Panik vaka sayısının artmasına neden olacak | Güney Gazetesi Mersin

Panik vaka sayısının artmasına neden olacak

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği büyükşehirlerde yaşanan panikle gece yarısı market ve fırınlara akın eden insanların vaka sayısının artmasına neden olacağını söyledi.

Panik vaka sayısının artmasına neden olacak


ESRA ŞASİ YAĞMUR

İçişleri Bakanlığı koronavirüs önlemleri kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta cumartesi ve pazar günü sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak  48 saatlik sokağa çıkma yasağı, yasak başlamadan iki saat önce halka duyurulunca sokaklar market ve fırına akın eden insan manzaralarıyla doldu taştı. Sosyal izalasyonun sıfıra indiği panik saatlerinde bugüne kadar alınan kısmi önlemlerin boşa gittiği endişesi meydana geldi. Sosyal medyada çok eleştirilen bu durum hükümetin sokağa çıkma yasağı sürecini iyi yönetmediğini, 14 gün sonunda bu illerde vaka sayısının artacağı yönünde endişeleri doğurdu. Sokağa çıkma yasağının başlamasından önce insanların market ve fırınlara akın etmesinin yaratacağı sonuçları değerlendiren Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, yaşanan panik sonrasında Mersin dahil yasağın uygulandığı diğer illerde vaka sayısının artacağını söyledi.

 

"YASAĞIN İKİ SAAT ÖNCEDEN İLAN EDİLMESİ HATA"

Hükümetin iki saat öncesinden ilan ettiği sokağa çıkma yasağının krizi fırsata çevirme eğilimi olduğunu ileri süren Antmen, "Çok açık bir şekilde göstermiştir ki hükümet virüsle mücadele etmek yerine krizi fırsata çevirme eğilimindedir.

Okulların ve yurtdışı girişlerinin geç kapatılması, liglerin seyircisiz oynatılarak derbi maçların kahvehanelerde izletilmesi,  Umreye gidişin engellenmediği gibi dönenlere yeterince izolasyon uygulanmaması ne kadar ciddi bir hata ise sokağa çıkma yasağının iki saat öncesi ilan edilmesi de o kadar hatalıdır.

Ama tüm bunlar "herşeyin en iyisini ben bilirim" mantığıyla hareket eden tek adam rejiminin sonuçlarıdır ve salgınla mücadele etmekten ziyade "nasıl siyasi rant sağlarım" düşüncesinin sonuçlarıdır" dedi .

 

"14 GÜN SONRA SALGIN CİDDİ BOYUTLARA ULAŞACAK"

Bilim Kurulu'nun ve büyükşehir  belediye başkanlarının katı bir izolasyonu hükümete çok uzun süredir önerdiğini anımsatan Antmen,  "Aniden ve hiç bir önlem almadan 2 günlük sokağa çıkma yasağının alınması insanları paniğe sürükleme ve yaklaşık bir aydır alınan izolasyon önlemlerinin tamamen bertaraf edilmesini sağladı ve ne yazık ki bu uygulama ile tüm Büyükşehirlerde 14 gün sonra salgının çok daha ciddi boyutlara ulaşacağını göreceğiz" diye konuştu.

Yaşanan panik sonrasında vaka sayısının artacağını söyleyen  Antmen, "Ağır aksak önlemlerle Mersin'de salgının diğer illere oranla daha düşük seyretmesini sağlıyorduk ama dün yaşanan panik, Mersin dahil tüm Büyükşehirlerde salgının çok artmasına neden olacaktır. Buradan dönüş ne kadar mümkün olur bilemiyorum ama sokağa çıkanların en azından cikmayanlara bulaştırmaması açısından temizlik ve sosyal izolasyon konularında biraz daha dikkatli olmaları gerekir" diye konuştu.