Mersin’de ücretsiz maske belirsizliği | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de ücretsiz maske belirsizliği

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, ücretsiz maskelerin Mersin’deki eczanelere ne zaman gelerek dağıtımına başlanacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Mersin’de ücretsiz maske belirsizliği


ÖZEL HABER - HASAN KÜÇÜK

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, ücretsiz maske dağıtımı ile ilgili Güney’e açıklamalarda bulurdu.

Ücretsiz maske dağıtımın plansız yapılan bir işlem olduğunu ifade eden Sağır, “Şu an pilot olarak Ankara ve İstanbul'da başlattılar.  Bununla ilgili maskeler  eczanelere gönderilecek. Başvuru yapan insanların da cep telefonuna sms ile bir kod gönderilecek. Vatandaş bu kod ile eczaneye geldiğinde eczacı ekranından o şifreyi ve kimlik numarasını girerek vatandaşa teslim edecek” dedi.

 

“ECZACI İLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GELMESİNDEN KORKUYORUZ”

Dağıtımın şu an İstanbul ve Ankara'da başladığını ifade eden Sağır, “İllerin büyüklüklerine göre ücretsiz maskelerin dağıtımı yapılacak. Mersin'e ne zaman gelecek diye soracak olursanız kimse bilmiyor. Belki 10 gün sonra belki 5 gün sonra belki bir ay sonra. Buradaki en büyük sıkıntı ve handikap şu; İstanbul'daki arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Bu maskeler 50'li paketlerde oluyor ama bazı eczaneler saydıklarında 45-48 çıkıyor. Bu da yarın öbür gün dağıtımla ilgili ciddi bir sıkıntı yaratacak. Maalesef başka bir sıkıntı da şu; her eczaneye aynı ürün gitmiyor. Bir eczaneye giden ürüne diğer eczaneye giden ürünler arasında çok büyük bir kalite farklılıkları var. Bu da ister istemez eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirecek. Çünkü eczacı açısından kalitesiz olanı alan kişi şu kişinin ki daha iyiymiş bu eczaneden almış daha iyiymiş diye söylemde bulunduğunda bu sefer bunun sıkıntısını yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“HERKES MASKE SATARKEN ECZACILARIN SATAMAMASI SAÇMA BİR DURUM”

Sayı, kalite ve ulaşımla ilgili sıkıntı varken en güvenilir yer olan eczanelerde maske satışı yasaklamak kadar saçma bir şeyin olamayacağını ifade eden Sağır, “Mersin'de size çok net söyleyebilirim ki kasaplarda dahi maske satılıyor artık. Bizlerin maske satması yasaklanırken çok farklı bir kurumlar işte tuhafiye gibi dükkanların camlarında maske satılıyor gibi yazılar yazıyorlar. Buralarda hangi maskenin satıldığı belli değilken böyle yanlış bir uygulamada sorun eczacıdaymış gibi gösteriliyor” dedi.

 

“MASKE TAKMAK BANKA VE MARKETE GİRMEK İÇİN KAPI AÇAN KİLİT KONUMUNA GELDİ”

Şu an maskenin sağlığı koruyan bir materyalden ziyade bankaya, markete girmek için kapı açan bir kilit konumuna geldiğini ifade eden Sağır, “Bizim karşılaştığımız çok kötü bir örneği söyleyeyim; Bankada işi var vatandaşın maskesi olmadığı için içeriye giremedi. İçerden çıkan kişinin maskesi takıp içeriye girdi. Bu durum halk sağlığı adına o kadar tehlike ki bu inanılmaz derecede bir şey. O yüzden çok acele alınmış bir karar. Altyapısı olmadan alınmış bir karar. Şu an Türkiye'de zaten maske yetersizdi. Eczaneler satarken bir kutu var 2 kutu var diyerek satıyorduk. Maskede bize gelmiyordu sonra depodan geliyordu. Depodan geldikten sonra tekrar eczacı satıyordu. Ve burada üzüldüğümüz bir şey de bir depodan gelen fiyatla eczacı sattığı halde eczacı da yüksek fiyat satıyormuş imaj verildi. 50'lik paket 165 TL artı KDV’den geldi. Bu ne yapar yaklaşık 180 lira yapar. Eczacı da bunu 200 TL’ye  sattığı için eczacı suçlandı. Oysa bizim burada hiçbir günahımız yoktu.  Geçen hafta ise mesela farklı bir örnek eczacıya 50’li paket 100 TL’ye geldi. Bizde 125 TL’den sattık. Fiyatı belirleyen biz değiliz” ifadelerini kullandı.

 

“ÜCRETSİZ MASKENİN MERSİN’E NE ZAMAN GELECEĞİNİ BİLMİYORUZ”

Sağır, ücretsiz dağıtılan maskelerin Mersin’e ne zaman geleceği yönündeki soruya şöyle cevap verdi: “Dağıtım için İstanbul ve Ankara’dan başladı. Ama diğer illere nasıl dağıtacaklar hiç bilmiyoruz. Belki 5 gün sonra belki 10 gün belki 1 ay sonra. Hiç belli değil. Bununla ilgili hiç bir netlik yok. Vatandaşın çok ciddi mağduriyeti devam edecek. Vatandaş markete maskesiz giremiyor. Bedava maske istiyor. Bedava maske yok. Para ile almak istiyor alamıyor. Vatandan ne yapsın? Çok ciddi bir mağduriyet var. İşin kötüsü bunu fırsat bilen bazı esnaf grupları da yetkisi olmadığı halde bunları satmaya başladılar. Elimizde bunların örnekleri de var. İlgili birimlere gönderdik, Şu an aklınıza gelebilecek herkes satıyor bir eczaneler satamıyor. Kasabı, marketi, büfesi, manifaturacısı aklınıza gelebilecek herkes satıyor. Kurala bir tek biz uyuyoruz ama en sağlıklı maske bizde. Şu an eczanelerin aldığı maskeler ellerinde kaldı. Ne olacağı belli değil. Depolarda geri iade almıyor haliyle eczacıların elinde maske kaldı. Aldıkları maskeler şişti. Ücretsiz aldığı maskeleri ücretsiz verecek imkanı yok. Ücretsiz verecek olsa bile kime nasıl kaç tane, neye göre vereceğiz. Sistematiği olmayan bir kaos. Çok yanlış bir karar plansız bir karar ne olacağını hep beraber yaşayıp göreceğiz.”