Eskiduman: Nefes kredilerini vermeye başladık | Güney Gazetesi Mersin

Eskiduman: Nefes kredilerini vermeye başladık

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında KOBİ’lere düşük faizli kredi sağlamak için hayata geçirilen TOBB Nefes Kredisi Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Eskiduman: Nefes kredilerini vermeye başladık


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile DenizBank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman’ın kredinin detaylarını anlattığı toplantı, mersintso instagram hesabından da canlı yayınlanıp üyelerin sorularına cevap verildi.

TOBB ve 365 oda borsanın tüm kaynaklarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Nefes Kredisi’nde 2020 yılı tamamen ödemesiz olacak. Ödemeler yıllık yüzde 7,5 faiz ile 2021’de aylık eşit 12 taksitle yapılacak. Kredi’de üst limit illere göre 50 bin ila 100 bin TL arasında değişecek.

 

KIZILTAN: EK TEMİNAT İSTENMEMESİ ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ BİR KONU

Toplantıdaki konuşmasında küçük işletmelerin finansmana erişiminin önemini vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, TOBB Projesiyle ülke çapındaki Oda ve Borsalardan toplanan kaynakla 6 milyar TL’nin üzerinde kaynak sağlanarak küçük işletmelerin hizmetine sunulmak üzere bir çalışma başladı. Kredi projesinin Türkiye’deki küçük işletmeleri ayakta tutacağına inanıyorum” dedi. Bu dönemde DenizBank’tan en büyük beklentinin ek teminat istenmemesi olduğunu vurgulayan Kızıltan, krediye başvuru için MTSO’dan TOBB Nefes Kredisi içindir ibareli MTSO Faaliyet Belgesi alınmasının yeterli olacağını söyledi. Tüm şubelerden kredi başvurusu yapılabileceğini kaydeden Kızıltan, ardından kredinin komisyon oranları hakkında şu bilgileri verdi:

“Nefes kredisi ile ilgili alınabilecek KGF kefalet komisyonu ve banka komisyonu olmak üzere iki tip komisyon var. KGF Komisyonu, bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının binde 7,5’u olarak uygulanacak (50 bin TL için 300 TL, 100 bin TL için 600 TL). Banka komisyonu ise, kredi tutarının binde 3’ü olarak uygulanacak (50 bin TL için 150 TL, 100 bin TL için 300 TL).”

 

ESKİDUMAN: “MEVDUAT FAİZ ORANI ALTINDA BİR FAİZ UYGULANACAK”

DenizBank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman ise bu dönemde omuz omuza verip dayanışma ile ekonomik sıkıntıların aşılabileceğine işaret etti. “Ekonomimizi ayakta tutan, istihdamın, üretimin, ihracatın yükünü sırtlayan KOBİ’lerimizin yanındaki güç olmak amacıyla, piyasa faiz oranlarının altında gerçekleştirilen tüm projelerde hep ön safta yer aldık” diyen Eskiduman, ardından kredinin şartları hakkında bilgi verdi.

TOBB ve KGF ile yapılan işbirliği kapsamında TOBB’a bağlı Oda ve Borsa üyesi KOBİ’lere özel 2020 yılında 6 ila 8 ay süreyle anapara ve faiz ödemesiz, 2021 yılında ise aylık ödemeli 12 eşit taksitli ve yüzde 7,5 yıllık faiz oranıyla nefes kredisi sunulacağını bildiren Eskiduman, 2020 yılındaki ödemesiz dönemde de faiz uygulanıp uygulanmayacağı sorusunu, “Bu dönemde faiz geçerli olacak ancak bu faiz 2021 yılı ödemelerine yansıtılacaktır” dedi.

Kredileri vermeye başladıklarını belirten Eskiduman, kredinin üst limitinin 50 bin ile 100 bin TL arasında değişeceğini bildirdi.

Nefes Kredisi kampanyası süresince yoğunluğu azaltmak adına şube çalışma saatlerinin 09.00-17.00 arasında olacak şekilde yeniden düzenlendiğini de kaydeden Eskiduman, mümkün olduğunca çok kişiyi bu imkanlardan yararlandırmak istediklerini vurguladı. (Haber Merkezi)