AVM’ler ıssız | Güney Gazetesi Mersin

AVM’ler ıssız

Türkiye’de 277 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vaka sayısı ve endişesi her geçen gün artıyor.

AVM’ler ıssız


AHMET SÜTCÜ

Hükümet ise korona salgınına karşı çeşitli tedbirleri hayata geçiriyor. Bu tedbirlerden ilki, insanların toplu olarak vakit geçirdiği yerlerin geçici süreliğine kapatılması oldu. Ülke genelinde kafeler başta olmak üzere çoğu işyerinin kapatılmasına karar verildi.  Gözler, daha sonra AVM'lere çevrildi. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'nce, halk sağlığı için toplum ve perakendecilerinde talepleri dikkate alınarak, AVM’lerin kapatılmasına yönelik bir tavsiye kararı alındı. İlk etapta AVM'lerin büyük bir kısmı, bu tavsiye kararını uygulama konusunda tereddüt etti. Daha sonra AVM'lerin içinde de hizmet veren büyük mağaza zincirleri, işletmelerini geçici bir süreliğine kapatma kararı aldı. Mersin’deki bazı AVM'ler ilk etapta açılış ve kapanış saatleri ile ilgili düzenlemeye gitti. Yapılan uyarılar sonrasında dışarıya çıkmayan vatandaşlar, AVM kültürünü de bir süreliğine mecburi olarak rafa kaldırdı. AVM'lerdeki insan sayısında gözle görülür oranda bir düşüş yaşanırken, AVM’ler içindeki işletmelerin de iş hacminde yüzde 95’e varan düşüş yaşandı. Tüm bu gelişmelerle birlikte AVM'lerin içinde hizmet veren çoğu işyeri de kapatma kararı aldı. Özellikle hafta sonları insan yoğunluğunun çok fazla olduğu AVM'lerde şu an için büyük bir sessizlik hakim. 

SADECE MARKET VE AVM'LER AÇIK

Mersin’deki AVM'lerin içinde bulunan tüm ayakkabı ve giyim dükkânları, lokanta ve restoranlar, eğlence merkezleri, çocuk mağazaları kapatıldı. AVM'lerde sadece market ve eczaneler açık kaldı. Açık kalan marketlerde ise iş hacmi düştü. Tüm AVM'lerin ana giriş kapısı kapatıldı. Vatandaşlar, daha küçük bir giriş kapısına yönlendirildi.  

AVM OTOPARKLARI DA BOŞ KALDI

Vatandaşın AVM'ye gittiğinde yaşadığı en büyük sıkıntıların başında otopark sorunu geliyordu.  AVM içindeki mağazaların kapalı olması, vatandaşın önemli bir kısmının tavsiyelere uyarak evinden dışarıya çıkmaması da AVM'lerin otoparklarında nadir görülecek bir görüntüyü ortaya çıkardı. Mersin’deki AVM'lerin otoparkında büyük boşluklar görüldü.