakmadan verdiler. GBT’si bozuk arkadaşlar aldılar. Tabi ki alacaklar ama Esnaf Kefalet ile bağlantılı olanlarda sıkıntılar yaşandı. Bağırdılar çağırdılar eninde sonunda aldılar. Böyle bir ikilem oluştu. Esnaf kefaletten kredi biraz da geç çıkıyor” diye konuştu. Kırtasiyeci esnafının işlerinin çok düştüğünü anlatan Kıvılcım, “Devlet ne tedbirler aldı derseniz BDDK kredi kartlarının temerrü faizlerini  yüzde 30-40’lardan yüzde 20’ye çekti. Gönül isterdi ki 3-4 ay yüzde 20’de almadan yani hiç almadan temerrü faizi koymadan dondursun. Ödeyen yine ödesin. İş yapan ödesin ama ödeyemeyene bir faiz yüklenmesin. Hesaplar donaraktan gitseydi 3-4 ay ya da bu pandemi bitinceye kadar güzel olacaktı” ifadelerini kullandı.

 

“EYLÜL AYINI ESKİSİ GİBİ ÇEÇİRMEYECEĞİZ”

Halk Bankasının yanında diğer bankalarda kredi vermeye başladığını anlatan Kıvılcım şunları söyledi. “GBT’sine bakmadan kredi verirlerse daha iyi olur. Bizim okul kırtasiyecileri saten Haziran’dan sonra durumları iyi değildi. Temmuz-Ağustos durgun mevsim. Birde bizim düşüncemiz Eylül ayını artık eski Eylül ayı gibi geçiremeyeceğiz. Böyle devam ederse herhalde birer birer müşteri alacağız. Eczaneler gibi. Bu da bize eski yoğunluğu yaşayamayacağımızı gösteriyor. Okullarında nasıl olacağını bilmiyoruz. Bildiğimiz çok iyi bir yıl olmayacak. Dükkanları açıyoruz ama ortada iş güç yok. Biz devlet ödemelerle ilgili bir erteleme yaptı ancak uzun sürerse bu erteleme daha ileri tarihe alınmalı.