Havalimanı ihalesinin iptaline iş dünyası tepkili! | Güney Gazetesi Mersin

Havalimanı ihalesinin iptaline iş dünyası tepkili!

Çukurova Bölgesel Hava Limanı’nın 16 Mart’ta yapılan üst yapı ihalesi iptal edilmesine Mersin iş dünyası tepki gösterdi. MTSO Başkanı Kızıltan ihalenin iptal edilmesi ile hüsrana uğradıklarını dile getirirken MESİAD Başkanı Hasan Engin, ihalenin zaten kendisine uyduruk gibi geldiğini söyledi.

Havalimanı ihalesinin iptaline iş dünyası tepkili!


Hasan KÜÇÜK ÖZEL-HABER

16 Mart’ta yapılan Çukurova Bölgesel Havalimanı üstyapı tesislerinin ihalesinin iptal edildiğini Hürriyet Gazetesinin ulaştırma yazarı Uğur Cebeci duyurmuştu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin açtığı ihaleye teklif veren iki firmadan Limak-Kalyon-Cengiz inşaat ortak girişimi şartlı teklif verince elenmişti. Diğer ortak girişim Günbeton İnşaat-Terminal Yapı ortak girişi ise 100 milyon Euro kira bedeli karşılığında ihaleyi kazanmıştı.

 

KIZILTAN: İHALENİN İPTALİNİ BEKLEMİYORDUK

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan Güney’e yaptığı açıklamada, Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapı ihalesinin iptali nedeniyle yine üzüldüklerini ve yine hüsrana uğradıklarını söyledi. İhalenin iptalini beklemediklerini ifade eden Kızıltan, “Aslında bu sefer gerçekten bu iş olacak diye düşünüyorduk. Ümitsizliğe kapılmadık. Mutlaka yapılacak bu havalimanı” dedi.

 

“BU HAVALİMANINA ÜLKEMİZİN ÇOK İHTİYACI OLACAK”

“Ne oldu, ihale niye iptal oldu bilemiyoruz” diyen Kızıltan, “İçinde bulunduğumuz bu koronavirüs nedeniyle ortamın bir etkisi oldu mu diye düşünüyoruz. Ama bir yandan da şöyle düşünmek istiyoruz bu Çukurova Bölgesel Havalimanı Çukurova hinterlandı için çok önemli bir tesis. Bu tesisin mutlaka kurulması gerekiyor. Çukurova bu havalimanı ile birlikte ayağa kalkacak. Dünyada önemli ekonomi bölgelerinden biri olma yoluna gidecektir. Şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntı had safhada da olsa kaynakların kullanılmasında plan, program ve denge uygulanması gerekir ama bu havalimanına ülkemizin önümüzdeki süreçte çok ihtiyacı olacak” ifadelerini kullandı.

Bu yatırımın kısa sürede bitirilmesini dilediklerini ifade eden Kızıltan, “İhaleler ardı arkasına yapılıp iptal edilecek şekilde değil. Öyle planlansın öyle yapılsın ihale alan firma başlasın ve kısa bir sürede bitirsin. Çukurova Bölgesel Havalimanının böyle bir düzene girilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“UZUN SÜREDİR BİTİRİLMEYİNCE HALKIMIZ BİRTAKIM ŞEYLER KONUŞUYOR”

Uzun süredir bitirilemeyen Çukurova Bölgesel Havalimanı nedeniyle Mersin’in cezalandırıldığı yönünde bir düşünce oluşup oluşmadığı yönündeki soruya Kızıltan, “Cezalandırılıyor diye bir şey yok. Niye cezalandırılsın? Korona ile ilgili devlet Mersin’e destek vermiyor mu? Bütün Türkiye’ye eşit derecede destek veriyor. Tabi insanlar, halkımız uzun süre yapılmayınca bu yatırım çok geciktirilince tabi halkımız birtakım şeyler konuşuyor. Aklına geliyor aklından geçiriyor. İnsanlar düşünüyor. Bunu da niye düşünüyorsunuz diye kimseye kızmamak lazım. Bu durum insanları böyle düşünmeye sevk ediyor. Ama ben öyle bir cezalandırma felan olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

 

ENGİN: İHALE ZATEN BANA UYDURUK GİBİ GELMİŞTİ

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, ihale yapıldığında kendisinin buna inan inanmadığını söyledi: Sözleşme olmadıktan sonra o ihalenin kendisine sanki uyduruk bir ihale gibi geldiğini anlatan Engin, “İşin özü yap-işlet-devret modeli ile oraya kimse istekli olmaz. Bunu Bakan’a da söyledik. Yap-işlet-devret modeli Türkiye’de vaz geçildi. Böyle bir ihale sistemi yok. Bu şartlarda böyle yatırımcı firma bulmak çok zor. 2018’den buyana rantabıl değil” dedi.

 

“SANKİ İSTEMEYEN BİR LOBİ VAR GİBİ”

Çukurova Bölgesel Havalimanının uzun süredir yapılamamasının bir talihsizlik olduğunu vurgulayan Engin şunları söyledi: “Bu bölgenin bir talihsizliği. Bölge dinamiklerinin sahip çıkmaması. Adana’nın ve Antalya’nın bu bölgede bir havalimanına sahip çıkması gerekir. Sadece Mersin ile olmuyor. Özellikle Adana’nın böyle bir havalimanını istemesi lazım. Açıklama yapması lazım. Bir bölgede havalimanı varken karşı çıkıyorsa bu demektir ki bir lobi var. Bir taraf istiyor bir taraf istemiyor. Devlet ve hükümette kararsız kalıyor. Sanki Mersin’e havalimanı gereksizmiş gibi bir duruma düşüyor. Adana ile aynı mesafe aynı zaman diliminde varılıyor diye böyle bir şey çıkıyor. Alt yapı ihalesi nasıl kamu marifeti ile ihale edildi ise üst yapının da aynı şekilde ihale edilmesini istiyoruz. Bu biri alsın yapsın yaptığı iş kadar hak edişini alsın. Yap işlet devret mümkün değil. Bu şartlarda bu ihale sisteminden vaz geçilmeli tamamen kamu marifeti ile ihale edilmeli. Bu daha ekonomik. Öyle uyduruk firmalar ihaleye girmiş zaten biz inanmamıştık. Bu zaman kazanma idi”

ERCİK VE AKTAY'A ULAŞAMADIK

Öte yandan ihalenin iptaleni nedeniyle görüşlerini almak istediğimiz AKP Mersin İl Başkanı Cesim Ercik ve CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay'a ulaşamadık.