Balık ekmek teknesi işletmecileri zorda! | Güney Gazetesi Mersin

Balık ekmek teknesi işletmecileri zorda!

Mersin Balıkçı Barınağı’ndaki balık ekmek teknesi işletmecileri lunaparkın kaldırılması sonrası düşen işlerinin koronavis salgını ile tamamen bitmesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Teknelerin her birinde daha önce 10 kişi çalıştığını ifade eden tekne sahipleri kapısına kilit vurmayan teknelerin artık bir işçi ile günü kurtarmaya çalıştığını ifade ediyor. İşletmeci Bilin Genç, “İşlerimiz yüzde 95 düştü, 12 teknede 100 kişi ekmek yiyordu. Bütün işçileri çıkarmak zorunda kaldık” dedi.

Balık ekmek teknesi işletmecileri zorda!


Hasan KÜÇÜK

Mersin Balıkçı Barınağı’ndaki balık ekmek teknesi işletmecileri düşen işlerinin korona salgını sonrası tamamen bitmesi nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirtti. İşletmeciler yetkililerden kendilerine gerekli desteğin verilmesini istedi.

Balık ekmek tekne işletmecisi Bilin Genç, koronavirüsten sonra esnafların çoğunun balık ekmek teknelerini kapattığını söyledi. Bulundukları bölgeye polisin insanları sokmadığını iddia eden Genç, “Koronodan sonra sahile girmek yasak dediler. Biz istiyoruz ki insanlar gelsin 2 paket yaptırsın bizde evimize ekmek götürelim. İşlerimiz durdu. Hepimiz iflasın eşiğindeyiz” dedi.

“Bazı devlet bankalarının kredi verdiği söyleniyor ancak bankaya gittikleri zaman düşük puan ve başka yere olan kredi borcumuz nedeniyle olumsuz cevap alıyoruz” diyen Genç, Özel bankalarda kredilerinizi erteliyoruz diyorlar ancak üzerine yüksek faiz bindiriyorlar. Devletten bizim bütün borçlarımızı ötelesin. 3 ay vergi almasa ne olur. 6 ay borçları öteledi tamam ama 6 ay sonra çift çift bunu ben nereden ödeyeceğiz. O kadar para kazanmıyoruz. İşlerimiz koronadan sonra yüzde 95 düştü” şeklinde konuştu.

Balık ekmek teknelerinde 8 kişi çalışırken şu an 1 kişi çalıştığını, aile olarak kendilerinin geldiğini anlatan Bilin Genç, “Buradaki 12 balık ekmek teknelerinde de durum aynı. Balıkçı barınağındaki teknelerde işçi olarak ortalama 100 kişi yemek yiyordu. Teknelerde birer kişi ancak kaldı” ifadelerini kullandı.

“LUNAPARKIN KALDIRILMASI İŞLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Teknelerin bulunduğu alanın Milli Emlak’a ait olduğunu anlatan Genç, “Milli Emlak ile belediyenin anlaşamaması buradaki esnafa olumsuz yansıyor. 5 yıl önce lunaparkı kaldırdılar. Vahap Başkan uğraştı geçici olarak saatin oraya aldırdı. Yer Milli Emlak’a ait olduğu gerekçesiyle bayrama 1 gün kala lunaparkı kaldırdılar. Belediye ile Milli Emlak’ın anlaşamaması doğru değil” dedi.

“BORÇLARIMIZI NASIL ÖDEYECEĞİZ?”

Millet parkının tamamlanmasının işlerine olumlu katkısının olacağını düşündüklerini ifade eden Genç,

“Mersin Millet Parkı’nın Kasım ayında açılacağı söyleniyor. O zamana kadar buradaki esnafların çoluğu çocuğu var. Buranın vergisi var elektriği suyu var. Bekçi duruyor onun maaşı var. Gelir olmadığı zaman bu esnaflar bunu nereden karşılayacak. Devlet vatandaşını maddi manevi rahatlatacak bir şeyler yapması lazım. İnsanlar bankta oturuyor paket yaptıracak hemen ceza yazmaya başlıyorlar. Kaç defa ceza yazdılar. Bize içeriye almayacaksınız diyorlar. İnsanlar buraya geliyor sahili boşaltın diye anons ediliyor. Bizi burada istemiyorlarsa darabalarımızı kapattırsın bize belli bir destek versinler. Onu da demiyorlar. Biz eve gidip kafamızı yastığa koyunca borçlarımızı masraflarımızı nasıl karşılayacağı onu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ARTIK İNSANLAR BÖLGEYE GELMEZ OLDU”

Su ve atık suya ücret ödedikleri gibi teknedeki atık suyu boşaltırken tonu 22 EURO’dan tekrar ücret ödediklerini anlatan Genç şunları söyledi “Bunun için ikinci bir fatura kesiliyor. Masraf üstüne masraf biniyor. Buralara insanların gelmesini sağlayacak aktiviteler yapılmalı. Teknelerimizin yıllık 40-50 bin lira masrafı var. Biz 2003’ten beri buradayız. Burada lunapark varken ve AVM’ler yok iken güzel para kazanıyorduk. Çevre il ve ilçelerden insanlar Mersin’e gelirdi. Çukurova’nın en görkemli parkı burada idi. Şimdi parkı kapattılar.”